Május 2,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ha ez nem szívatás, akkor hogy nézne ki a szívatás?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 41,556 forint, még hiányzik 2,958,444 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nem mondom, hogy vicces, mert a Holdról is látszik, hogy egyáltalán semmi vicces nincs abban a megboldogult tavalyi év végéről itt maradt, a kegyetlenül boldog új évbe átnyúló, romboló politikai megfontolású könyöklésben, lökdösődésben, amit a kormány és az ő elsőszámú közlekedéspolitikusa nem kevés budapesti és Budapest környéki polgár feje fölött művel a főváros vezetése irányába, a Budapest-bérlet megszüntetése ügyében. Ezzel a témával kapcsolatban két és fél hete kussoló, cserébe a nyilvánosságot a 2024-ben teljesen irreleváns 2026-os politikai terveivel zsibbasztó Lázár János illetékes rombolási építési és közlekedési miniszter tegnapi bejelentése alapján ezt a szövevényes, rengeteg üzengetéssel és egymásra mutogatással körített, érthetetlennek tűnő átverési mizériát arra óhajtja kifuttatni az önkényuralom kormánya, hogy március elsejétől minden más típusú bérletet megszűntet, és csak az ország- és vármegyebérletek maradnak érvényben. Pontosabban van még egy irgalmatlanul nagyvonalú „marha egyszerű” utolsó ajánlata (ultimátuma) a vidéki földesúrnak a renitens, szerinte se fizetni, se megállapodni nem hajlandó Budapest vezetése felé: ők ott a minisztériumban elfogadják, hogy a MÁV és a Volán járatain lehessen használni a Budapest-bérletet, cserébe fogadja el a BKK is az ország- és vármegyebérleteket.

Nem vagyok egy Vitézy Dávid kaliberű közlekedéspolitikus, aki nem tudja, hogy akar, vagy nem akar az LMPFidesz színeiben főpolgármester lenni, sőt. Még azt sem mondanám, hogy legalább annyira értek ehhez a területhez, mint Lázár János, aki nem egyszerűen csak mindenhez ért, de azt is pontosan meg tudja mondani, hogy ki mennyit ér, viszont néhány dolgot szerintem így is képes vagyok felfogni a csökött agyammal ebből a köz javát szolgáló szakpolitikai cselekvés helyett pártpolitikaivá züllesztett ocsmány szórakozásból, amelynek – ahogy az lenni szokott – sokan evidens módon nem a nyertesei, hanem az áldozatai lesznek. Abba most ne menjünk bele, hogy a csepeliek számára különösen nagy érvágást jelentő, Lázár nevén futó mesteri csapda eredményeként a Csepelen egyik választási vereségből a másik választási vereségig tántorgó csepeli Németh Szilárdnak például senki nem szólt, hogy a pártja van kormányon tizennégy éve, ezért a Karácsony-féle fővárosi vezetés egyoldalú mocskolása mellett kérdőre vonhatná az állampárt illetékes miniszterét is ezzel az aljas kivéreztetést sejtető döntéssel kapcsolatban.

Abba se menjünk bele részletesen – bár tulajdonképpen ez az az pont, amikor kijelenthető, hogy Lázár Jánosnak nem 2026-ban, de már most is késő lenne visszavonulnia a nagypolitikától -, hogy a pártja szekerét toló Index által boldog új év gyanánt terjesztett ordas hazugsággal ellentétben, hogy tudniillik Karácsonyék fúrták meg a Budapest-bérletet, Lázár János minisztériuma és a főváros levelezése pontosan az ellenkezőjét bizonyítja: szó nincs arról, hogy Karácsonyék visszautasították volna az Építési és Közlekedési Minisztérium ajánlatát az agglomerációs megállapodás meghosszabbítására, valójában Lázárék ajánlatot sem tettek a hosszabbításra. Hát már hogyne hihetnénk el Lázár János becsületszavára, hogy nem akarja sem ő, sem a kormánya szívatni a budapestieket? Dehogy akarja. Igaz, hogy papír van arról, hogy miatta nem született megállapodás a BKK-bérletek kérdésében december 31-éig, de ő még január 9-én is azt állítja, hogy Budapest nem volt hajlandó aláírni az agglomerációs megállapodás meghosszabbítását. A 12 milliárdos állami támogatás megvonása kapcsán meglebbentett cinizmusfaktor pedig, miszerint a fővárosi önkormányzat térdig jár a pénzben, még Lázárhoz képest is mélyen van, pedig ő aztán eddig sem volt szívbajos, ha mélyre kellett menni. Akár a kevésbé tehetős polgártársai megalázásáról (annyitisér), akár a bécsi kampánycélú migránsrettegésről, akár a Farkas Flórián viselt korrupciós ügyeit firtató újságírók rasszizmussal való vádolásáról, vagy éppen a hódmezővásárhelyi szavazópolgárok nyílt megzsarolásáról volt szó, miszerint amennyiben rosszul szavaznak a júniusi önkormányzati választáson, a településükre lófasz se fog érkezni, nemhogy pénz, Lázár mindig lement az aljára.

Nos, ezek után, illetve miután az új intézkedések – beleértve a tarifareform részleteinek miniszteri ismertetéséből – mindenki számára világossá válhatott, hogy nem kevesen lesznek, akiknek kétszer annyiba kerülne a bérlet, mint amennyibe eddig került, hogy 65 kedvezménytípusból csupán 22 marad érvényben, hogy Pesterzsébet, Soroksár, vagy éppen Mátyásföld lakosai (nem beszélve azokról, akik Budakesziről, Budaörsről, Nagykovácsiból, Solymárról, Pécelről és még sok más településről busszal vagy épp Dunaharasztiból, Budakalászról, Csömörről, Kistarcsáról HÉV-vel ingáznak Budapestre) hogyan szívják meg Lázár János ámokfutását, és hogy általában egy rakás ember vagy két bérletet vásárol majd márciustól, holott eddig egy is elég volt, vagy kénytelen lesz bonyolultabb, időigényesebb útvonalakat választani, nem tudom, mi lenne, ha Lázár János kifejezetten szívatni akarná a főváros és az agglomeráció lakóit. Vagyis azokat, akik kifejezetten rosszul járnak a vasútra és a távolsági buszokra vonatkozó tömegközlekedési tarifák átalakításával. Mi lenne, ha Lázár János nem lenullázni akarná a BKK bevételeit, hanem emberszámba venni nem csupán Budapestet és lakóit, hanem a vidékieket is?

Hogy Karácsony Gergely főpolgármester miért nem szeretné éles szavakkal illetni a Lázár János által említett valótlanságokat (helyesen: ordas hazugságokat), és pláne miből gondolja, hogy Lázár János a konstruktív tárgyalásban érdekelt, miután folyékonyan hazudott tegnap is a fővárossal kapcsolatban, az persze jó kérdés. De nem fontosabb kérdés, mint az, hogy ha ez az ún. nem szívatás, akkor hogy nézne ki az igazi szívatás? Mi lenne, ha Lázár kifejezetten és vállaltan arra gyúrna, hogy belerúgjon nem kevés emberbe és ott nehezítse meg az életüket, ahol lehet? Az egy dolog, hogy én nem értek a közlekedéspolitikához, az viszont baj, hogy Lázár János se ért hozzá, és szerintem nem normális, hogy a főnökének nem is az a célja vele, hogy értsen hozzá, hanem hogy ott üljön az erős ember, aki nem rest utasítani, leugatni, jól megmondani, hogy ki ne okoskodjon, az okoskodókat azonnali hatállyal kirúgni, mert akkor úgy tűnik, mintha értene ahhoz, amihez nem ért. Rohadtul nagy baj, hogy Lázár Jánosnak, akinek a minisztersége idején kvázi összeomlott az állami vasút, akinek a közlekedési minisztersége leginkább a káoszteremtésről és a kommunikációs izmozásról szól, miközben az egyszerű polgárnak kisebb túlélőtúrával egyenértékű A pontból B pontba eljutni (nemhogy négy órás késéssel, hanem egyáltalán!), az önkormányzati választás előtt fél évvel belefér ilyen módon nem szívatni a főváros és vonzáskörzete lakóit.

Szerintem nem kell ahhoz közlekedéspolitikusnak lenni, hogy politikai hovatartozásától függetlenül a mezei polgár elgondolkodjon azon, hogy ha ezután kétszer annyit kell fizetnie ugyanazért, amiért eddig csak egyszer annyit fizetett, akkor Lázár János az ő érdekét szolgálja, vagy csak egy sunyi, szőrét hullató rossz vidéki róka, aki pontosan tudja, hogy választási év van, pénz nincs, márpedig a Fidesz csak pénzalamizsnával és propagandával képes kampányolni, úgyhogy ha a budapesti főpolgármesteri széket jó eséllyel bukják, akkor néhány tízezer (százezer?) ember nemszívatása már igazán se nem oszt, se nem szoroz nekik. Ha már se a vonat, se a HÉV nem fog attól sűrűbben és pontosabban járni, hogy Lázár János kiáll az esőbe sajtót tájékoztatni, vagy kirúg a picsába random vezérigazgató-helyettest, akkor legalább legyen cirkusz a kenyér helyett? Most akkor örülni kellene, hogy nem ötször annyi emberrel csesznek, mint amennyivel kicseszhetnének, mert Lázár miniszter oly jó, hogy nem akarja megszívatni a budapestieket? Tényleg?

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.