Április 27,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Ejtett dimenziók

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,552,800 forint, még hiányzik 447,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

S nyögte Viktor bús hadát Brüsszelnek büszke vára.

*

Nem az a baj, hogy a király meztelen, hanem az, hogy esztelen!

*

Tiszta vizet öntött a húsvéti kosárba a Belügyminisztérium. A kommüniké szerint nem kínai rendőrök, hanem vietnámi operaénekesek őrzik majd a közrendet Budapest utcáin. A rendetlenkedő utcákat huszárosan megrendszabályozzák. Ők még a szajtot isz kiéneklik a trendbontók szájából!

A Belváros autós zsúfoltságát és zaját csökkentendő, emberi erőforrások működtette, rikítósárga riksák szállítják majd a gyorsabb közlekedésre vágyókat – egyelőre csak kísérleti jelleggel. Persze jönnek majd kínai rendőrök is, őket balettáncosokként fogja foglalkoztatni az Operaház. Elsőként a Hattyúk tava feldolgozását adják elő, Fattyúk hava címmel.

*

Az Operaházban jószerivel csupán két dolog üzemel a főigaz-gató által elvárt módon: a büfé és az Ókovács Szilveszter.

*

Tudjátok, a magyarságtudat az egy olyasvalami, aminek a tudatalattiban a helye…

*

Csodálatos az emberi test! Évmilliók során alakult ilyenné. Alapvetően minden képessége adott, hogy megfelelhessen az Élet kihívásainak, úgy fizikálisan, mind intellektuálisan.

Az, hogy egyes emberek karja hosszabb a többiekénél – azaz a keze messzire elér -, nem írható az evolúció rovására.

*

Sikerült kifognom az egyik kereskedelmi (tévé)csatorna észbontóan népszerű műsorának sokadik ismétlését. A műveletlenségi vetélkedőként is beharangozott adásban gyakorló és leendő celebek és celebrinák (tudom, tudom, de ez itt egy saját nyelvi lelemény) mérik össze tudásuk és tudatlanságuk tárházát. 

Nem először figyeltem fel arra, hogy bizony a kérdések összeállítói és a műsor szerkesztői is leszerepeltek, lévén a helyesként megadott válaszoknál hiba van a kréta körül. 

Legutóbb például a következő volt a kérdés: „Ki vagy mi volt Pegazus?”. A helyesnek kikiáltott válasz: „Egy szoftver.”.

Nos, a műsor készültekor a lehallgatási botránytól volt (nem eléggé) hangos a média egy jelentéktelen hányada. Nyilván a Pegazusnak elkeresztelt kémszoftver inspirálta a kérdés terítékre kerülését. Az is lehetséges, hogy eleve a válaszadók képességeihez volt méretezve az igaznak mondott állítás. Mert – tegyük a kezünket a szívünkre – elvárható nyolc általánost kijárt (köz)szereplőktől, hogy járatosak legyenek a görög mitológiában?

Pégaszosz (helytelen magyarításban: Pegazus) ugyanis – a Wikipédia is megmondja – egy szárnyas ló, Poszeidón és Medusza gyermeke. Amikor Perszeusz lefejezte Meduszát, akkor ugrott ki a nyakából. 

A harcaiban általa segített Bellerophón halála után Pégaszosz az Olimposzon lakott és az istenek segítőtársa volt. Az ő patanyomában fakadt a Helikon-hegységben a Hippokréné-forrás, amelynek a vize a költői ihletet biztosította.

Minden újabb kori névátvételnek ez az alapja. Ennyi erővel lehetett volna egy légitársaság vagy egy könyvkiadó neve, esetleg egy töltőtoll -márka is a helyes válasz. Mármint ha a készítők nem az általános műveltségre, hanem a napi tájékozottságra bazíroznak egy népműveltető műsor tető alá hozásakor.

*

„keresek olyan dalias herceget aki szereti a foldemet muvelni kombajnosok elonyben” – olvasom az egyik társkereső oldalon. Nyilvánvaló, hogy nincs márványkőből a Cica feneke (a magyar folklórban ez a szüzességre való utalás), tudja, mitől döglik a légy! Egyértelmű, hogy a szerencsés kiválasztottnak oda kell tennie magát, holmi lagymatag kézimunka szóba sem jöhet. Legjobb, ha egyenesen egy szexkombájn az illető, az tuti nyerő lenne!

*

Sulyok Dezső egykori politikus, országgyűlési képviselő, Pápa város volt polgármestere rokona volt Sulyok Tamásnak – sulykolta belénk – az érintett közlése nyomán – a szabad-(hazudni)-média

„Sulyok Dezső távoli rokonom volt apai ágon, az ő szellemi öröksége, a demokrácia melletti feltétlen kiállás a mai napig meghatározó a számomra.” – mondta korábban a köztársasági elnök.

Ezt az állítását megerősíteni látszott a Sulyok Dezsőről szóló Wikipédia-oldal, amely azt írta, hogy a néhai kisgazda politikus a jelenlegi köztársasági elnök nagyapjának a testvére volt.

Nem véletlenül használom a múlt időt. Napközben még fent volt, saját szememmel olvastam, copy-pasteoltam. Estére viszont – amikor írom e sorokat – már eltűnt ez a mondat.

Volt, nincs. Fából a kilincs!

Talán a 444 „Sulyok hazudott egy kisgazda politikushoz fűződő rokoni kapcsolatáról is” című cikke miatt tüntették el az ominózus állítást?

A Népszava felkérésére Karsai László történész ellenőrizte az információt, és megállapította, hogy a köztársasági elnök nagyapja, Sulyok János és a politikus Sulyok Dezső nem voltak testvérek. Semmilyen levéltári nyoma nincs annak, hogy bármilyen rokoni kapcsolatban álltak volna egymással. Csupán a családnév azonossága állapítható meg. 

Valamint az is, hogy az elnök fényezte magát, amikor ezt a rokonságot emlegette.

Sulyok Tamás ugyan nem részletezte, hogy mit jelent a távoli kapcsolat, de egy bizonyos: akárki is volt az online világenciklopédia ismertetőjének a szerzője, nem az ujjából szopta ezt a rokonságot, hanem „hiteles” forrásból szerezte. 

Kedves ismerőseim, itt a neten és a nagyvilágban! Tisztában vagyok azzal, hogy előbb-utóbb „A Dezsőnek meg kell halnia!” – amint azt Pelikán József gátőr is megmondta A tanú című filmszatírában. Ezért sietve kijelentem: sem utódja, sem boldog őse, sem rokona, sem ismerőse, de még druszája sem vagyok senkinek. Nem vagyok senkinek.

Tamáskodásnak helye nincs!

Pandula Dezső

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.