Április 29,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

Ordítok Blog


A diktatúrában hisz és még csak edzés közben sem hallott demokratikus jogállamról, többpártrendszerről, koalícióról harangozni

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,578,300 forint, még hiányzik 421,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Legalább négyszer néztem meg ezt a videót, mire elhittem, hogy tényleg, Mipetink ezt mondja az ő szájával. És örül neki, büszke az eszére, egyáltalán meg sem értené, ha mondanák neki, hogy szamár vagy, fiam. És ő a külügyminiszter, szaladgál, tárgyal a mi nevünkben és a mi bőrünkre, közben meg van róla győződve, hogy ő igazán, de tényleg egy politikus. Mármint nem olyan, amilyeneket Orbán Viktor gyúr igény – természetesen saját igény – szerint, hanem igazi. Olyan, akit komolyan vesznek, aki letesz valamit az asztalra, akinek odafigyelnek a szavaira, mert tud okosakat mondani. És akkor jöjjön ama bizonyos videó. Súlyosbító körülmény, hogy nem ám titkos lehallgatás révén jutott hozzá valaki, aki aztán aljas módon feltolta a közösségi oldalakra, hanem maga Szijjártó Péter hencegett el vele.

 

Az egyetlen pozitívum, hogy legalább nem hosszú. Súlyos negatívum azonban, hogy ez nem egy kocsmai baráti beszélgetésen hangzott el péntek éjszaka, a negyedik sörrel lekísért pálesz után egy gyógyhatású karkötőket, fazekakat és birkabőr-utánzat paplanokat árusító topmenedzser szájából, hanem a magyar külügyminiszter tett nyilvánosan arról tanúbizonyságot, hogy pontosan ennyit ért a világból. A világ legdrágább OKJ-s képzése után, melyhez kiemelt fizetés, saját stáb, testőrök, sofőrök, személyhez rendelt repülőgép, autóflotta és minden egyéb alanyi jogon jár, ráadásul nem neki kell fizetnie, hanem az ország népének, szóval az évek alatt ennyit kupálódott a teremfocista, és nem többet. Oké, tud angolul és képes viselni egy öltönyt. Ezt a Londonban dolgozó indiai zöldségesek, és a granadai arab árusok is tudják általában, de egy tegnapelőtt alakult budapesti médiacég fiatalos, dinamikus csapatába történő felvételnek is alapkövetelménye akkor is, ha amúgy semmi szükség nincs sem a megkövetelt három diplomára, sem a négy beszélt idegen nyelvre. Normális országokban egy kormánytag, pláne egy külügyminiszter esetében az elvárások nem szoktak kimerülni annyiban, amennyi Szijjártó Péter esetében elegendő egy ilyen tisztség betöltéséhez.

Az pedig egyenesen ijesztő, hogy viszonylag fiatal ember létére halvány lila fogalma sincs sem a demokrácia működéséről, sem semmi egyébről, ami túlmutat azon, hogy mise után elröppen valami távoli, üzleti, és bármilyen más szempontból Magyarország számára tökéletesen jelentéktelen országba, bejelent valami beruházást, amiről aztán soha többé nem hallunk egy vak hangot sem, megállapítja, hogy micsoda remek dolgokat hozott megint tető alá, vízgazdálkodási együttműködés és akárhány egyetemi férőhely az ottani fiataloknak Magyarországon – még véletlenül sem a kölcsönösség jegyében, én legalábbis nem emlékszem olyan esetre, amikor a meglátogatott ország szintén felajánlott volna egyetemi képzést magyar fiataloknak, még ha csak a látszat kedvéért is -, és azt hiszi, letett valamit az asztalra. Közben pedig egy uniós tagállam külügyminiszteréről beszélünk, aki a roskadásig cicomázott karácsonyfa előtt bebizonyítja, hogy egy diktatúrát szolgál, a diktatúrában hisz és még csak edzés közben sem hallott demokratikus jogállamról, többpártrendszerről, koalícióról harangozni.

Amilyen mély átéléssel előadja, hogy a sok hülye uniós párt és pártcsalád képes együttműködni egymással, és ez mennyire gyomorforgató az ő patriótának titulált világnézete szerint, az egészen ijesztő. És senki, még utólag sem szólt neki, hogy ez nem egyszerűen nem egészséges gondolkodás, de egy uniós minisztertől semmiképpen nem is elfogadható. Pláne nem kellene nyilvánosan hitet tenni a diktatúra mellett, merthogy nem veszi ki jól magát, ugyanis vannak olyan emberek, akik legalább a demokrácia látszatára igényt tartanak. Mármint országon belül, merthogy az Európai Unión belül olyanok is vannak, akik nem a látszatra és nem igényt tartanak, hanem a valóságban is elvárják, megkövetelik és ha nem kapják meg, elzavarják a picsába a kormányt. Szijjártó agykapacitása pontosan addig terjed, amennyit a videón láthatunk és hallhatunk. Néhány érdekes gondolatát nem árt talán írásban is rögzíteni:

… úgyis mindegy, mi a végeredmény, mi, néppártiak, szocik és liberálisok és zöldek úgyis összeállunk a végén és tök mindegy, hogy honnan jövünk és milyen ideológiát képviselünk, lényeg az, hogy mi osszuk el a pozíciókat. Tehát remélem ennek vége lesz, és a patrióta pártok ezt az eddigi ilyen együttműködést szét tudják verni. 

Már ez a két mondat tökéletesen bizonyítja, mennyire beteg, torz a gondolkodása Orbán cselédeinek. Petivitéz! Az emberek – azok, akik máshol eldöntik a dolgokat, de nálunk igavonó haszonjószágnak tekintendők – sokfélék. Néppártiak, szocik, liberálisok, zöldek és akár patrióták is. Mégpedig nem feltétlenül külön patrióták, hanem azzal együtt is azok, hogy közben liberálisok, zöldek, szocik vagy akármik. A patrióta nem egy külön állatfaj, nem is egy politikai meghatározás, olyan, hogy patrióta önmagában a politikában nincsen. Akkor sem, ha a külügyminiszterek hazai gyöngyszeme ezt máshogyan tudja. Amiről ő álmodozik, az a diktatúra egy formája, vagyis annak az egyik változata. Lesöpörni a sokszínűséget, mert az beteges, helyébe egyszínű legyen minden. És persze áldassék a gyümölcs! Az a baj – és ez saját maguknak is baj, csak sajnos nem értik meg, hogy a gond velük van, és nem a világgal -, hogy az ilyen korlátozott tudású és képességű figurák általában egy pártba csoportosulnak, jellemzően szélsőséges eszméket vallanak és képtelenek az együttműködésre. Nem ám más ideológiákkal, még egymással sem tudnak közösséget vállalni, ezért szorulnak ki mindenhonnan. Ha nem így lenne, akkor Petiminiszter mondata így kezdődött volna:

mi, néppártiak, szocik és liberálisok és zöldek és jobboldaliak, patrióták úgyis összeállunk a végén…

De nem így kezdődött, ellenben úgy folytatódott, hogy ők majd szétverik az együttműködést és átveszik a hatalmat. Azt szeretné ez a lobogó elme, hogy az unióban is szűnjön meg az együttműködés, a sokszínűség, az, hogy mindenféle világnézetű uniós polgárnak legyen meg a képviselete az Európai Parlamentben. Mipetink azt mondja, úgy kellene, mint a magyar parlamentben van, hogy egyetlen párt leural mindent, a máshogy gondolkodó polgárokat nem csupán nem tudja senki képviselni, de még terrorizálja és fenyegeti is őket a rezsim. Ezt nevezzük diktatúrának és a magyar külügyminiszter nyilvánosan arról beszélt, hogy szeretnének az EP-ben is diktatúrát bevezetni, ami az Európai Unióban is diktatúrát jelentene. És esküszöm, a teremfocista nem is érti, hogy mi lehet ezzel a baj. Ő abban nőtt fel és abból csinált karriert, hogy beállt egy érdekcsoport szolgálatába, mostanra meggyőződése, hogy teljesen normális dolog másokra rákényszeríteni a pártközpont akaratát. Szerintem Szijjártó teljes egészében javíthatatlan, olyan mértékben károsodott, hogy már csak a csere segíthet. Éppen, mint a gazdája.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.