Április 28,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Félelem és reszketés

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,552,800 forint, még hiányzik 447,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szörnyek odakint – tiltakozás a kollégáinkat ért újabb durva támadás ellen – ezzel a címmel juttatta el közleményét lapunkhoz a Magyar Nemzeti Médiaszövetség (MNMSZ). Az MNMSZ megdöbbentőnek és felháborítónak tartja, hogy a péntek esti influenszertüntetésen ismét munkájukat végző újságírókat ért durva támadás. „Nyomatékosan felhívjuk a demonstráció szervezőinek és résztvevőinek figyelmét, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága nem párosulhat erőszakkal, és nem sértheti a sajtószabadságot” – írták a közleményben. Hozzátették:  Nem először fordul elő, hogy egy baloldali tüntetésen munkájukat végző újságírókat ér durva támadás. Ezúttal a PestiSracok.hu stábját lökdösték és rugdosták meg a tiltakozók.

Ez a hír persze nem mai, de azért igen vicces. A Magyar Nemzeti Médiaszövetség megdöbbent azon, ami a pénteki tüntetésen történt, vagyis hogy a Pesti Srácok firkászát – már csak a valódi újságírók miatt sem nevezném újságírónak ezt a propagandamunkást – körbeállták fiatalok és csúnya szavakkal illették. Nos, egy demonstráción ilyen, sőt, ennél még jóval durvább dolgok is elő tudnak fordulni. Ezt már csak azért is jegyezném meg, mert az érintett firkász egy interjú keretében mesélte el, hogy micsoda félelem uralkodott benne, amikor is „megtámadta” a csürhe. Nos, véleményem szerint ember nem támadta meg az illetőt, csupán hangosan és jól érthetően fejezték ki a véleményüket a „munkájával” kapcsolatban. Nem fenyegetőzött senki sem erőszakkal – tudomásom szerint -, nem támadta meg és még csak nem is tett felé ijesztő mozdulatokat. Ami akkor a Pesti Srácok firkászával történt, nem igazán nevezhető brutálisnak, mint inkább nevetségesnek.

Mert hát ott tartunk, hogy egy 150 ezres tömegbe elzarándokolt ez az ember és az ott tüntetők nem látták őt ott szívesen. Ehhez minden joguk meg is van, noha ha valódi atrocitás történt volna, az ellen én is felszólalnék hevesen, hiszen teljesen mindegy, hogy kiről, vagy miről van szó, az erőszak nem elfogadható. Ilyen azonban nem történt, csupán arról van szó, hogy egy nem létező ügyet próbálnak meg felfújni. Megpróbálják a narratívát megváltoztatni, hiszen mégis csak arról van szó, hogy 150 ezer ember békésen tüntetett Budapest utcáin és senkinek még csak a haja szála sem görbült meg. Ellenben mondjuk a békemenettel, ahol azért volt már példa köpködésre, hajhúzásra, rugdosásra, vagy egyéb fizikai bántalmazásra. Nyilván ez sem a világ vége, nem is ezért hozom ezt most fel, de azért tudjuk már helyén kezelni az ügyeket. Értem én, hogy fogást próbál találni ezen a tüntetéssorozaton is a hatalom, de ha csupán ennyi muníciójuk van, akkor jobban tennék, ha inkább hallgatnának.

Elvégre egy valódi, kormányváltó megmozdulás nem feltétlen szokott békés lenni. Ez alatt nem azt értem, hogy bárki is súlyosan meg fog sérülni, amennyiben ilyen lesz, de a pakliban sajnos benne van. Elvégre több százezer olyan emberről beszélünk, akik több, mint elégedetlenek, sokszor már-már kétségbeesettek. Elvégre ez a hatalom az elmúlt 14 év kormányzása alatt igen sok magyarnak okozott jóvátehetetlen károkat. Jogos lenne tehát az, ha valaki kicsit erősebben fogalmazná meg a véleményét, noha erőszakra soha nem buzdítanék. Egy ekkora tömeg viszont nem az én cikkem alapján fog döntéseket hozni, hanem az alapján, ahogy a rendőrség és velük a hatalom viselkedik velük. Ezidáig nem volt szükség arra, hogy újra ok nélkül arcon fújjanak fiatalokat gázsprayvel közvetlen közelről, de könnyen előfordulhat, hogy ezek az idők is újra be fognak következni. Akkor viszont ilyen firkászokat nem kellene kiküldeni Budapest utcáira, hiszen jól láthatóan még a saját árnyékuktól is megrémülnek.

Az MNMSZ arról beszél, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága nem sértheti a szólásszabadságot, de vajon ezt akkor is elmondták, amikor a Fidesz éppen két lábbal tiporta halálra a sajtószabadságot? Amikor a Népszabadságot kinyírták? Amikor az Origót és az Indexet tették pártlapokká? Akkor mi történt az emberek sajtószabadsághoz való jogával? Lehet persze, hogy nem ordibálások és esetlegesen füstgránátok bedobálása között történt meg ez a bedarálás, de mennyivel volt az jobb? Véleményem szerint a Pesti Srácok firkásza nem minősül újságírónak, noha a véleménynyilvánítás szabadság természetesen őt is megilleti. Megillette viszont azt a felháborodott pár tucat fiatalt is, akik körbeállták és a „munkája” miatt véleményezték ezt az embert. Lehet, hogy nem tetszett a firkásznak, de ettől még se nem volt törvénytelen, sem nem volt erőszakos. Utoljára valódi erőszakra 2006 októberében volt példa, ott valóban szinte háborús állapotok uralkodtak. Az viszont, ami pénteken a Hősök tere környékén történt, egy békés és igen komoly tüntetés volt, amelytől a hatalom jól láthatóan igencsak megriadt. Egy ilyen gyenge próbálkozás viszont nem fog segíteni a Fidesz helyzetén sőt, szerintem még a saját szavazóik is kinevették ezt az „erőszakos” akciót.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.