Április 28,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ál, vagy valódi, a probléma ennél sokkal súlyosabb

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,552,800 forint, még hiányzik 447,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A szakma szinte minden szabályát megszegte egy budapesti áltaxis – áll a Telex főcímében. És valóban egy áltaxisról van szó, akit a rendőrök megbüntettek és a rendszámát is bevonták. Ez szép és jó, de aki azt hiszi, hogy az utasok átverése az áltaxisok védjegye, az véleményem szerint téved. Tisztelet a kivételnek, de a taxisok többsége nem éppen a korrektség mintaképe. Ennek oka nem az, hogy túl magasak a költségek, vagy mert egyszerűen valamiért pikkelnének az emberek a taxisokra, hanem az, hogy annyiszor átverik a saját utasaikat, hogy az nem mindennapi. A taxióra pörgetése – amit természetesen állandóan letagadnak – nem egy városi legenda, mint ahogy az sem, hogy előszeretettel verik át a „hülye” turistát, vagy épp a részeg utast, hiszen miért ne? Aztán sokan el is dicsekednek a haverjaik körében azon, hogy milyen ostobákat sikerült megfejniük.

Az Ubert is ők zavarták el – noha ez nem magyar sajátosság -, amire persze volt mindenféle magyarázatuk. Pedig egyetlen dolog miatt imádják sokan – többek között én is – az Ubert, ami nem más, mint hogy már azelőtt tudja az ember, hogy mennyit fog fizetni, mielőtt beszállna a kocsiba. Ezzel pedig kiküszöbölhető az, hogy az embert a taxis átverje és meglopja. Nem lehet játszani sem a taxiórával, sem pedig azzal, hogy a drága sofőr egy kis extra kilométert beletesz még az útvonalba. Nem lehet plusz díjat felszámolni azért sem, mert valaki részeg, noha ha valaki elhányja magát a taxiban az természetesen más tészta. De a taxisok elsősorban nem ezért szoktak plusz díjat felszámolni, hanem azért, mert a részeg ember a legtöbb esetben nem kérdez, nem vitatkozik, egyszerűen el akar jutni A pontból B pontba és amint megérkezik, kifizeti a sofőr által kért összeget és megy is aludni. A taxis lényegében annyit kérhet, amennyit csak akar – valamilyen keretek között nyilván – hiszen egy részeg ember nem fog vitatkozni.

De persze nem csak a simlis taxisok növelik az ország jó hírnevét, hanem a jegyellenőrök is. Nemrégiben találkoztam egy brit nővel, aki mesélte, hogy nemrégiben Budapesten tartózkodott két koreai ismerősével. Meg is örültem és megkérdeztem, hogy mit gondolt a városról, amire azt mondta, hogy gyönyörű. Láttam viszont rajta azt, hogy a mondandóját itt nem fejezte be, és el is mondta gyorsan, hogy mi történt az egyik metrólejárónál, ahol egy ellenőr megállította a két koreai ismerősét, és 80 eurót követelt rajtuk. Elmondása szerint azért állították meg őket, mert egy zacskóban három olyan ételes doboz volt, amelyek már üresek voltak. Az ellenőr állítása szerint ételt vinni és fogyasztani a metrón szabályellenes, ezért három büntetés kell azonnal befizetniük, amelyek összértéke 80 euró. Nyilván a két koreai turista megrémült és ezt a brit nő is észlelte, ezért visszafordult és a segítségükre sietett. Első körben az ellenőr el akarta zavarni, mondván, neki mi köze van ehhez, de amikor felfogták, hogy nem fogja csak úgy ott hagyni az ismerőseit, hogy egy idióta átverje őket, akkor inkább elfogadták a valóságot.

A két koreai turista helyett a brit nővel álltak le vitatkozni, akire végül rendőrt akartak hívni. Megpróbálták feltartóztatni, majd a nő idegességében elővett egy bankjegyet a belső zsebéből, amelyet odanyomott az ellenőr kezébe és dühösen elsétált. Elmondása szerint órákra elrontotta a hangulatukat ez a fiaskó, amely megint csak annak volt köszönhető, hogy egy pár idióta úgy vélte, hogy majd a gazdag turistákat szépen megkopasztják, mert ők a törvény. Nyilván azért sem próbálkoznak a magyar utasokkal, mert azok maximum kiröhögnék őket és elsétálnának mellettük, de egy, a nyelvet nem beszélő, hirtelen megrémülő ember nyilván nem áll le kérdezősködni. Az egyetlen szerencséjük az volt, hogy a brit nő azért más környezetben nevelkedett – a britek előszeretettel kérdeznek vissza, akár rendőrök esetében is – és szembe mert szállni az étverésre készülő ellenőrökkel. „Mindössze” 10 eurójuk bánta a történetet, de mi van, ha nincs kurázsi az egyikükben? Egy ilyen barom akár örökre tönkre teheti egy, vagy több ember számára az itt tartózkodásukat.

Ez nem Orbán, Gyurcsány, vagy Brüsszel műve, hiszen senki sem kötelezi arra a szolgáltatást végző embereket, hogy tapló, kapzsi, hazug senkikké váljanak. Nem kötelezi őket senki sem, hogy meglopják, átverjék az ide érkező turistákat, vagy épp a kiszolgáltatott helyzetben lévőket. Ez egy olyan probléma, amelyet valamilyen formán orvosolni kellene, de legalábbis csökkenteni kellene az ilyen esetek számát. Ennek legelső lépése az lehetne, hogy a sajátjai vetik ki maguk közül az ilyeneket, de mivel sokszor ők maguk is élnek ezzel a „lehetőséggel”, ezért erre nem is hajlandóak. Nem véletlen azért az, hogy a taxisokat a többség nem éppen kedveli és az sem, hogy ugyanez igaz az ellenőrökre. Elég csak megnézi a Kotroll című filmet, amely lehet, hogy szatírának készült alapvetően, de azért olyan nagyon nem áll messze a valóságtól. Pedig nem tegnap forgatta azt le annak rendezője, mégis igaz a mai napig.

Persze tisztelet minden olyan taxisnak és ellenőrnek, akik becsületesen végzik a munkájukat, és ők maguk is ellenzik az ilyen viselkedést. A következő lépés az lenne, ha ez ellen tennének is valamit, elvégre a saját kollégáiról van szó, arról nem is beszélve, hogy itt nem egy több tízezer főt foglalkoztató munkahelyről van szó, hanem egy olyan közegről, ahol pár ezren dolgoznak csupán, és szinte mindenki ismer mindenkit. De ahogy a rendőr sem emeli fel a szavát a másik rendőr ellen, úgy ez ebben az esetben is tökéletesen igaz. Sajnos. Ennyit tehát arról, hogy az áltaxis, vagy a valódi-e az igazi probléma.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.