Április 28,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az emberi jogok egyetemesek

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,552,800 forint, még hiányzik 447,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Több, mint 100 halálos áldozata, és akár 1000 sebesültje is lehet annak a tragédiának, amely Gázában történt nemrégiben. Az éhező lakosok megrohamozták a lisztet szállító kamionokat, amelynek hatására – Izrael azt állítja a tömeg veszélyt jelentett a közelben állomásozó katonák számára – az IDF katonái a tömegbe lőttek, több ember életét kioltva. A káoszban többen agyontaposták egymást, mivel megpróbáltak menekülni a golyók elől, míg a segélyszállítmányt vezető sofőrök a káoszból menekülve több embert is halálra gázoltak. Az IDF jelenleg nem tudja, hogy pontosan mi okozta ezt a tragédiát és vizsgálatot helyezett kilátásba, azonban ez még nem menti fel őket. Szerintem a világ nagy részének kezd már nagyon elege lenni abból, hogy ilyen tragédiák történnek nap mint nap és valahogy mindenre van magyarázata az izraeli vezetésnek. Nyilván történhetnek hibák egy hadművelet során, de itt már szinte rendszerszintű „hibákról” van szó, ahol civilek ezrei veszítették életüket.

Véleményem szerint akárki akármit gondol a konfliktusról, azt azért beláthatja, hogy a jelenlegi állapotok egyszerűen elfogadhatatlanok. Itt ugyanis nem két fél harcáról van szó, hanem egy fegyverekkel és haditechnikával rommá támogatott hadseregről, amely házról-házra járva szorítja ki a palesztin lakosságot Gázából. Itt nem két fél harcáról van szó, hanem az egyik oldal túlerejéről és pusztításáról. Még akár azt is el lehet hinni, hogy a kezdeti időkben az IDF „nemes” célokkal vágott neki a hadműveletnek, de azért ha az ember szétnéz az interneten – tudom, számtalan álhír és kamu videó között sokszor nehéz megtalálni a valóságot -, akkor azt láthatja, hogy Gáza lakhatatlanná vált, ártatlan civilek ezrei haltak kínhalált és lényegében több millió embert kényszerítettek az otthonuk elhagyására. Ez a helyzet véleményem szerint már nem tartható és valódi békére van szükség a felek között, hiszen minden egyes napon azzal szembesülhetünk, hogy ártatlan gyermekek, asszonyok és idősek halnak meg ebben az értelmetlen mészárlásban.

Jelenleg nem tudni pontosan, hogy mi vezetett a segélykonvoj megtámadásához, de véleményem szerint az ok anélkül is érthető, hogy az ember különösebben vizsgálná. A palesztin lakosság éhezik, ezért akár az életüket is kockáztatják, hogy ételt szerezzenek a családtagjaiknak. Nem véletlen, hogy az agyonlőtt és taposott emberek nagy többsége férfi, akik vélhetően gyermekeiknek, szüleiknek, nagyszüleiknek szerettek volna lisztet szerezni, hogy ne haljanak éhen. Ahhoz, hogy a helyzet ilyen súlyos legyen, kellett az izraeli kormány döntéssorozata. És igen, itt fel lehet hozni példának, hogy ha nem történik meg az október hetedikei támadás, akkor jelenleg is békességben élhetnének Gázában, de ez egyrészről nem igaz, – mivel eddig is a Föld legnagyobb nyílt börtönéről beszélünk Gáza esetében, – másfelől pedig a Hamász terroristái nem egyenlőek Gáza több millió lakójával. Mert – mint tudjuk – a kollektív bűnösség elve nem egy elfogadható irány. Márpedig itt ennek lehetünk szemtanúi, hiszen arra kényszerítették az ott lakó civileket, hogy otthonukat elhagyva délre meneküljenek, ahol a mindennapjaik éhezéssel, szomjúsággal és nyomorult körülmények elviselésével telnek.

Már az Izraelt kérdés nélkül támogató USA is elgondolkodott azon, hogy talán repülőkről kellene segélycsomagokat ejtőernyőztetni a térségbe, hiszen már ők is beismerik, hogy itt súlyos állapotokról van szó. Az egyiptomi határ mentén található Rafah városába menekült palesztinok pedig már amiatt is aggódhatnak, hogy az IDF erre a területre is csapást fog mérni, mivel elmondásuk szerint számtalan Hamasz terrorista rejtőzik itt. Ezt nem nagyon kétli senki sem, azt viszont már igen, hogy mennyire elfogadható egy olyan támadás, amelynek vélhetően akár több ezer éhező, szomjazó, földönfutóvá tett palesztin fog áldozatául esni. A harcok befejezésére és valódi megoldásra van szükség, mivel ha Netanjahun múlik, akkor a harcoknak soha nem fog véget vetni, mivel talán még soha nem volt ilyen népszerűtlen és a választások egyre csak közelednek. Kérdés, hogy meddig tűri a Nyugat azt, hogy a szemük láttára nyomorítanak meg egy teljes közösséget. És itt nem kell beszélni Izrael jogáról az önvédelemhez, hiszen ez véleményem szerint ezeket a kereteket már nagyon régen túllépte, itt már inkább arról van szó, hogy mikor tesszük fel azt a kérdést, hogy miért nincs joga a palesztin népnek az önvédelemhez? Mert szerintem egy palesztin gyerek ugyanúgy megérdemli, hogy tető legyen a feje fölött, hogy ne éhezzen és szomjazzon, valamint azt is, hogy ne irtsák ki a teljes családját csak azért, mert azok nem voltak hajlandóak elhagyni az otthonukat. Persze semmi sem fekete, vagy fehér, de véleményem szerint az emberi jogok tiszteletben tartása az egyik olyan dolog, amely nem lehet vita tárgya.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.