Április 27,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az ország kiárusítása tovább folytatódik

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,552,800 forint, még hiányzik 447,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A magyar kormány egyik kedvenc pénzcsinálója újra életre kel, hiszen az év elejétől újra lehet aranyvízumot vásárolni Magyarországra. A letelepedési kötvénynek is nevezett papírt persze más országokban is meg lehet vásárolni, de nem sok helyen annyira egyszerű ez, mint idehaza. Magyarországon ugyanis nem feltétel, hogy itt is éljen az ember, tehát ezzel egy gazdag külföldi szépen bevásárolhatja magát az Európai Unióba és szabadon mozoghat a területén. Ez már csak azért is veszélyes mert pusztán az, hogy valaki tehetős, még nem jelenti, hogy egyébként nem bűnözői csoportok tagja vagy éppen vezetője. A magyar aranyvízumhoz ugyanis bárkinek kiadható – oroszok, belaruszok és irániak számára is – és még csak itt sem kell élnie az illetőnek ehhez. Maga az aranyvízum persze nem illegális – még ha vélhetően Rogán Antal körei annak idején elképesztő összegeket is kaszálhattak ez által az ország kárára -, de mégis érdekes az, hogy a migránsok ellen uszít reggeltől estig a kormány, mégis konkrétan letelepedési lehetőséget ad mindazoknak az idegen kultúrájú, Európára az állampárti narratíva szerint veszélyes elemeknek, akik előteremtik az ehhez szükséges pénzt.

Európában a portugálok azok, akik a leginkább kaszáltak ezen, és a mai napig is az általuk kiadott aranyvízumok a legkelendőbbek. Kis túlzással mondhatnánk, hogy a fél USA Lisszabonban él, vagy legalábbis lakást, házat vásárolt ott, aminek eredményeként – persze ez messze nem az egyetlen ok – az ingatlanárak elképesztően megemelkedtek és a helyiek sokasága pedig ma már nem tud versenyezni a helyi ingatlanárakkal. A korábban sokak által imádott, olcsó utazási célpont ma már London és Párizs szintjén van az árak tekintetében. Persze nem lehet a külföldieket vádolni ezzel, hiszen ők csak éltek egy lehetőséggel, a portugál kormány döntött ezen vízumok kiadásáról és az egyre kapzsibb helyi ingatlantulajdonosok voltak azok, akik megemelték az árakat látva, hogy a gazdag amerikaiaknak úgyis lesz ennyi pénzük rá.

Magyarországon vélhetően nem várható ilyen albérletár-emelkedés, de azért azt nem szabad elfelejteni, hogy Budapest már most is sok utazó egyik kedvenc célpontja, és ha sokkal könnyebben juthat letelepedési engedélyhez és akár lakhatáshoz a fővárosban, akkor nem biztos, hogy nem fog élni vele. A budapesti árak a magyarok számára borzasztóan magasak, de még mindig csak a középmezőnyben vagyunk ezekkel az árakkal. Párizsban, Londonban, Lisszabonban minimum dupla annyit kell fizetni egy lakásért, mint idehaza, noha a fizetések is legalább ennyivel magasabbak, kivéve Lisszabont. Mégsem feltétlenül ez a legnagyobb veszélye az aranyvízumok kiadásának, hanem az, hogy olyan emberek is rátehetik a kezüket az EU-s vízumra, akik ezzel lényegében kiskaput tudnak nyitni maguknak. Elvégre egy orosz vagy belorusz „üzletember”, akit a szankciók teljesen ellehetetlenítettek, ezentúl könnyen megoldást tud találni a problémájára és ki tudja játszani ezeket a szabályozásokat.

A magyar kormányt pedig eddig sem nagyon érdekelte, hogy kiknek ad ilyen engedélyt egészen addig, ameddig ebből a kormány körei gazdagodnak. Mert vannak a pénztelen migránsok és a pénzesek. Nyilván a kormány az utóbbiakat részesíti előnyben. Végső soron a legutóbbi ilyen programban NER-közeli „üzletemberek” több, mint 160 milliárd forintot kerestek. Nyilván a pénz elkel most is a NER-lovagoknak (ha valamikor, most csak igazán), akiknek évekig nélkülözniük kellett, mivel az EU nem volt hajlandó átutalni a korábban megítélt uniós forrásokat. Nos a helyzet közben javult, de ez vélhetően nem elég, hiszen újra kaphatóak az aranyvízumok.

A Hungarian Golden Visa kérelmezőjének három feltétel közül kell legalább egyet kell teljesítenie:

    • legalább 250 ezer euró értékben kell ingatlanalap befektetési jegyeiből vásárolnia;
    • legalább 500 ezer euró értékben kell tulajdonjogot szereznie öt évre egy tehermentes magyarországi ingatlanban;
    • legalább egymillió euró értékben kell támogatnia „közfeladatot ellátó, közérdekű vagyonkezelő alapítvány” által fenntartott főiskolát vagy egyetemet.

A kormány és NER holdudvarának cégei tehát minden szempontból csak nyerni tudnak, szemben az adófizetőkkel, akik annak idején is ráfizettek erre a nagyszerű üzletre. Persze jó lenne, ha lehetne pozitív dolgokat is azonosítani ebben a régi-új bizniszben, de az igazság az, hogy ez csupán az ország kárára válik ismételten. Már annak idején is került bűnözők kezébe ilyen papír, amely miatt egyébként a magyar kormányt kellett volna, hogy terhelje a felelősség. De ezt a szót még csak nem is ismerik, ezért nyilvánvalóan ilyenre soha nem is került sor. Pedig az EU annak idején elmondta, hogy az uniós állampolgárság nem egy eladható árucikk, de hát mikor érdekelte a magyar kormányt az, hogy mit is mondanak Brüsszelben? Ez egy olyan lehetőség, amelyből elképesztő pénzeket lehet beszedni, és ha ezek a vásárlók még ezen kívül esetleg úgy is döntenek, hogy Magyarországon fektetnek be, akkor csak nyerni lehet az üzlettel.

A kormányt nem érdekli, hogy bűnözők-e a vásárlók, vagy sem, egészen addig, ameddig bevételt hoznak az államnak. Persze ez sem egyedi sajátosság, hiszen más országok is szívesen kedveznek akár bűnözőknek is, ameddig az országnak megéri anyagilag. A fél orosz maffia Dél-Spanyolországban létezik, míg London a tehetős külföldi bűnözők egyik paradicsoma. Nyilván a kormányok is tudnak ezekről az esetekről, de nagyobb az ország haszna általuk, mint amekkora a veszteség, ezért inkább félrenéznek. Nyilván ugyanez volt és lesz igaz a jövőben Magyarországon is, legfeljebb kisebb mértékben, hiszen mindössze egy 10 milliós országról van szó. A lényeg viszont nem más, mint a NER még nagyobb mértékű meggazdagodása, akár a magyar adófizetők kárára. Ez a mi nemzeti kormányunk.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.