Május 16,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Újragyúrni a gyűlölet és a terror gombócát

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,541,646 forint, még hiányzik 1,458,354 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Van egy világnézet (nevezzük annak), amely tagadja az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát, amely szembehelyezkedik a felvilágosodás – voltaképpen a polgárinak nevezett értékrend – filozófiájának alapelveivel. Van egy világnézet, amelyben nem létezik az ember elidegeníthetetlen jogaiból semmi, amely az emberek egyenlőségét tagadja. Megveti és üldözi a szegényeket, kipécéz és számos eszközzel bántalmaz a légynek nem ártó embereket, gyűlöli és üldözi a szabad emberi akaratot, a gondolkodást és a tudományt. Megveti az emberiség fogalom-tartalmát, jelentését és gyűlölet tárgyává teszi az emberiesség értékeit. Ez többek között az összeesküvés-hívők mocsara. Lehet azt mondani rá, hogy nem a gyűlöletünkre, hanem a félelmeinkre alapoz. Ez a Finkelstein-Birnbaum  páros szülte agyrémvilág.

Nagyjából ezt a világot látjuk mi is tizennégy éve, ennek a mindennapjait éljük tizennégy éve. Sokan mások mellett nem a kerékpárosokat, gördeszkásokat vagy graffitisokat gyűlöljük úgy, mint valamely szexuális kisebbséghez tartozó embertársainkat, de ha abból lenne politikai haszon, akkor ők is sorra kerülnének, tőlük rettegnénk. Orbán, aki már egymaga egy új világ, aki lassan tíz éve hirdette meg először demokráciaellenes, illiberális hadjáratát az éppen soros tusványosi beszédében, ül a saját maga kreálta problémák halmazán, szélsőséges  gondolkodóknak a múlt század 70-es, 80-as években fogant közveszélyes nézeteit, geopolitikai varázsgömbjeit olvasgatja, és jósol. Nyilván mindannyiunknak jobb lenne, ha ezt a jósolgatást inkább a Joli néni csinálná húszezerért, nem egy 21. századi ország miniszterelnöke, aki 1789 felé robog vissza az időben miniszterelnökként, de nem ez történik. Az időgépe szellemi hátterével, kezelhetetlen csőcselékével, kegyelmet kapott terroristáival sikeresen fordul Gömbösi gömbölydedsége felé, jó lenne megállni mondjuk 1936-nál és visszafordulni.

Ez a szélsőséges visszafordulás az időben személyes csodálat is bizonyos politikai szereplők iránt; ezek egyike a hatalmas Donald Trump, aki egymaga a világbéke, az emberiség utolsó reménysége. Az ő választási győzelmére mindent feltett megint (már gratulált is neki az iowai jelölőgyűlés eredményéhez), minden közpénzt megér neki a Trump-párti propaganda terjesztése (is), például amerikai magyar szervezetek által, miközben nincs évi rongyos 400 millió forint a magyar újszülöttek SMA-szűrésére. Mert hol vannak a magyar újszülöttek ahhoz képest, hogy Trumpnak kell vezetnie a világot?

Hasonlóan meghitt viszony fűzi Benjamin Netanjahuhoz, aki vele és Trumppal ellentétben termékeny író is, volt szerencsé(tlensége)m elolvasni önéletrajzi ihletésű terjedelmes könyvét, amelyet úgy lehetne összefoglalni, hogy miképp tegyünk tönkre egy demokráciát, és állandósítsunk egy gyilkos terrorista konfliktust, mert az nekem jó. Ebből is kiolvasható, hogy a Birnbaum-Finkelstein duó sugallatára miképpen kezdte eladni népének a förtelmet, amit ma is képvisel, és amivel szintén ezeknek a remek embereknek a receptje alapján mérgeznek minket is. Az októberben kirobbant izraeli háború hajnalán azt hazudta tele torokból a magyar propagandagyár is, meg a trumpista sajtó is, hogy az Európai Unió a Hamászt szponzorálta. Ez nem egyszerűen hazugság, de ezzel szemben az a helyzet, hogy Katar egyenesen Izrael tudtával, sőt bátorításával finanszírozta a terrorszervezetet. Közben az egész konfliktust szabadon szálló szélsőséges és rasszista megnyilatkozások tömege kísérte, ami csak akkor hozott Netanjahu részéről elhatárolódást, amikor az Atomot Gázára és Kiirtani mindet típusú jelszavak elhangzottak.

Izrael elég jó kapcsolatokat élesített be akár pogromokat szervező, zsidóellenes szervezetekkel is: 1948-ban a Dél-Afrikai Köztársaság területén a zsidók kiirtásával és ellenük szervezett pogromokkal, gyújtogatásokkal, náci kollaborációval vádolt elemekből álló, az apartheid politikájának megágyazó csoportosulás nyert választást. Ők sosem szelídültek, velük jó volt Izrael kapcsolata. Gondolok itt francia repülőgépekhez elektronika, hadielektronika, haditechnika átadására, vagy ama bizonyos – mai napig titkos – atomkísérletekre, amelyek atomfegyverrel rendelkező országgá tették Izraelt. Ez a nagypolitika szintjén működött a két állam között, sőt más diktatúrákkal is. A fasizmussal kokettáló argentin katonai junta például ilyen volt; izraeli fegyverek még akkor is érkeztek, amikor az Egyesült Királyság a náci háborús bűnösök paradicsomaként emlegetett Argentína inváziójától volt kénytelen megvédeni a Falkland-szigeteken saját területét.

Azt szeretném jelezni, hogy Izrael fokozatosan ki van téve, és valószínűleg ki lesz téve ezután is terrorista támadásoknak. Észak-Írország is élt így, ott is erről szólt az élet: lemészárolt emberekről, gyerekekről, patakokban folyó vérről, felrobbantott protestáns iskolabuszokról, miközben a katolikus papok íreket, a protestánsok skótokat és angol terroristákat bújtattak, támogattak, éltettek. Azzal, amit most Gázában tesz, Izrael nem szolgálja a saját jövőjét. Azzal, hogy egy nép jövőjét és mindenét elveszi, vérbe fojtja, nem tesz mást, mint hogy újragyúrja a terror és a gyűlölet gombócát. Bármilyen kényes ez a kérdés, meggyőződésem szerint Izraelnek emberséget tanúsító megszállóként kellene viselkednie. Miután hosszú évek óta nézi, hogyan hajtja uralma alá Gázát egy terrorszervezet, amelynek tagjai fekete zoknit, arab írásos zöld sálat hordanak, és elavult géppuskáikkal, gépkarabélyaikkal indulnak random esti vagy hajnali mészárlásokra. Rengeteg embert öltek meg, akik jól, rosszul, de éltek, többé vagy kevésbé boldogok voltak, nyüzsögtek, olyanok voltak, mint bármely nép tagjai. Őket ölték meg ezek a fejükre zoknit húzó kalasnyikovos barmok.

Igen, ahogy az Orbán-propagandában is elhangzott: Izraelnek joga van megvédenie magát ezektől. Csak az nem világos, hogy akkor miért örült a Likudhoz hű sajtó annak, hogy az orosz birodalom, a szovjet vezetés által nem egyszer népirtással sújtott ukrán nemzet megint kénytelen a maga védelmében harcolni Putyin seregeivel szemben úgy, hogy pontosan tudják: ha veszítenek, akkor az önálló nemzeti létüknek vége? Sőt, akkor miért hergel Orbán-propaganda határon innen és túl a saját magát megvédő Ukrajna ellen?

És mi várható Izraeltől? Gáza tavaly október óta egy mészárszék, ahol az elborult terroristák pajzsként használják a tüzérségi és légicsapások miatt elmenekülni képtelen lakosságot, miközben a menekültek konvoját is lőtték. Nem tudom, de azt vallom, hogy a fő ellenség Irán és Putyin, a palesztinokkal pedig, akik nem mind a Hamász tagjai vagy támogatói, emberségesen kell bánni, nem úgy, mint az Orbán-rezsim a melegekkel, elesettekkel, cigányokkal. Ha önálló államot akarnak, az miért fáj? Ha pedig a Netanjahu-féle Izrael magát a Közel-Kelet nyugati demokráciájának tartja, akkor a Likud miért kampányolt nyíltan a már 2019-ben is népirtó Putyinnal? Mondjuk én már azt se értem, hogy ha valaki mondjuk Budapesten egy palesztin zászlóra kék-fehér lufikat köt, és felereszti az égbe, az miért vált ki megbotránkozást? Mert szerintem a palesztin zászló a palesztin nép szimbóluma, a kék-fehér Izrael szimbóluma, egyik sem a terrorizmusé. Vagy ha igen, akkor ha valaki Putyinnal kampányol, az ex-KGB-tiszttel, akinek rengeteg emberi élet szárad a lelkén, az nem sértő?

Karakó Tamás

A címlapkép Netanjahu és Putyin 2019-es találkozójáról készült felvételből származik (Forrás: Youtube/IsraeliPM)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.