Április 29,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Továbbra is a mi bőrünket hordja az illiberális vásárra

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,578,300 forint, még hiányzik 421,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Túl vagyunk a nagy orbáni megszégyenülés sokadik csúcsán, meg annak is a sokadik kimagyarázási, szájbarágási kísérletén, miután Felcsút lovagja, a bűnös belga fővárosba rendszerint öklét rázva érkező magyar Júdás megint megvívta az ő szélmalomharcát a gigászi 26-okkal (ő csak Brüsszelnek nevezi őket), és győzelemmel felérő vereséget szenvedett. Vagy fordítva. Amit a külföldi lapok, olyan országok lapjai, ahol még megvan a sajtónak az a természetes, többé-kevésbé objektív minősége, ami nálunk a KESMA óta megszűnt, jobbára úgy értékelnek, hogy a nagy arc és a keménykedés ellenére, meglepően rövid idő alatt csicskult be Európa zsarolási potenciálja, a Moszkva-kollaboráns vétókirály Ukrajna 50 milliárdos támogatása ügyében. Feltételezem, és mások is feltételezik, hogy ebben vastagon benne volt a vele szemben álló országok vezetőinek példás összezárása, és az a tény, hogy emberünk sikeresen, meggyőzően rombolta az ő renoméját és hitelességét a szövetségi rendszeren belül. Már szinte senkiben nincs kétség az oroszpártiságával és az árulásra való hajlandóságával kapcsolatban, amit azért olyan nagyon nem nehéz kiolvasni abból, hogy folyamatosan szembemegy a közös akarattal.

Bár ez a csütörtöki uniós csúcs és annak fejleményei előtt jelent meg, itt kell emlékeztetnem a New York Times pár nappal ezelőtti írására, amely szerint Brüsszelben régóta tartja magát az a meggyőződés, hogy Orbánt leginkább a pénz motiválja, és ha nem is meggyőzhető, de legalábbis megvásárolható. Eddig azt gondolták, hogy ha adnak neki pénzt, az EU ukrajnai politikájával szembeni ellenvetései is elpárolognak. Csakhogy – amint Camino Mortera-Martinez, az Európai Reformok Központja nevű vezetője kifejtette, „az utóbbi időben egyre kevésbé biztosak abban, hogy mi történik Orbánnal, úgy gondolják, egyre kiszámíthatatlanabb”. „A csúcstalálkozót megelőzően magas rangú uniós tisztviselők is elismerték, hogy mivel nem tudnak kemény tényekre támaszkodni Orbán Viktor következő lépéseinek megjóslásához, pszichológiai elemzéshez folyamodtak. A cikk megemlíti, Brüsszelben van olyan elmélet is, hogy Putyin fizeti Orbánt. Különösen nehéz pillanatként idézik fel, amikor a magyar miniszterelnök úgy döntött, hogy kihagyja az EU csúcstalálkozót, helyette Pekingbe utazott, és az orosz elnökkel fényképezkedett. Egy nyilatkozó azt mondta, Orbán úgy viselkedik, mint a filmek pantomimgonosza, az a karakter, aki szereti, ha utálják. Csakhogy Orbán most szerintük védhetetlen álláspont mellett kardoskodik. Ma már tudjuk, hogy ezúttal sikertelenül verdeste magát a földhöz, végül meghátrált. 

Ennek ellenére úgy gondolom, hogy ezzel a pszichológiai profilozással meg is érkeztünk. Oda, ahol minden mindennel összefügg, és ahol bizonyos attitűdök, cselekvések olykor lavinákat indítanak el. Nem tekinthető a véletlen művének, hogy közben a Biden-adminisztráció hazarendelte az amerikai nagykövetet, és mint tegnap kiderülta vízummentesség eltörlését és szankciókat fontolgatnak Orbán Magyarországa ellen. Ben Cardin, az amerikai szenátus külügyi bizottsága demokrata vezetője közleményt adott ki, miután találkozott David Pressman budapesti amerikai nagykövettel. Ebben világossá teszi, hogy „a Biden-adminisztrációnak meg kellene vizsgálnia, hogy Magyarország valóban olyan megbízható partner-e, amely megérdemli a vízummentességi programban való részvételt – és a korrupció mértékét tekintve, hogy helyénvaló-e szankciókat kezdeményezni a globális Magnyickij-törvény alapján”. Ahogy a hvg.hu írja, ezt a törvényt 2016 decemberében, közvetlenül Donald Trump első eljövetele előtt fogadta el az amerikai törvényhozás. A jogszabály szélesebb körű felhatalmazást ad az elnöknek arra, hogy szankciókat szabjon ki az emberi jogok megsértőivel szemben. Eredetileg kifejezetten az emberi jogok megsértésében részt vevő orosz közéleti szereplők szankcionálására alkották meg, és amely lehetővé tette kitiltásukat az Egyesült Államokból, és ottani vagyonuk befagyasztását.

Más szavakkal: a nyugati világ, az Európai Unió, az Egyesült Államok, akiket Magyarország jelenlegi vezetése már több ízben eltemetett, és még mindig temet, a láthatóan komplex személyiségzavar tüneteit produkáló magyar miniszterelnököt, a hatvanpusztai bunker tulajdonosát mostanra biztonsági kockázatnak tekinti. Már nem egyszerűen azt tartják problémásnak, hogy vérkorrupt, hanem hogy a nyugati szövetségi rendszerekre is veszélyt jelent. És akkor még nem is említettük a felnyírt hajú külügyminisztert. Aki ugyan nem rendelkezik önálló döntési jogkörrel, hiszen mint a főnöke tavaly elmondta, „jó ha a miniszterelnök fogja a külpolitika gyeplőjét”, vagyis ugyan látszólag Peti csikó csak ugrál, mint vadló a karámban, ezen kívül semmi másra nem jó, legfeljebb a rongyrázásra és Lavrovval való smúzolásra, de a kritika nélküli lojalitása Orbán iránt így sem ártalmatlan. Sőt. Az, hogy ő a Moszkva-barátság büszke reklámarca, nem enyhíti, hanem súlyosbítja az ország külpolitikai megítélését. Márpedig a fentiek okán a Júdás-kormány külpolitikája nemhogy megbukott, de ott tartunk, hogy olyan fenntartásokat és bizalmatlanságot ébreszt nyugati irányba, hogy már fontolgatják, hogy miképpen lehetne kivágni őket (minket) a világ civilizált közösségeiből, mint egy renitens diákot az iskolából.

És ha ez nem lenne elég – nem függetlenül az említett oroszbarátságtól – jelen állás szerint mintegy 735 milliárd forint nem realizált pénzügyi vesztesége van a kormánynak azért, mert a nagy látnok és zseni a jelenlegi árakhoz képest közel tízszeres áron vett gázt 2022 nyarán. Ez a készlet még mindig megvan, ekkora mínuszt kellene elkönyvelni, ha a gázt most felhasználnák. Azt a gázt, amit sebtében, marha drágán, a piaci árnál jóval drágábban harácsoltak össze az oroszoktól. Már akkor lehetett tudni, hogy baromság, de természetesen mindenkit leugattak, lehazaárulóztak aki bírálta őket. És ugyan egy kormányrendelettel (elvégre háborús veszélyhelyzeti rendeleti kormányzás folyik) kitolták 2025 tavaszáig a készlet megtartását, szerintem ezt a reménytelen mínuszt nyugodtan hozzá lehet könyvelni például a 300 milliárdos, raktárban porosodó, senkinek nem kellő horkolásgátló géppark mínuszához. Hiszen nem az Orbán-klán vette azt se az adózott jövedelméből, a magyarok adóforintjai landoltak Kínában és Oroszországban, utóbbit így közvetett módon támogattuk a háborúja finanszírozásában. Mert ezt a gázt nem a piacról vette Orbán, hanem Putyin haverjától. Ha nem tévedek, súlyra ez a horribilis összeg hozzávetőleg 3 tonna 20 000o forintos bankjegyet jelent, ezt csak azért mondom, mert sokan felfogni sem tudják, hogy mekkora mennyiségű pénzről beszélünk. Továbbá ha a 2, 9%-ra tervezett hiánycél mellett ezt végül be kell nyelni veszteségként, akkor a terv megy a levesbe. Mert ugye az MVM-et majd ki kell segíteni, ha veszteségesen tudja értékesíteni a gázt. Vagy továbbra is brutális áron adják a gázt, ami tovább rontja a vállalkozások versenyképességét, potenciálisan felveri az inflációt, vagy ami még rosszabb, visszaveszi a keresletet, és megint beleállunk a földbe, holott még ki sem másztunk a gödörből.

Körülbelül ez a méltán híres unortodox gazdaságpolitika, amire annyira büszke ez a falusi suttyóból gyerekből lett önkényúr, ami csak súlyosbítja a nemzetközi mozgástér drámai beszűkülését. Továbbra is a mi bőrünket hordja az illiberális vásárra, és adósít el minden egyes állampolgárt hosszú évekre úgy, hogy mire ezt visszafizeti az ország, ő már a történelemkönyvek sötét oldalain lesz olvasható. Elrettentő példaként az utókor számára. 

Ceterum censeo: az orbáni rendszert el kell pusztítani!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.