Április 27,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A tragédiákból tanulni kellene

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,552,800 forint, még hiányzik 447,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A férfit először négy évvel ezelőtt februárban vették őrizetbe, mert folyamatosan gyilkossággal fenyegette volt feleségét és annak új élettársát. Egyszer 17 éves fiukkal együtt egy székhez kötözte a nőt. A rendőrök egy házkutatáson fegyvert találtak nála. Akkor letartóztatták és börtönbe küldték, ahonnan most szabadult.

A volt feleség a szabadulásakor 60 napra megelőző távolságtartás elrendelését kérte. Az ügyészség ezt támogatta is volna, de a Tolna vármegyei törvényszék elutasította a kérelmét. 

Éppen családbarát kormányunk van, amely elmondása szerint arra törekszik, hogy megvédje a családon belüli erőszak áldozatait. A probléma csak az, hogy sokszor ez nem igaz. Mert mint azt számtalan statisztikából ki lehet deríteni – nem csak idehaza, de külföldön is – a legtöbb bántalmazás, erőszak és sajnos gyilkosság is a legtöbb esetben családon belül történik. Nem véletlen az, hogy egyes tisztázatlan gyilkosságok esetében a férjet, vagy szeretőt keresik fel elsőnek és kérdezik ki a rendőrök, mivel tisztában vannak azzal, hogy a legnagyobb eséllyel az elkövető egy közeli személy, aki esetleg megsértve, megcsalva érzi magát és akár a pillanat hevében, akár előre eltervelt módon, de végez az áldozattal. Évente több családirtás történik sajnálatos módon, és ugyan sokszor ezek megelőzhetőek lennének, a rendőrség keze is meg van kötve, hiszen ha a bírság a fentiek szerint dönt, olyan sok mindent nem tehetnek.

A fenti történet vége sajnálatos módon az lett, hogy a korábban gyilkossággal fenyegető férfi véget vetett a nő életének azzal, hogy halálra késelte. A gyilkosság megelőzhető lett volna, ha a törvényszék nem dönt úgy, hogy elutasítja a nő távolságtartási kérelmét és komolyan veszi a fenyegetőzést. Számtalan eset történt már korábban és tudhatta volna a döntéshozó, hogy akár súlyos következménye is lehet az elutasító döntésnek, de mivel sokak számára ez csak a statisztika, és nem ismerik a személyes történeteket az esetek mögött, ezért vélhetően olyan nagyon nem gondoltak ebbe bele. És itt el kell mondani, hogy még csak nem is feltétlen a törvényekkel van gond, vagy azzal, hogy ne lenne lehetőség arra, hogy a fenyegetőző ne kerülhessen közel az áldozatához hanem arról, hogy ezeket a törvényeket követni is kellene.

Ugyanez igaz a gyermekekkel szembeni bántalmazásra is, vagy a molesztálásra és visszaélésére, de mivel az ilyen elkövetőket sokszor nem ítélik el kellőképpen, ezért nem nagyon van visszatartó ereje ezeknek a döntéseknek. Sokszor, ha egy-egy ilyen eset nem kerül a sajtóhoz és nem beszél erről a fél ország, akkor egyszerűen csak elsikkad. Véleményem szerint itt is pontosan ez fog történni, hiszen csupán egy szalagcímről van szó, egy MTI közleményről, amely sajnálatos módon csupán a hozzátartozókat fogja komolyan érinteni. Aki ugyanis nem ismerte az áldozatot, az vélhetően erről az esetről még csak tudni sem fog. A probléma azzal van, hogy ahelyett, hogy ebből tanulna az igazságszolgáltatás, és ezt követően sokkal komolyabban venné az ilyen fenyegetőzéseket, inkább olyan döntéseket fog hozni, amely véleménye szerint megfelelő. Sokszor akár alábecsülve a veszélyt.

Pedig – mint ahogy az a történetből is kiolvasható – nem arról van szó, hogy csak szóban fenyegetőzött volna a gyilkos, hanem arról, hogy már korábban is látszott az, hogy nem áll túl távol a fizikai erőszaktól. És mégis elutasították a nő kérelmét, amelynek sajnálatos módon tragédia lett az eredménye. Véleményem szerint ilyen esetben át kellene nézni a rendszer működését és ahelyett, hogy személyes felelősöket keresnének, inkább azt kellene megnézni, hogy mi alapján ítéltek a döntéshozók. Miért gondolhatták azt, hogy biztonságban lesz az a nő, akit már korábban is gyilkossággal fenyegetett meg a férfi, és akinek közelében még egy gyermek is veszélyben volt. Ezek után miért is menne egy bántalmazott, fenyegetett nő a rendőrségre, ha végső soron az a bíróság ítélete, hogy a frissen a börtönből szabadult apuka, aki gyilkossággal fenyegeztőzött gond nélkül közel kerülhet a nőhöz?

A családon belüli erőszak az egyik leggyakrabban előforduló bűncselekmény hazánkban. Erre valamiféle valódi megoldást kellene találni, akár tanulva a külföldi példákból. De akkor, amikor az állampárt vélhetően egy mondvacsinált családon belüli erőszakkal kapcsolatos esettel igyekszik politikai tőkét kovácsolni magának, igen keveset lehet remélni. Igenis minden gyanús esetben valódi, komoly vizsgálatot kellene elrendelni, ahol szakértők ítélnék meg azt, hogy veszélyben van-e az élettárs, feleség és/vagy gyermek. Véleményem szerint a törvények erre lehetőséget adnak, csak a szakértők hiányoznak a nem megfelelő fizetések miatt, amely így lényegében működésképtelenné teszi a rendszert. Nem alkotmánymódosításra van itt szükség és a törvények megváltoztatására, hanem a szakemberek megfizetésére és a rendszer valódi működtetésére.

Sajnálatos módon nem ez lesz az utolsó olyan eset, amikor egy nő – mert az áldozatok többsége nő – áldozatául esik a rendszer nem megfelelő működésének. Egy családbarát kormánytól pedig elvárható lenne az, hogy az ilyen eseteket követően legalább átvizsgálja a rendszert és azon dolgozzon, hogy ilyen soha többet ne fordulhasson elő. Kétlem viszont, hogy a kormánypártot ez most olyan veszettül lázba hozná, hiszen éppen azzal vannak elfoglalva, hogy a Rogán-művek által megpróbálják teljesen ellehetetleníteni azt a Magyar Pétert, aki hirtelen erőszakos nőverővé vált. Hogy ennek mennyi a valóságalapja, az kérdés, de én nem fogadnék nagyban arra, hogy ez nem csupán egy siralmas propagandacélokat szolgáló hazugság, amely sajnálatos módon csak tovább ront a helyzeten. A rendszeren változtatni kell, de ameddig a valódi döntéshozókat ez nem érdekli, addig nem nagyon van miben reménykedni, mint a csodákban.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.