Április 17,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Alkotmánybíróság. Fel is út, le is út

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,290,098 forint, még hiányzik 709,902 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az Alkotmánybíróság épülete a Várba felvezető egyik kis utcában van. Ha a Duna felől akarunk felmenni, a Fazekas utcánál, akár két hosszú lámpát is kaphatunk, mire befordulhatunk a Donáti utcába. A Málna utcán be tudunk hajtani lámpa nélkül is, csak van egy kis bökkenő: a Batthyány utca. Lefelé egyirányú a Duna felé, ezért itt a Málna utcából szembe kellene mennünk az egyirányú 80 méteres szakaszon a Batthyány utcán, takarásból kikanyarodva ráadásul a gyenge jobbos kanyarban. Elég veszélyes mutatvány, meg hát ugye elsősorban tilos. A törvény az törvény. Nekem is lehetne már több ezer pont a jogsimon, és járok erre én is, de nem csináltam még ilyet.

Csütörtökön amikor jöttem a gyerekekkel a Batthyány utcán lefelé (húsvéti készülődés, vásárlás, miegymás) látom ám, hogy egy Volvo SUV tolja ki a Málnából az orrát, a sofőr előrehajolva nézi, hogy lesz-e frontális karambol a beláthatatlan kanyarban, ha szabálytalanul kikanyarodik jobbra, vagy nem lesz? Nem lett, elkaptam a kormányt, ő meg szépen kikanyarodott, és ment szembe a forgalommal fel a Donátiig. Azannya! Ment munkába az Orbán-kormány alkotmánybírája az egyedi alkotmánybírósági rendszámú, az én adómból is fizetett szolgálati autójával (már nem csak S80-assal járnak, van már SUV is, most láttam először) őrizni a rendet a Magyar Társadalom Törvényessége felett. Ez a legmagasabb jogi fennhatóság ebben az országban, akiknek az egyetlen feladata a mindenkire egyformán vonatkozó törvények mindenek feletti betartatása. Ha kell Brüsszellel, meg az összes európai uniós szövetségessel való kétes elméleti szembemenésre is van muníció. Felmerült bennem, hogy rendben van így szembemenni, veszélyeztetve az egyirányú utcában szabályosan haladó polgárokat?

Elkelne egy belső vizsgálat a Donáti utcai Volvós testületnél (mióta létezik Alkotmánybíróság mindig Volvo és MKA XXX a szolgálati autó), a renitens szabálytalankodó felelősségre vonását, aki aláássa a tekintélyét Magyarországunkon a közjogot őrző legfontosabb testületnek. Ami nála alighanem a napi rutin része. Ha már az évtized meglepetéseként még Kósa Lajos is képes volt tegnap „hirtelen” normális üzemmódba váltani és FELELŐSSÉGTELJESEN nyomogatni a gombot egy salátatörvény szavazásánál, amellyel a tanárokba akartak még jobban beleállni Sintér Sándorék, akarom mondani Béke Veletek Pintér Belügyminiszter Nincs Több Robbantás Sándor fedésében az urak (nő már nincs köztük), ez lenne a minimum. Igaz, nem tudom, sírjak vagy nevessek, de Kósa Lajos nem hagyta. Akkor talán itt az idő, taláros urak és hölgyek! Elő vele, ki az, aki nem várja ki a két piros lámpát? Vannak kamerák, ki lehet kérni a rendőrségtől az elmúlt pár napról rögzített felvételeket. Feltételezem, hogy aki esetleg kivárja, hogy zöldre váltson a lámpa, azt sérti ez a viselkedés. De hagyjuk a moralizálást az egyirányú utcán, a forgalommal szembemenő alkotmánybírói szabálytalankodáson.

És vajon minek köszönhetjük Kósa Lajos erkölcsi katapultját? Van egy tippem. A tudjukkinek, akinek nőverő szerepbe tolását ezen hasábokon talán pont én jósoltam meg elsőként, nem is olyan rég, de mindenképpen két nappal azelőtt, hogy a propagandagépezet végérvényesen ebbe az irányba fordult volna. Sajnos nem nagy dicsőség előre látni, hogy mi lesz. Mármint hogy a Fidesz valósággyára szerint mi lesz. Az igazságnak meg kell halnia. Most megint egy összezáró hatalmi gépezetet fogunk látni, amiben a rendszertől teljesen idegen normalitás előtérbe kerül, hogy a lényeg, a korlátlan hatalom maradhasson.

Közben meg szintet lép majd a cinikus sepregetés: ha a Kúria döntéseit kiadó lapot – mekkora poén – le lehet állítani, majd két (ezeket is mi fizetjük) a pártból kirendelt politikai cenzort a nyakukba ültetve újraindítani, akkor szerintem az alkotmánybírósági egyedi rendszámokat, ha visszaadják, megvan oldva ez a probléma is. Sportszerűtlen? Az. Orbáni? Az. Lehet szabálytalankodni, nem látja, nem tudja bizonyítani senki. Ilyen az Orbán-rendszer. Végtelenül sportszerűtlen. Pont olyan, mint amikor a feleségem nyer a baráti síversenyen, ezért megváltoztatom a szabályt, és lesz külön női kategória. Ami természetesen máshol is van, igaz, teljesen más okból. Azért, hogy a fizikailag gyengébb nőket ne a férfiakhoz mérjék, és magukhoz mérten ők is a legjobbak, elsők lehessenek, de nem azért, hogy a veszíteni nem tudó, második helyen végző férjek mégis elsők lehessenek. Utólag. Sportszerűtlenül. Hasonlóképpen: ha megírja a napilap, hogy Gollam buliban volt helikopterrel, akkor másnap megszüntetjük, beszántjuk.

Ha Magyar Péter karaktergyilkossága bejön, ha a közfigyelem elfárad, ha kevesebb embert kezd el megmozgatni, akkor elő lehet venni valami pimf mondvacsinált jogi üggyel, és elítélni, rabszáron elvezetni, bezárni, vagy éppen futni hagyni egy priusszal. Az agresszív bántalmazó imázs már épül, kattanni fog a bilincs, és akik most hisznek egy kicsit is benne, jobb híján Orbán szavazói maradnak. Szegény, nem tudja, hogy mi vár rá. És persze a még nyomokban létező ellenzéket jogi eszközökkel a jelenleginél is jobban el kell hallgattatni. Ez nem könnyű feladat, mert még egy Kósa szintű (én nem ismerem csak a sajtóból, de sok szempontból megkérdőjelezhető kvalitásokkal bír) szellemi aktor is fellázadna. Valószínűleg Kósa napjai is meg vannak ezért számolva. Minden gerinces, morálisan helyes tett elviselhetetlen a Karmelitának. Túl lehet élni akár a 300 milliárdos „örökösnő” lehúzását is pártalelnökként, meg mindent, de az ilyesmi nem nagyon fér bele.

Ellenben egy Deutsch Tamás – vagy az, ami belőle 30 év Orbán-szolgálat után maradt – a gátlástalan, ostoba erkölcsi roncs, ő maximálisan alkalmas rá, hogy a kézben tartott ügyészség politikai megrendelésre legyártott koncepciós perével érvelve nekitámadjon az igazságnak, és jogi eszközökkel fenyegetőzzön. Amiket majd üzembiztosan le fog gyártani a gombnyomogató kommandó, és talárosék is jóváhagyják. Már ha időben odaérnek, szemben a forgalommal, hogy ő harcba szállhasson. Ez az ember most éppen a Fidesz EP-listavezetője. Ezek maradnak Orbánnak, meg emiatt nekünk is. Legalja, de mindig van lejjebb. Ebben a lejtmenetben perspektívát váltó Sulyok Tamásnak meg volt feljebb, neki már nem kell vezetnie, behajthat az összes egyirányú utcába forgalommal szembe. Meg a zsákutcába is törvényesen, megkülönböztető jelzéssel. Volt már a családban nem egy ilyen, akit maga elől sikeresen, de előlünk viszont nem tudott elrejteni. Pont ezért alkalmas erre a posztra? Az 1939-es Várat díszlet szinten visszaépítő szellemóriások számára sajnos lehet, hogy igen. Feljebb került a Donáti utcából a Sándor-palotába (minő magasságok), a Schmitt Írástudó Páltól és Novák Családbarátnőiprincípium Katalintól örökölt székbe. Sulyok NemkellnekünkCEU Tamás gondosan ki lett választva, nehogy véletlenül alkalmas legyen államelnöknek. Pont jó ez a CEU elzavarásában semmilyen problémát nem látó, Orbán szekerét elvtelenül toló figura.

Azért én mégis nagyon drukkolok, hogy Sulyok Tamás meglepetést okozzon, és felérjen a tegnapi Kósa Lajos szintjére, mindenki számára váratlan meglepetést okozva elkezdjen az ország érdekeit szem előtt tartva hitelesen jelen lenni a Sándor-palotában, és szembemenni az orbáni maffiával. Mert válaszolni kell a kérdésre, Tamás! Miért vagy te abban a székben? Hogy nem politizáló hasznos idiótaként elvégezd a szükséges szaros munkát és te is Magyarországunk sírásója légy, vagy hogy leszakadó Magyarországunkat visszarántsd a szakadékból? Ha ez utóbbi fel sem merült benned, akkor szerintem mondj le most, mint hogy még több disznóság kiderüljön arról, amiről állítólag nem is tudsz, és aláírj valami mutyit, ami miatt veled vitetik majd el a balhét. De minden más előtt: ha Magyar Pétert elkezdik majd cibálni, te fogod megvédeni, ugye? Kezdetnek jó lesz.

Sziráky Félix

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.