Április 29,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Valami történt

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,566,300 forint, még hiányzik 433,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A cím Joseph Heller regényére utal, melynek főhőse egy modern ember, egy frusztrált, törtető yuppi, aki kétségbeesetten próbálja fenntartani azt a látszatot, hogy rendben van az élete, miközben nem bír mit kezdeni a családjával, a gyerekeivel, csalja a feleségét fűvel-fával, miközben folyamatosan retteg attól, hogy valami történni fog. Valami szörnyűség, valami rettenet, ami ki fogja forgatni az üres látszatéletét, és összezúzza a világát. Meg is történik… Szeretem azt gondolni, hogy Orbán, Rogán és a többiek is hasonló lelkiállapotban rettegik az elkerülhetetlent, aminek kapcsán megpróbálják elhitetni magukkal, hogy elkerülhetik.

Valami viszont tényleg történt. Történik. Ez az idei év meglehetősen más képet mutat, mint a korábbiak. Lehet, hogy a kegyelmi ügy volt, de lehet, hogy egyszerűen csak túlcsordult az a sok kisebb és nagyobb otrombaság, hazugság, manipuláció, kavarás, pofátlanság, arrogancia, ballépés stb. Elvégre már a kegyelmi ügy előtt is történtek roppant kínos dolgok. Vegyük azt az esetet, amikor Macron lábhoz rendelte Orbánt, amit a propaganda úgy állított be, hogy lám csak mekkora világpolitikai tényező a miniszterelnökünk. (Az ellenzéki, illetve független sajtó már egy ideje arról írt, hogy Orbán egyre jobban elszigetelődött, de a kormány médiája nem foglalkozott ezzel, viszont a találkozó alkalmából rögtön odadörgölték a képünkbe, hogy na tessék, mégiscsak mekkora nagy tényező a mi Viktorunk.) Utólag persze könnyű összerakni a képet. Macron eligazította Orbánt, aki ezek után kénytelen volt kikullogni a szavazásról kávézni. Feltehetőleg Macron közölte vele azt is, hogy a nagy embernek nem muszáj részt vennie a miniszterelnökök közös vacsoráján. Cserébe kapott egy kis pénzt az ország. Mily megalázó! 

És aztán jött a kegyelmi ügy. Menthetetlen. Mégis megpróbálták menteni. Ugyan kimentek a selyemzsinórok, de egyszer csak megjelent 150000 ember a hősök terén, jelentéktelen senkiknek tartott influenszerek hívására. Igen, tudom, azt hitték Azahriah koncert lesz… Aztán jött ez a Magyar Péter. Annyira jött, hogy a kegyelmi üggyel már nem is foglalkozunk, cserébe kaptunk egy abszurd, bár feltehetően fiktív magánéleti bulvárdrámát. Erről szól ma a magyar belpolitika, jó mi? Volt még itt három fontosabb beszéd is egymás után. Az amerikai nagykövet kezdte, aki gyakorlatilag megkopogtatta Orbán vállát, hogy halló, ideje lenne visszavenni, illetve észhez térni, de persze ő csak egy hülye arrogáns amerikai, aki azt hiszi, hogy ő és kormánya beleszólhatnak mindenki más belügyeibe. Ahhoz képest, hogy egyértelmű figyelmeztetést kaptunk, úgy tűnik az Orbán kormány nagy ívben tesz rá. Majd Trump úgyis visszacsinál mindent és kárpótol minket mindenért. A másnapi Orbán beszédből legalábbis erre következtethetünk. Amúgy nagyon gyenge volt az egész, Orbán elhörögte a szokásos esztelenségeit, pedig igazán feldobhatta volna egy kicsit jobban. Például, ha már elfoglaljuk Brüsszelt, akkor odafele menet akár elfoglalhatnánk Bécset is. A török szultán biztosan támogatna minket ebben. Végezetül Magyar Péter beszélt, aki meghirdette a Talpra Magyarok mozgalmát és kitűzte a nagy célt, azaz le fogják váltani az Orbán rezsimet. Hát hajrá! Akárhogy is az ő beszédére voltak a legtöbben kíváncsiak. Érdekes, hogy mind a kormány-, mind az ellenzéki sajtó ugyanúgy reagált. Szerintük Magyar csak vihar a biliben, és csak azok mentek ki a beszédére, akik amúgy is elmennek minden ellenzéki megmozdulásra, vagyis mindenki lefitymálta. Na ezért gondolom azt, hogy Magyar komolyan gondolja, amiket mond.

És végül eljött a nagy leleplezés is, ami azért valljuk be nem olyan hű de nagy. Simán tagadható, hárítható. Lett volna. Ehelyett belekezdtek a leggusztustalanabb karaktergyilokba, ami még Juhász Péter esetét is felülmúlja. Úgy látszik a Pétereknek ez jut. Szijjártó helyében elkezdenék aggódni.

Elnézve Varga Judit korábbi szerepléseit, azt gondolom, hogy elég jó előadóművész (hegedű, foci, hajdobálás, jogászkodás, miniszterkedés, stb.), aki eddig legalábbis meglehetősen arrogáns és kemény nőnek tűnt, de semmiképpen nem keltette azt a benyomást, hogy ő egy együttérzésre, sajnálatra méltó szegény áldozat. Sőt, ő volt a legharcosabb amazon! A mostani alakítása számomra nem túl meggyőző. Mindenesetre komoly vigaszt jelenthet neki, hogy most már fél Törökország és Vietnám őt sajnálja. Az egészben persze az a legszörnyűbb, hogy a gyerekeik ezt hogyan élik meg. De hát a családbarát, gyermekvédő kormányt és a propagandistáit ez ugyan miért is érdekelné. Igazán ütős az lenne, ha most sorban előjönnének a politikai nagykutyák feleségei, élükön Lévai Anikóval, hogy MeToo.

Visszatérve a gonosz, bosszúszomjas férjre, el kell ismernünk, hogy viharos gyorsasággal és hatékonysággal kavarta fel a magyar politikai életet, ráadásul úgy, hogy gyakorlatilag folyamatosan  lépéselőnyben tudott maradni az állami propaganda gépezettel szemben. Máris újabb tüntetést jelentett be. Úgy tűnik talpra tudja állítani az eddig elfekvőben lévő magyarokat. Nekem egyébként tetszik, hogy a vezeték neve Magyar. Olyan szimbolikus. Azt azért meg kell említenem, hogy kicsit túlértékelte ezt a hangfelvételt, emiatt ugyanis senki nem fog lemondani. Ha már itt tartunk, engem az például jobban érdekel, hogy ki volt az a személy, aki felajánlotta Magyar Péternek azokat a jól fizető pozíciókat? Abban ugyanis biztos vagyok, hogy Magyarnak nem kellett hosszú, kitartó kilincseléssel kikönyörögnie. Hiszen az Orbán rezsimnek pontosan ez a módszere. Nem maradhat kívülálló családtag, mert bármikor történhet valami hasonló, mint most, vagyis korrumpálni kell a focistafeleségeket is. Ezért vannak most ennyire meglepődve és összezavarodva, hiszen abban a hitben ringatták magukat, hogy ilyesmi nem fordulhat elő. Nyilván volt egy alkalom, amikor Magyart bemutatták a Donnak. Aztán a Don összedugta a fejét a Tónival: Nos, mit adjunk ennek a focistafeleségnek? Adjuk neki mondjuk a Diákhitel Központot, ott úgyse zavar sok vizet! Ok, szólj a Gulyásnak, hogy szóljon a Vargának, hogy szóljon Magyarnak! Valami ilyesmiről kellene egy hangfelvétel!

Mindeközben az ellenzék teljesen kiesett a történésekből, mintha teljesen elvesztették volna a fonalat. Ok próbálkoznak, be is jelentette a Dobrev-Karácsony-Kunhalmi (DK-Párbeszéd-MSZP) trió, hogy akkor most ők össze vannak fogva. Hajrá!

Magyar viszont újra nyilatkozott, melyben azt állította, hogy valójában ő volt a bántalmazott fél. Én speciel ezt a variációt jobban el tudom képzelni. Azért Vargát rá lehetne kötni egy poligráfra. Úgy minden egyértelművé válna. Azt se ártana, ha többi politikusra is rákötnék. Egyedül Orbánon nem működne szerintem, ugyanis már olyan régóta hazudik nekünk és magának is, hogy feltehetően ő maga is elhisz már mindent, amit mond.

És történt valami más is. Jelentéktelennek tűnik, de úgy sejtem ilyen még nem fordult elő korábban. Talán egy újabb mérföldkő. Orbán kijelölte Trócsányi Lászlót alkotmánybírónak, ám a sakkfigura köszönte szépen, de nem kért belőle. Ez azt jelzi, hogy Orbán uralma újabb fázisba lépett: botrányok, népszerűségvesztés, teljes talajvesztés a szövetségeseinkkel való kapcsolatban, a gazdasági csőd kerülgetése, összeomló közszolgálati rendszerek, bulvárpolitizálás, és még a saját emberei is kezdik visszautasítani. A félelem és rettegés szintje tovább emelkedhet a Karmelitában.

CHF.Scarface

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.