Április 29,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Hátha egyszer eljön a pillanat, amikor azt mondja, hogy köszöni szépen, elég ennyi

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,578,300 forint, még hiányzik 421,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép reggelt kívánok mindenkinek! Már valahogy csak ki fogjuk bírni karácsonyig, amikor remélhetőleg az összes politikus, propagandista és minden egyéb zajkeltő elcsendesedik végre, és nem kell sem autóra cserélt lovakról, sem megvédendő rezsiszámlákról, sem kormányról, sem ellenzékről még csak hallanunk se – nemhogy írnunk – egy darabig. Most azonban még van egy gyertya, amit minden hithű fideszesnek nyilvánosan meg kell gyújtania, jól dokumentáltan, kipakolva a közösbe. Arról nem beszélve, hogy a statisztikusoknak sikerült lejjebb szorítani az inflációt, így aztán Csehország letaszajtotta szép hazánkat a trónról, mert ott 8 százalékos az éves infláció, nálunk meg csak 7,7 százalék. Állítólag. Nem állítom, hogy pontosan értem a matekot. Januárban az infláció 25,7 %, februárban 25,4%, aztán sorban: 25,2; 24; 21,5; 20,1; 17,6; 16,4; 12,2; 9,9; novemberben pedig 7,9 százalék volt. Szóval biztosan van abban valami logika, hogy hogyan jön ki az évi 7,7 százalék, csak én nem értem. Igaz, soha nem voltam jó matekból, nem is szerettem – már az én gyerekkoromban is voltak egészen alkalmatlan tanárok, ha ez ráadásként társult az úgynevezett képesítés nélküli státusszal, akkor abban az osztályban kevés matematikus nevelődött ki -, szóval megelégszem azzal, hogy biztosan csak nekem tűnik úgy, hogy minden alkalommal többet fizetek a boltban, mint terveztem.

Orbán fejében is erősen inflálódhat valami, az biztos. Eddig azon vergődtek, hogy megszerezzék a telekommunikációs cégeket, mert ugye ez is, mint minden az ő ragacsos kezében van a legjobb helyen. Most pedig kitalálta, hogy nem is kell neki a Yettel, inkább repülőteret akar. Úgyhogy eladják hirtelen, nehogy csalódott legyen a kis csibész, amiért nincs a karácsonyfa alatt a várva várt új játék. A többi gyerekkori traumáját már kiélte a rovásunkra, vettünk neki stadionokat, kapott kisvasutat, giccshidat a faluja pocsolyájára, mostmár reptér kell. Csak aztán nehogy az legyen, hogy amint megkapta, megint gondol egy nagyot és űrállomást szeretne. Vagy sípályát a faluja végére. Mindegy, akármit is talál ki, mi megvesszük neki, mert szeretjük piszkosul. Igazából azért élünk, hogy teljesítsük minden vágyát és álmát, hátha egyszer eljön a pillanat, amikor azt mondja, hogy köszöni szépen, elég ennyi.

Tegnap Matolcsy György csodát tett, valamint ajándékot adott minden mogyorónak, amit ahányan csak vagyunk, mindahányan érzünk és áldjuk érte az ő nevét. Mert levitte a kamatot, amitől a forint úgy megizmosodott, hogy az valami csuda! Legalábbis ez volt, amikor elugrottam a boltba némi üzemanyagért, aztán meg az történt, hogy hazaértem és a forint ott volt, ahol még a megváltás előtt. Pedig nem ám másik földrészre mentem el vásárolni, csak ide, 800 méterre. Mondjuk az igaz, hogy gyalog. Talán ez lehetett a baj, ha autóba ülök, biztosan láthattam volna a csodát. Ha már a magánéletemmel szórakoztatom a nagyérdeműt, azt is elárulom, hogy tegnap este forralt bort csináltam. Igaz, kicsit unortodox módon, egy rész bor, két rész narancslé arányban, mert vágytam valami forró italra, de az alkoholt nem igazán bírom, de legalább nem is szeretem. Szóval kortyolgattam a fahéjas-szegfűszeges-gyömbéres nedűt, erre nem beleolvastam Lázár Jánosba? De. Azon kesereg a lótenyésztő-közlekedő-építő, hogy őneki a becsület mindennél többet ér, és aggasztja, hogy a pártjába besündörögtek mindenféle becstelen alakok, mert majd így a mindennél többre becsült drága polgárok még a végén azt hihetik, hogy mindenki gazember ott, a trónus körül. Innen is szeretném megnyugtatni a mindenhez is értő Lázár Jánost, hogy senki nem gondol ilyesmit. De tényleg. Mindenki tudja. Úgyhogy szépen nyugodjon meg, mert még a végén korpásodni kezd a haja a stressztől. Pedig amikor Bécsben ijedezett a migránsoktól, az pont elég volt feszültségből. Mit akartam mondani? Ja, megvan! Boldog karácsonyt!

Jut is eszembe! Navracsics Tibor lassan ott tart, ahol Lázár János tartott, amikor elzavarta a főnöke rémüldözni Bécsbe. Sőt, Navracsics még rosszabbul járt, mert ha már az uniós pénzeket nem tudja átadni, minden mást kénytelen. Nemrégen egy zebrát adott át – nem a csíkos lovat, a másikat -, most meg már egy félkaros sorompót, amit ráadásul két teljes évig viteleztek kifelé, vagy mi.

 

Remélem, volt pap is, aki megáldotta a berendezést. Amúgy a 4000 milliárd forintot – amit egyelőre csak vár a kormány, de már költik bőszen – is megáldhatná valaki, mert az a hír szivárog Brüsszel irányából, hogy nem ám csak Orbán Viktor tudja hetvensok ponton leállítani Ukrajna csatlakozási törekvéseit, hanem ám az unió is le tudja állítani a már megítélt összeg folyósítását is, ha az ígért módosítások véletlenül nem úgy működnek, ahogy kellene.

Ezt meg csak így ide teszem, gondolatébresztőnek. Nyugodtan lehet irigykedni, én is azt teszem:

A jövő évi lengyel költségvetésben egyelőre nem biztosítják a közmédia finanszírozását, az csak a jelenlegi helyzet „javítása” után lesz lehetséges – jelentette ki Donald Tusk új lengyel kormányfő keddi varsói sajtóértekezletén. Andrzej Duda elnök hangsúlyozta: alkotmány megkerülésével nem szabad változtatni a közmédia helyzetén.

    Tusk a 2024-es költségvetési tervezetről szóló kormányülést követően tartott sajtókonferenciát.
    „Egy olyan közmédia, mint amilyen most van, egyáltalán nem érdemli meg, hogy az adófizetők zsebéből finanszírozzák” – fogalmazott Tusk újságírói kérdésre válaszolva. „Készen állunk arra, hogy a közmédiát esetleg a helyzet javítása után támogassuk” – jelentette ki, hozzátéve: a jövő évi költségvetésben egyelőre semmilyen eszközöket nem különítenek el a közmédia működtetésére.
    Arra vonatkozóan, hogy a szejm kedden napirendre tűzi a lengyel közszolgálati televíziót, rádiót és a PAP hírügynökséget érintő határozatot, Tusk elmondta: a dokumentum „az első lépést jelenti a közmédia javításához”. Bejelentette: a parlamenti többség olyan törvényeket készít majd elő, amelyek „visszaállítják a közmédia elemi semlegességét”. (MTI)

Álmodozzunk bátran! Nem most, mert még dologidő van, de majd az ünnepek alatt. Most jó ébredezést, szép napot kívánok mindenkinek!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.