Április 28,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Kevés valódi opció van

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,566,300 forint, még hiányzik 433,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Azahriah a minap erős véleményt nyilvánított a DK fideszes pedofil kegyelmi botránnyal kapcsolatos plakátkampányáról, amely véleményem szerint is megosztó és tűri bőven a kritikát, de nehéz lenne tagadni azt, hogy jelenleg a politikai kommunikáció ezen a szinten tart. Ennek okozója nem Gyurcsány vagy a DK, hanem a Fidesz, amely az elmúlt 14 évben Rogán Antal propagandaminisztériumának kottájából olyan silánnyá, primitívvé züllesztette a közbeszédet, mint amilyen silány talán soha nem volt. A magyar társadalom lesüllyedt a kétbites információk, üzenetek szintjére és többnyire 1-2 szavas mondatokból ért. A társadalom jelentős részének nem érdemes összetett üzeneteket megfogalmazni, hiszen a végén még megzavarodnak. Ez akár vicces is lehetne, de nagyon nem az, pedig egyáltalán nem az a célom, hogy ok nélkül, általánosítva leostobázzam a magyar társadalom egy jelentős részét, de véleményem szerint a helyzet lesújtó. Annak a mintegy 3 millió embernek, akik Orbán Viktor pártját sokadszorra kétharmaddal megválasztotta, egy nem elhanyagolható része biztosan nincs tisztában az őt körülvevő világ történéseivel, ezért inkább a Fidesz propagandája által megrágott és kiköpött baromságokkal azonosul, azokat tekinti mérvadónak.

Nem esik egybe az én ízlésemmel a DK plakátkampánya, de azokkal sem feltétlenül értek egyet, akik most az eltartott kisujj politikáját kérik számon rajtuk. A DK azért nem éppen egy friss, fiatalokból álló, valami teljesen új és szokatlan jövőképet felvázolni képes politikai erő. Ettől függetlenül nehéz lenne tagadni, hogy Gyurcsány Ferenc lényegében egymaga képes volt újjáépíteni az összehulló MSZP romjaiból a saját pártját, amely már igen régóta a legjelentősebb ellenzéki párt. Mondjuk ez véleményem szerint valahol borzasztóan szomorú is, hogy semmilyen más életképes, erőt mutatni képes alternatíva nem jelent meg az ellenzéki oldalon, de ameddig a többi apró párt csak a koncokon marakodik, addig változásban reménykedni semmi értelme sincs. A DK addig lesz az ellenzék meghatározó ereje, ameddig valaki elő nem áll egy érdemi alternatívával, amely mögé a szavazók be tudnak állni. Jelenleg a fiatalokat kellene meggyőzni arról, hogy képesek valami újat mutatni és egy olyan alternatívát felvázolni, amely az ő jövőjük szempontjából fontos és meggyőző lehet, de ez a meggyőzés véleményem szerint a DK részéről nem feltétlenül abszolválható.

A DK célja e plakátkampány alapján a Rogán által már lezsibbasztott szavazók megszerzése lehet, akiknek elegük van Orbánból, nem tartanak igényt ennél szofisztikáltabb üzenetekre, és esetleg úgy gondolják, hogy bármi áron le kell váltani ezt a kormányt. Ezekre az emberekre csapna le a DK, amely ezzel a plakátkampányával elég egyértelműen hozzájuk szólt. Hogy ez Azahriah-nak nem tetszik, nem annyira meglepő, hiszen ő fiatal szavazóként valami mást szeretne látni ezeken a plakátokon, nem a rogáni kormánypropaganda a másik irányból. Viszont az igen vicces, hogy Azahriah-t a Fidesz megpróbálta a kebelén melengetni, de amint szembement a Fidesz irányvonalával a jelenlegi legismertebb magyar előadó, azonnal ellenséggé vált. Majd amikor ez az ellenség a DK ellen szólalt fel, valahogy ismét fontossá vált, és hivatkozási alapnak használják. Ennyire számít egyébként a propagandamédiának, hogy ki mit mond, hiszen az ellenségem ellensége az én barátom is, szokás mondani. Akkor is, ha ez öt percig érvényes. Ez pedig itt tökéletesen meg is mutatkozott.

Egy történelmi lehetőség állt az ellenzék előtt a kirobbant botrány után, azonban mint ahogy a korábbi esélyekkel, úgy ezzel sem tudtak mit kezdeni. Egy teljesen szétszabdalt, gyenge, a saját kudarcaiba belefáradt, belefásult csoport ez, amely képtelen bármiféle változást is elhozni a magyar társadalom számára. Néhány influenszer több embert tudott kicsalogatni Budapest utcáira, mint ezek a pártok az elmúlt 10 évben összesen. Ez az elégedetlenséget mutatja meg tökéletesen, és azt is, hogy ha lenne valódi lehetőség a magyar választók előtt, akkor lehet, hogy élnének vele. Ameddig viszont ilyen egymással cicaharcoló, a fizetésüket kérdés nélkül felvevő, ámde érdemi választási lehetőséget tíz éve felmutatni képtelen emberek ülnek a Parlamentben, addig nehéz a jövőről beszélni. Ameddig a DK messze a legjelentősebb ellenzéki párt és a viccpártnak indult MKKP lassan a második legjelentősebb lesz, addig álmodozni lehet csupán. Mondjuk nincs bajom az MKKP-vel, hiszen számtalan valóban hasznos, kézzelfogható dolgot tettek az elmúlt években, de nem tudom, hogy lenne-e bármiféle ötletük, vagy lenne-e képességük az ország vezetésére.

Bár az is igaz, hogy lehet, hogy pont erre lenne most szüksége az országnak. Egy olyan pártra, amelynek semmiféle kormányzati tapasztalata nincs, és nem is szeretne olyanokat hatalomra juttatni, akik világéletükben a politikából éltek, máshoz nem is értenek, vagy ehhez se. Ez akár egy lehetőség is lehetne arra, hogy valamilyen más struktúrát hozzanak létre, és egy, az összes eddiginél átláthatóbb politikát folytassanak, ahol valóban számít az emberek szava a döntésekben. Picit tartok attól, hogy mi történne, ha mondjuk az MKKP esetlegesen kormányon találná magát, de lényegében ugyanez lenne az érzésem akkor is, ha más ellenzéki pártok kerülnének ebbe a pozícióba. Ők legalább egy nem megszokott, mindennapi, szürke párt lennének, hanem egy olyan, amely más irányból közelíti meg a kormányzást. Rosszabb már úgysem nagyon lehet annál, amit a Fidesz tett ezzel az országgal az elmúlt 14 évben.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.