Május 2,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

Ordítok Blog


A történelemkönyvekben ez nem a dicsőséges időszakok közé fog bekerülni, hanem oda, ahol a szégyent, a pusztulást, a sötét időszakot listázzák

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,614,500 forint, még hiányzik 385,500 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Elérkezett az évnek az a szakasza, amikor minden kérdésre megfelelő válasz az udvartartás részéről a boldog karácsonyt, illetve sül otthon a bejgli? Pedig most aztán lenne mit megmagyarázni, de abból semmi nem lesz, bár talán nem is lehetséges elfogadható indokot találni arra, ami mostanában történik az ország trónján ücsörgő zsarnok és udvartartása fejében. Ha még csak a fejen belül maradna a dolog, de sajnos nem marad ott! Kijön, és én szégyenkezem, amiért a nevemben, az egész ország nevében hátat fordít az országom kormánya a szomszédban az életéért küzdő népnek. A nagy szabadságharcos úgy kuncsorog az unióban pénzért, hogy bármelyik útonálló megirigyelhetné. Nekem ég a bőr a pofámról, amiért ekkora cirkuszt csináltak ezek a torz lelkűek Ukrajna csatlakozási szándékából, holott pontosan tudták – a szektatagok persze nem tudták, velük azt hitették el, hogy jövő héten már teljes jogú tag lesz Ukrajna -, ez hosszú, évekig tartó folyamat. A kötelező lépések alól senki, még Ukrajna sem kapott mentességet, és bármikor meg lehet akasztani a folyamatot, ha erre ok van. Mégis megcsinálta ezt a cirkuszt a pártközpont, és miért? Tényleg, komolyan kérdem, hogy mi a búbánatos lószarért? Mi értelme volt azon kívül, hogy minden és mindenki Orbánról szólt néhány óráig?

Tudom, én vagyok a hülye, amiért mindenben logikát keresek. Márpedig ha értelem nem is, de logika kell legyen a dologban. Azt mondták neki, hogy ha így felhívja magára a figyelmet, akkor majd az EP választáson komoly sikert érhet el? Mert ha megtörténik a szélsőjobbos fordulat, és ha ő most elég nagy zajt csap, akkor a hatalom közelébe juthat? Ő lesz az új uniós vezető? Vagy mi a franc járhatott a fejében? Simán csak figyelemelterelés? Ez volt Putyin parancsa? Vagy önkéntes gesztusról van szó? A szomszédban második éve 1956. van. Egy nép harcol a szabadságáért, és ez teljesen független mindentől. Attól is, hogy mennyire korrupt az ország, a rendszer, hogy mennyire kevéssé demokratikus az ukrán jogrend, mindentől független, ugyanis amit most ez a banda művel, az semmivel nem magyarázható. Sem most, sem a jövőben, még történelmi távlatokban sem. Normális ember, pláne normális kormányfő, normális politikusok ilyenkor azzal foglalkoznak, hogy enyhítsék az emberek szenvedését, segítsenek abban, hogy győzni tudjon a szabadságvágy, hogy az agresszor eltakarodjon, ne haljon meg több ártatlan, hogy vége legyen ennek az egésznek, és ne a másik országot lerohanó önkény győzzön. Aztán, amikor vége ennek, amikor visszanyerte Ukrajna, az ukrán nép a szabadságát, majd lehet minden egyébbel foglalkozni. És még csak azt sem lehet hazudni, hogy tét nélküli a dolog, hiszen szomszédos országról van szó, és baromira mindegy, mit hazudozik a propaganda, a következő elfoglalt ország Magyarország lesz. Még akkor is, ha látszólag nem, akár még Putyin vet egy koncot a cselédnek, a valóságban ismét orosz befolyás alá kerülünk. Ez éppen annyira biztos, mint az, hogy a történelemkönyvekben ez nem a dicsőséges időszakok közé fog bekerülni, hanem oda, ahol a szégyent, a pusztulást, a sötét időszakot listázzák.

Végül Brüsszelben kiküldték a csútit a teremből, így talán meg tudja magyarázni Putyinnak, hogy ő nem szavazott Ukrajna tagsága mellett – bár Putyin nem hülye, és pont annyira bosszúálló, mint Orbán, csak neki több eszköze van ehhez, tehát inkább valószínű, hogy engedélyt adott erre -, majd hajnalban megvétózta az Ukrajnának nyújtandó segélyt. Úgy látszik, ez volt a fontosabb megbízatása. Érthető is, hiszen ameddig az uniós csatlakozás évekig tartó folyamat, a segély napok alatt célba ér. Célba fog persze érni Orbán nélkül, Orbán ellenében is, meg tudja kerülni a többi tagállam a magyar vétót, ám a szégyenbélyeget már ránk sütötték, ez ellen semmit nem tehetünk. És nem javít, hanem ront a helyzeten az, hogy a csúti minden egyes dicstelen megszólalása a pénzről szól. De tényleg minden. Hogy nem mi fizetjük meg a mások háborújának az árát. Hogy azt a pénzt, amit az ukránoknak küldene az unió, tőlünk vennék el. Hogy miközben Ukrajnát pénzelné az unió, nekünk még azt a pénzt sem küldték, amiből a pedagógusok bérét emelné a kormány. Másfél órával ezelőtt toszták ezt fel Orbán közösségi oldalára:

Az ukrán csatlakozási tárgyalások megkezdése rossz döntés. A rossz döntés költségeit nem mi fizetjük meg, hanem akik megszavazták!

Ennek az embernek semmi más nem számít, csak a pénz. Az a pénz, amit meg tud kaparintani, és mindegy, honnan és hogyan. Mert a pénz kell a hatalma megtartásához, mert a propagandistái nem meggyőződésből ütik a billentyűzetet, a pártlapok munkatársai nem meggyőződésből mennek be dolgozni, a közpénzből pártmédiává silányított stúdiókban nem elvből dolgoznak a szolgák, igazából ingyen, csupán hitből néhány százezer ember – ha van annyi – áll ki Orbán mellett, de az is lehet, néhány tízezer csupán. Szóval neki a pénz a túlélést jelenti, ezért jár ekörül minden gondolata, ezért akadt el ott a tű a lemezen, ezért nem képes még csak azt sem hazudni, hogy valamiféle magasabb cél vezérli. Saját hatalmának megtartása érdekében fordult szembe Ukrajnával, az ukrán emberekkel, akik az életüket áldozzák valami olyasmiért, amit Orbán nem is ért, nem is érthet. Szembefordult az Európai Unióval, de szembefordult a saját országával, annak népével is. Mert azt a szégyent, amibe belerántott minket, nekünk kell viselnünk, nekünk kell ezzel együtt élni. Most is, két év, öt év, ötven év múlva is. Mert mi nem állítottuk meg, mi nem ordítottuk bele a decemberi hidegbe, hogy nem, mi ezt nem akarjuk, mi nem vagyunk ilyenek! Én itt elhatárolódhatok Orbántól és mindentől, amit ő képvisel, tesz, mond, az még nem jelent a világon semmit. Attól még a szégyen ott a homlokomon, és magyarázhatom, hogy én ezt nem akartam, egy dolgon semmi nem tud változtatni; magyar vagyok, és most Orbán minden egyes magyart megbélyegez. Mint a birkákat szokás.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.