Április 27,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ilyen viselkedéssel nem nagyon van miben reménykedni

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,552,800 forint, még hiányzik 447,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Történt, hogy Dobrev Klára fórumán felpattant egy ember, kiabált néhány kemény dolgot, például hogy Gyurcsányék tönkretették az összefogást, de ötven másodperc múlva a biztonságiak kivezették a teremből. Szóra sem érdemes eset, mondhatnánk. Hogy az illetőnek konkrétan igaza volt-e abban, amit Dobrevnek szegezett, azt most hagyjuk (na jó, pöttyentsük ide: persze hogy igaza volt), ennek ugyanis most zéró a jelentősége. Előadóként velem is előfordult már, hogy valaki felugrott egy széken, ordibált valamit. Ilyenkor az ember vagy megpróbálja meggyőzni az illetőt, vagy előzékenyen megvárja, amíg kivezetik a teremből, elvégre mások is ülnek ott, rájuk is legyünk tekintettel. 

Csakhogy a Demokratikus Koalíció nem szokott megelégedni a sima rendszabályozással. Gréczy Zsolt ugyanis, aki éppen a mikrofont szorongatta, azt találta mondani, miután kivezették a kiabálót, hogy az állatkert nem ebben a kerületben van.

Ritka az, amikor egyet tudok érteni Szentesi Zöldi Lászlóval vagy bármelyik propagandista elvtársával, de ez az eset pont egy ilyen. Egyszerűen egyetlen politikai párt fontos politikusa sem engedhet meg magának még csak hasonlót se ehhez. Az, hogy egy beordibálót kivezetnek a teremből, teljesen természetes, nem is ezt tette szóvá senki, hanem azt, hogy Gréczy Zsolt azon humorizál, hogy a bekiabáló eltévesztette a kerületet, ugyanis az állatkert nem itt van. Az más kérdés, hogy Szentesinek aztán pont nincs semmiféle morális alapja arra, hogy elítéljen bármilyen politikusokat is amiatt, hogy miként nyilatkoznak meg. Elvégre az általa támogatott párt legjelentősebb politikusainak szinte mindegyike mondott már olyat, amiért más országokban már régen lemondatták volna és mást neveztek volna ki a helyére. De nyilván nem idehaza, ahol Kövér László-félék uszíthatnak és önkényeskedhetnek házmesterekként a Parlamentben.

De az, hogy a Fidesz ilyen morális mélységben van, egyáltalán nem ok arra, hogy a DK vagy bármely, magát a Fidesszel szemben pozicionáló párt is oda tartson. Nyilván nincsenek egy szinten, nem ezt állítom, de tény és való, hogy a normális, érdemi politizáláshoz olyan politikusokra lenne szükség, akik ismerik a politikai etikettet, és nem süllyednek le morálisan a nemzeti jobboldal szintjére. Mert hát itt az, amit Gréczy Zsolt előadott, sajnos igen hasonlatos ahhoz. Egyszerűen szó nélkül hagyhatta volna a történteket, és folytatja a mondandóját ott, ahol a beordibálás előtt abbahagyta, de ez manapság ritka. Úgy érzik sokszor az ellenzéki képviselők, hogy nekik azonnal reagálniuk kell az őket ért kellemetlenségekre, sértésekre, és nem képesek ezen reakció nélkül létezni. Pedig pont akkor lehetne egy épkézláb, ütőképes baloldalt létrehozni, ha azt olyanok alkotnák, akik tudják, milyen a nyugati szintű, működőképes demokráciafelfogás. Ehhez az kellene, hogy nem ócska beszólásokkal, humorosnak szánt odamondásokkal politizálnának, hanem valódi ötletekkel állnának elő, és igen, tiszteletben tartanák azt a polgárt is, aki nem ért velük egyet.

Mondjuk véleményem szerint nem pont a DK az, amelytől a legdemokratikusabb változást érdemes elvárni, hiszen azért a párt magját nem újonnan érkezett, fiatal demokraták – nem Fidesz-félék persze – alkotják. Ami alapvetően nem is lenne baj, de véleményem szerint vérfrissítésre lenne szüksége ennek az országnak, amely vérfrissítés egy olyan pártot jelentene, amelynek tagjai még nem voltak soha hatalmon és esetleg a DK-val szövetségben vezethetnék ezt az országot. Sokan a Momentumtól reméltek ezt a csodát, de sajnos be kellett idővel látnia mindenkinek, hogy az ma már teljességgel elképzelhetetlen. Ehhez az is kellett, hogy rendre alkalmatlan vezetőket válasszanak meg a párt élére, akinek különösebb víziója nem volt az ország jövőjével kapcsolatban. Persze itt van az MKKP is, de kérdés, hogy képesek-e komoly pártként viselkedve erőt mutatni és bebizonyítani azt, hogy igenis alkalmasak arra, hogy valódi programokkal álljanak elő és kivezessék az országot ebből a mély mocsárból.

Gréczynek véleményem szerint már jó ideje semmi keresnivalója nincs a politika környékén, de ez ugyanúgy elmondható az ellenzéki pártok számos más politikusáról is. De jól láthatóan aki már egyszer a köztudatba került, és tesz valamit azért, hogy ott maradjon, azt a szavazók a Parlamentben tartják. Egyszerűen nem tűnik el onnan egy ellenzéki politikus sem. Persze kormánypárti sem, de ennek oka teljesen más. Viszont ha az ellenzékben végre új arcok is a figyelem középpontjába kerülnének, talán a szavazók is elkezdenének bízni abban, hogy a változás lehetséges. De ameddig ilyen primitív reakciókat produkáló figurák jellemzik az ellenzéket, addig értelme sem nagyon van változásban reménykedni. Vérfrissítésre, új gondolatokra lenne szükség, nem arra, hogy már jó pár alkalommal leszerepelt politikusok humorizáljanak egy bekiabálóval kapcsolatban. Ezzel egészen biztosan nem fogunk előbbre jutni.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.