Április 27,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Önkéntes vacogás

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,552,800 forint, még hiányzik 447,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Novák Katalin államfő Gyulára látogatott, ahol kivezényelt iskolások hada előtt reptetett sólymot és szelfizett a kiválasztott „szerencsésekkel”. A rendezvényen lévő újságírók szerint ha a gyerekeket nem vezénylik ki hivatalból a csodálatos rendezvényre, akkor nagy valószínűség szerint csak pár nyugdíjas tekintette volna meg Novák Katalin madárbemutatóját, ami PR szempontból igen szánalmasan nézett volna ki. Ezt persze nem engedhette meg magának az Orbán-kormány, ezért szépen arra kérték a legnagyobb helyi iskola tanárait, hogy noszogassák már a diákjaikat és adják el nekik a rendezvényt. Persze hivatalosan senkit sem köteleztek a részvételre, ott a megjelenés teljesen önkéntes volt, de hát tudjunk, milyenek ezek az önkéntes döntések, amelyek valahogy mindig kötelezőnek tűnnek. A Népszava újságírója meg is jelent az eseményen, ahol a megkérdezettek közül egyesek a következőket mondták.

– Maga szerint? – nézett ránk egy idősebb pedagógus, amikor megkérdeztük: osztályával önként jöttek-e az eseményre. Majd egy vállrándítással jelezte, nem mondhat többet. Arra is kíváncsiak voltunk, szerinte normális-e, hogy a diákok a hidegben állnak egy protokoll látogatás kedvéért. Ugyanazt a választ kaptuk: – Maga szerint normális?. Ez van. – legyintett.

Tehát- mint ahogy azt sejteni lehetett – olyannyira volt önkéntes a megjelenés ezen a fennkölt eseményen, mint amennyire önként szokták egyes vállalkozók átadni a cégeiket valamelyik kinevezett NER-lovagnak. És ezen lehetne nevetni, csak hát végső soron arról van szó, hogy több száz gyermeket használtak PR célokra, méghozzá úgy, hogy a hőmérséklet nem éppen baráti, mivel éppen január van. Persze a Fidesz már igen régóta él azzal a „lehetőséggel”, hogy iskolás gyermekeket, vagy akár óvodásokat használjon fel kampánycélokra. Emiatt korábban büntetéseket is kaptak, de ez megváltozott, mióta minden is Orbán és haverjai kezébe került. Ma már szépen bekussoltatják a drága pedagógust, aki inkább nem mond többet arról, hogy mégis mit keresnek a januári hidegben egy politikai eseményen. Kérdés, hogy ha nem ért egyed a pedagógus a döntéssel, akkor mégis miért nem tett valamit ellene? Elvégre a pedagógus példát kellene, hogy mutasson a saját diákjainak is, de ha szerinte ez a megfelelő példa, akkor nem csoda, ha a gyermekek is hozzászoknak az effajta viselkedéshez.

Nincs szerintem olyan marha ebben az országban, gyerek pedig egészen biztosan nincsen, aki önként, dalolva menne el egy olyan eseményre, ahol Novák Katalin reptet egy sólymot. Mert hát azért mégsem a pápáról, vagy bármely fontos vezetőről van itt szó, hanem egy olyan bábról, aki éppen körbejárja az országot, hogy megmutassa; a Fidesz, akarom mondani a kormány törődik az állampolgáraival, éljenek bármely részén is az országnak. De ameddig mondjuk Göncz Árpádot valóban többen is látni akarták élőben, mert nagyra tartották, addig Novák Katalinról ez kevéssé mondható el. Semmiféle valódi értéket nem tett le az asztalra és még csak azt sem tette meg, hogy valódi, önálló döntéseket hozzon és bebizonyítsa, hogy az államfői pozíció igenis egy a kormánytól független hivatal. Novák csupán azt bizonyította be, hogy nem más ő, mint egy ócska pártkatona, aki úgy tesz, ahogy azt a központban megparancsolják neki. Nem más ő sem, csak egy bábu, akit kipakoltak a kirakatba, hiszen azzal, hogy nőként válhatott köztársasági elnökké, példát mutat egész Európának és bebizonyítja azt, hogy Magyarország egy fejlődő ország.

Véleményem szerint Novák Katalin ezidáig semmit sem bizonyított, legalábbis pozitív értelemben, hiszen nem tett mást, mint folytatta Schmitt Pál, vagy épp Áder János példáját és aláírógépévé vált Orbán Viktornak. Nem is csoda hát, hogy egyébként a kutya sem lenne kíváncsi arra, hogy miként reptet madarat a pusztában. Jó esetben egy-egy ilyen, minimum megkérdőjelezhető döntés miatt büntetést kellene kiszabni a köztársasági elnöki hivatalra, de pontosan tudni lehet, hogy ilyenről szó sem lehet. Ma ugyanis már ez a bevett szokás. Ahogyan az is, hogy a pedagógus – akinek a száját befogták az ígért béremeléssel – inkább megvonja a vállát és nem nyilatkozik, mint hogy kiálljon a saját diákjaiért. A rendszer tagjaivá váltak mindazok, akik félnek a konfrontációtól, a vélemény-nyilvánítástól. Ezek az emberek lényegében a NER építőkockáivá váltak, hiszen az ő némaságuk nélkül ez a rendszer nem működhetne olyan olajozottan, mint ahogy jelenleg működik. Persze nem ez az első alkalom, hogy egyes pedagógusok (és természetesen a szülők) asszisztáltak egy-egy kampányeseményhez, de véleményem szerint ezek mindegyike annyira felháborító, hogy azokat érdemes feljegyezni.

Bár csak lehetne olyan köztársasági elnöke ennek az országnak, akit lehet is tisztelni, de mióta a Fidesz hatalomra került, azóta ilyenre esély sem volt. Schmitt Pál a plágiumáról, Áder János pedig a horgászatáról és a víz iránti szeretetéről vált ismertté, nem pedig azért, mert olyan döntéseket hozott volna elnökként, amelyek formálták Magyarország történelmét. Novák is ugyanilyen senki, akire 10 év múlva már igen kevesen fognak emlékezni, elvégre nevéhez semmi jelentős sem fűzhető. De legalább sólymot reptetni, na azt nagyon tud.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.