Április 27,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Képalkotás

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,552,800 forint, még hiányzik 447,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Berzenkedsz, amiért túl későre kaptál időpontot valamely orvosi vizsgálatra vagy műtétre? Akkor ezt olvasd el!

Beutalót kaptam egy szakorvostól képalkotó diagnosztikára az IMS Kft.(International Medical Services) Fáy utcai rendelőjébe. Közel másfél hónapja nem tudom sehogy sem elérni azt, hogy egyáltalán időpontot kapjak a vizsgálatra. Telefonon mindegyre azt közlik, hogy márciusra minden időpontjuk betelt, egy áprilisi időpontért meg majd érdeklődjek később, máskor, a jövő héten, stb. 

Hiába hivatkoztam arra, hogy a szakorvos sürgősségi vizsgálatot kért, a telefon túlsó feléről közölték, hogy náluk nincs sürgősségi vizsgálat. Szerintem márpedig minden mammográfiás vizsgálat alapból sürgősségi, úgy hogy ez már eleve egy érdekes hozzáállás.

Nem mulasztották el ugyanakkor előzetesen megkérdezni, hogy a TB-által finanszírozott vizsgálatra jelenkezem-é, vagy a magánrendelésükre. Mert arra tudna közeli időpontot adni. Persze ez esetben fizetni is kell, nem is keveset.

Az van tehát, hogy adott egy pénztárca-barát cég, amely az államilag támogatott vizsgálatok mellett – és lehetőleg helyett – arcátlanul a saját malmára hajtja a vizet oly módon, hogy direkt módon rábírja arra a pácienseket: a fizetős szolgáltatásukat vegyék igénybe. Már ha egyáltalán szeretnék a kivizsgálást. Mert mi mást szolgálna az a gyakorlat, hogy a sorozatos telefonos bejelentkezés ellenére mindegyre megtagadják az időpont kiadását, azt a jövő bizonytalan homályába utalva? Mi másért nem fogadnak péntekenként csak és kizárólag fizető vendégeket?

Nem hatott, hogy az egyértelműen jogsértő hozzáállást jelzem a betegjogi képviselőnek. Úgy is tettem, nem lévén idegen számomra ez a terület. Egyrészt mert jómagam is elvégeztem a betegjogi képviselői tanfolyamot, másrészt mert korábban 12 évig dolgoztam a Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) jogvédőjeként. Mélyen meg is meglepődtem, amikor a kijelölt, az adott intézménytől független képviselő áperté közölte, hogy tud a problémáról, de tehetetlen ez ügyben. Ez van és kész, értsem meg, legföljebb Pintér Sándornál vagy Orbán Viktornál reklamálhatok. Magyarán, a kormány ahelyett hogy üldözné a betegjogok ilyetén való lábbal tiprását – elvégre e célból országos hálózatot is működtet, EU-s forrásokból -, kifejezetten elnézi, hogy a betegek kénytelenek saját zsebből finanszírozni a komolyabb műszerezettséget is igénylő vizsgálatokat. Akkor is, ha ezek mellőzhetetlenek, eshetőlegesen életbevágóak a páciens szempontjából. Meglehet, a hálapénz elfogadását is azért rendelték oly keményen büntetni, hogy az állam vagy az önkormányzatok által fenntartott egészségügyi intézményekben ne kaphasson az előírt minimálisnál jobb ellátást a rászoruló. Ha minőséget akar, menjen a magánszférába és fizesse is meg! No paraszolvencia, no para!

Hogy ez a szolgáltató részéről – a polgári törvénykönyv által tiltott – joggal való visszaélés? Hogy a szolgáltatás elodázása, elérésének szándékos akadályozása szerződésszegés az Egészségbiztosító viszonylatában? Hogy ez – a diagnosztika jellege folytán – a Btk. által is üldözendő közveszélyokozás? 

Kutyát nem érdekli! Hab a tortán, hogy érzéketlenül és gorombán kommunikálnak, valamint lecsapják a telefont, ha inszisztálsz és jogi lépéseket helyezel kilátásba. Normális dolog, hogy az ezt vállaló szolgáltató helyett a bíróságtól kelljen kérni időpontot egy orvosi vizsgálatra? Kutyába se vett jelenlegi és leendő betegtársak, jól van az úgy, hogy a komplett magyar közegészségügy is beteg, nem csak mi?!…

Pandula Dezső

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.