Április 29,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Március

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,566,300 forint, még hiányzik 433,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Újra itt a március, a forradalom hónapja. 176 éve már, hogy egy maroknyi fiatal, a márciusi ifjak kirobbantották a polgári forradalmat. Ennyi idő után is ünnepeljük őket, miattuk lett március 15.-e hazánk történelmének leglelkesítőbb ünnepnapja. Ma, Krisztus után 2024-ben, az időszámításunk szerinti 21. században, a 3. évezredben, az ultramodern digitális korban megint ott tartunk, hogy 176 év után ismételten nagyon aktuálissá vált a polgári forradalom. (Ide passzol egy korábbi cikkem a 12 pont időszerűségéről, ha valakinek kimaradt akkor itt elolvashatja.) A helyzet pikantériája, hogy egy polgárinak nevezett érdekcsoport, párt ellenében vált aktuálissá, mely polgári párt gyakorlatilag visszahozta a feudalizmust. Újra hűbéri láncok vannak, melyek a legfőbb hűbérúr, az uralkodó kezében futnak össze. Mostanában jobban ráláthatunk arra is, hogy ezek a láncok egyre gyakrabban akadnak össze, mert az uraknak is keményen kell küzdeniük és egymással versengeniük a legfőbb úr kegyeiért. Az urak egy része most egymást ugatja. Nagy Márton és Varga Mihály egyre gyakrabban ugat Matolcsyra, de őt se kell félteni, hiszen most is keményen visszaszólt Nagynak, és Vargával is rendszeresen összezörren. Mostanában a Lázár-Kubatov csörtét élvezhettük, és úgy tűnik Kubatov nyert. De ezek csak a feudális uralkodóosztály egymás elleni kis belharcai. Valójában nem számítanak. Az ellentétek még csak nem is a lánc két végén állók között vannak (ezt még Marx se értené) hiszen a „jobbágyok” a legfőbb szavazói a hűbéruraik által képviselt rendszernek. Elnézést, nem akarok degradálni senkit, pusztán a feudalizmusra jellemző kategóriákat használok. 

Az igazi ellentét valójában a polgárinak feltüntetett rendszer és az egyre jobban zsugorodó polgári középrétegek között van. A társadalom felvilágosult részének nem tetszik az a folyamat, amit a kormányon lévő pártok az országra erőltetnek. Sajnos, ez az a réteg, aki a legkevésbé hajlamos utcára menni, hiszen valójában ők a szó eredeti értelmében vett konzervatívok, igaz felvilágosult, liberális konzervatívok. Az igazi konzervatívoknak nem igazán szokása, hogy tüntetni járjanak. Ehhez kellett egy olyan kirívó és vérlázító apropó, mint a kegyelmi ügy, aminek részleteivel még mindig adós a kormány. A befolyásolók, magyarul influenszerek hívó szavára megjelent tömeg jól mutatja, hogy a társadalom elég nagy részének már elege van a politikai elit piszkos ügyeiből. Azért használom a ’politikai elit’ szófordulatot, és nem a Fideszt, mert azt gondolom, hogy sokaknak az ellenzéki pártokból is ugyanúgy elegük van, akár azt is mondhatnám, hogy az egész mai politikai élettel tele van a hócipőjük. Ha jól tudom, manapság 4 millió embert sorolnak be bizonytalan szavazónak. Általában olyan címkéket aggatnak rájuk, hogy érdektelenek, nem törődnek, nem foglalkoznak a politikával. Biztos vannak ilyenek is, de hajlamos vagyok azt hinni, hogy inkább arról van szó, hogy már rég megutálták az összes mai pártot. Véleményem szerint ma egy hiteles párt létezik Magyarországon, a kutyapárt. Ők viszont kvázi nem politizálnak, ám teszik a dolgukat, kisebb, de hasznos dolgokat. Az ő szavazó táboruk lassú, de biztosnak látszó növekedése arra utal, hogy ők az egyedüliek, akik még meg tudnak szólítani embereket – a kiábrándultakat, a passzívakat, a bizonytalanokat és a fiatalokat. Azt gondolom, hogy az önkormányzati és uniós választásokon jóval a várakozáson felül fognak szerepelni.

Most, hogy a befolyásolók személyében, nem politikusok, hanem civilek adták ki a hívószót, kiderült, hogy lenne igény egy normálisnak nevezhető emberbarát párt, mozgalom, bármi iránt. Az influenszerek most könnyedén válhatnának márciusi ifjakká. Azt gondolom, hogy ha meghirdetnének még egy demonstrációt, még többen is elmennének, mint az elsőre. Szerintem sokaknak megjött a kedve és a bátorsága, miután látták a februári tüntetést. Nem is merek belegondolni (de), hogy milyen hatása lenne egy ilyen demonstrációnak, ha netán március 15-re szerveznék. Felteszem, nem is engedélyeznék, bár Orbán biztos elhúz majd valamelyik kisebb fideszes településre szűk körben ünnepelni nemzetileg, rendőrkordonok gyűrűjében elbarikádozva. A legfőbb bátor, nem igaz? Igaz, még nem olvastam semmit az ünnepi programjáról. Az ellenzéki pártok helyében amúgy én már feltettem volna ezt a kérdést, hiszen ha tényleg lemegy vidékre, könnyen beállítható megfutamodásnak. Ha mégis Pesten maradna, akkor viszont muszáj lesz ezerrel buszoztatni, nehogy túl kínos legyen az egész. Vajon lesz elég bátorsága ahhoz, hogy a februári tüntetés után kiálljon a pesti emberek elé? Főleg, ha összejönne megint az a 150000 ember, esetleg még több. 

Esetleg felmennének Budára kiszabadítani a Sándor-palotát és a Karmelita kolostort a rezsim fogságából. Jelenleg nem hiszem, hogy ki lehetne szabadítani politikai foglyokat, ha jól tudom erre még nincs szüksége a rendszernek. Talán ha ténylegesen lecsukták volna a Fekete-Győrt… Különben is, kiszabadítani a rezsim szokta a jogosan elítélteket. Most inkább le kéne csukni jó pár embert, és az országtól ellopott vagyont kellene kiszabadítani. 

Abban biztos vagyok, hogy ha március 15-én a februárihoz hasonló tömeg mászkálna Pest utcáin, attól eléggé betojnának a méltóságos urak. A rendszer már régóta akadozik, főleg amióta nem nagyon jönnek az uniós pénzek. Már a legutóbbi választásokra is túl sokat kellett költeniük, ráadásul azóta egyre többen morognak az országban folyó dolgok miatt. Gondoljunk a sok emberre, akiknek nem tetszett az, ahogy a kormány a covidot kezelte (a Mi Hazánk ennek köszönhetően futott fel például), de itt vannak a tanárok, diákok, egészségügyi dolgozók, a katások, a minimál bérből és nyugdíjból élők egy része, a kisvállalkozók, akik jogosan érzik úgy, hogy a kormány nagy ívben tesz rájuk, sőt konkrétan átverte őket. Itt vannak még azon települések lakói is, akik tiltakoztak a településükre tervezett gyárak ellen, de a kormányt nem érdekelte, vagy a már üzemelő gyárak környezetkárosító hatását konkrétan megszenvedő települések lakói. Vagy akik számára már nagyon régóta nem fogadható el Orbán és kormányainak ténykedése. Eddig sikerült Orbánnak kijátszania, illetve leszerelnie ezeket a kisebb csoportokat, a legtöbb esetben leginkább gyurcsányoztak egyet, de a kegyelmi ügy felszínre hozta az összes lappangó elégedetlenséget. Ennek következtében rájöttek az elégedetlen emberek, hogy sokan vannak. Sokan vagyunk. És szerintem sokan dühösek, sőt sokan már éhesek is. A stressz, az ideg, a hónapról hónapra, vagy akár napról napra való túlélés a legjobb fogyókúra. Itt vagyunk éhesen, soványan és dühösen, miközben mást se látunk, mint dagadtra hízott, pöffeszkedő, arrogáns politikusok okoskodását, amivel arról akarnak meggyőzni minket, hogy milyen jó is nekünk. Tényleg?

Azt hiszem az elégedetlen emberek csak a hívószóra várnak. Magyar Péter már kiadta ugyan, de az az érzésem, hogy ő még egy jó ideig gyanús marad nekünk. Egyelőre nem bízunk benne. Én legalábbis így érzem. Ellenben, ha az influenszerek hívnák az embereket, akkor biztos vagyok benne, hogy megint csak nagy tömegek mennének az utcára. Szóval aki tudja, próbálja meg befolyásolni ez ügyben a befolyásolókat. Ha ez a március 15.-e szép csendben lemegy, ahogy szokott, akkor tényleg csak Rákay Fülöp új filmje marad a nagy durranás, mi meg szépen elfeledkezhetünk a kegyelmi ügyről is.

Éljen a magyar szabadság, éljenek a márciusi ifjak, és legyenek újak is!

Orbán Viktor meg mondjon le, de legalább miszlikbe vághatná saját magát!

CHF.Scarface

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.