Április 28,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Én kérek egy szép darab szalonnát hagymával, azt a jókora serclit, és ha van, egy zacskó pattogós cukorkát

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,566,300 forint, még hiányzik 433,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép reggelt kívánok mindenkinek! Indul az új hét, új történéseket hozhat, de még a régebbi ökörségek is velünk maradtak. Magyaros velünk élő történelem. A frissensült köztársasági elnöknek sikerült az, ami még az elődeinek sem; még fel sem esküdött, és már meglehetősen sok botrány kering körülötte. Így eléggé nehéz lesz megelőlegezni a bizalmat és tiszteletet, de mint tudjuk, szegény ember vízzel főz. Vicces, de ez esetben az ország leggazdagabb embere a mesebeli szegény, ugyanis Orbán Viktor az, aki a rendelkezésére álló készletből nem igazán tud jó bábut választani, mert nincsen olyan a fiókban. Eddig egy kinevezettje megbukott, mert kissé lopós volt, a másik azért, mert kegyelmet adott egy pedofil segítőjének, meglátjuk, az új szerzemény mit tud. Közben Magyar Péter is rendületlenül halad a célja felé, bármi legyen is az a cél. Most éppen az egész országot, liberálisokat, konzervatívokat, jobb- és baloldaliakat, keresztényeket és ateistákat hív egy közös ünneplésre, meg úgy általában a zászlaja alá. Ez jól is hangzik, csak előtte érdemes lenne átgondolni, hogy ez esetben mit ért ő nemzeti oldal alatt. Ezt többször hallhattuk az interjúi során – fájdalmasan ismerős volt ez az önmeghatározás -, hogy bizony a nemzeti oldal így, a nemzeti oldal úgy, önmagát Varga Judit volt férje mindenképpen oda sorolja. És ha önmagát oda sorolja, akkor ezzel azt mondja, létezik egy másik Magyarország, egy olyan, amelyik nem nemzeti. A fideszes retorika ilyen átgondolatlan átvétele és használata nem csupán nem szimpatikus, de kifejezetten riasztó és elrettentő azok számára, akiket szeretne Magyar Péter maga mellé – mögé, elé – állítani. Mert hogyan kell elképzelni egy ilyen közös ünnepséget? Ott lesznek a nemzeti érzelműek, és a nem nemzeti – ebből következően hazaáruló, jobb esetben nemzeten kívüli – érzelmű emberek? Érdekes elképzelés. Innen lesz szép nemzetet egyesíteni.

Balog Zoltán valójában egy szabadságharcos, erre most jöttem rá. Más okát nem látom annak, hogy ott árt az ő vezérének és egykori patrónusának, ahol csak tud. Nem elég, hogy nem vállalja a felelősséget a pedofil-botrány miatt kialakult helyzetben, elviteti a balhét Novák Katalinnal, magával rántja az egyházát is, de még annyit sem tesz meg, hogy legalább elvonul remetének, vagy minimum némasági fogadalmat tesz. Nem, ő járja az országot, és hirdeti az igét. Ennek örömére megtudhatjuk tőle, hogy a reformátusoknál a kutyából is lesz szalonna – innen is jó étvágyat kívánok hozzá -, továbbá ha valami piszkos, annak nem kérdezzük az okát. Azért piszkos, hogy megtisztuljon. Franc tudja, szerintem az okot sem árt firtatni, már csak a további piszkolódás elkerülése érdekében sem, valamint önmagától nem szokott semmi megtisztulni, de attól sem lesz ám tisztább semmi, ha egyenletesen bekenünk minden mást is piszokkal. Lehet, hogy ez nincsen benne a Bibliában, azért nem tudja Balog püspök. Mindenesetre ha az a célja, hogy tovább rombolja az egyházát, és műsoron tartsa a kegyelmi ügyet, akkor jól csinálja. Csak így tovább!

Ha még nem lenne elég botrány az országban, az Operaház mindenható ura, Ókovács Szilveszter gondoskodik róla, hogy legyen. Ismeretlen indíttatástól vezérelve úgy döntött, hogy ketté csapja a Carmina Burana előadását, mégpedig azon nemes céllal, hogy a félórás szünetben a kultúrszomjas közönség fogyasszon a büfében, mert különben alacsony a forgalom. Mármint a büfé forgalma. Ennél szakmaibb érvet nehéz lenne elképzelni, a darab karmestere vissza is adta a nemes feladatot, vezényelje más a kettényesett darabot, mert ő így nem fogja. Az indíttatás ismeretlen volta abban rejlik, hogy nem tudjuk, ki üzemelteti azt a büfét. Ókovács pereputtya? Mészáros Lölö rokona? Orbán Ráhel barátnéja? Matolcsy fiának a haverja? Rogán következő feleségjelöltje? Közben kiderült, hogy nem, az Operaház maga üzemelteti a büfét és kell a pénz. Fogalmam sincs, mennyi bevételt remélnek a dologtól, de egy 70 perces előadásba beépíteni félórás szünetet, több ponton is necces. Elsősorban persze azért, mert eleve az előadás úgy lett megalkotva, hogy az összefüggő egész, nem lehet csak úgy kettévágni anélkül, hogy az élvezeti értéke csökkenne. Feltételezem, a táncosoknak sem tesz jót egy félórás leállás, de a közönséget is meglepheti a dolog, hiszen aki tömegközlekedéssel érkezett és távozna – és nem csak a fővárosi lakosokra gondolok -, az azért erősen megszívhatja, vagy el sem tud menni az előadásra, mert akkor nem jut haza. Ha ennyire kell a pénz, egyszerűbb lenne megkérni a közönséget, hogy hazafelé vegyenek már egy szendvicset, mert a műintézmény léte függ tőle. A legviccesebb az egészben – holott egy kicsit sem vicces a történet alapvetően – Ókovács magyarázata, hogy az ő feladata élelemhez és italhoz juttatni a közönséget. Szerintem egészséges felnőtt ember simán kibír 70 percet is akár kaja és ital nélkül. Esetleg be lehetne vezetni a nyakban hurcolt tálcáról kínált hotdogot, pattogatott kukoricát, literes pohárból szürcsölt kólát, szotyit. Haladni kell a korral. Az nem titok, hogy Ókovács Szilveszter nem áll nagyon távol a kormánytól, így aztán az Origo és beszállt a buliba. Már önmagában a cím is valami egészen csodálatos: Cirkuszolt a vendégkarmester az Operaházban, itt van Ókovács Szilveszter válasza. Kár, hogy nincs ott Ókovács Szilveszter válasza, mindössze arról hadovál, hogy mennyire feltette ő és mindenki más az életét az Ybl palotára, mert úgy kell hívni az Operaházat, amúgy pedig aki két hétig vendégkarmester, az ne dumáljon bele, és több tiszteletet mindenkinek! Ráadásul a Don Giovanni-bemutató óriási siker volt. Értem. Akkor én kérek egy szép darab szalonnát hagymával, azt a jókora serclit, és ha van, egy zacskó pattogós cukorkát. Köszönöm. A vendégművészek pedig kussoljanak!

Jó ébredezést, szép napot kívánok mindenkinek!

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.