Április 27,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ukrajna nem áll, nem is állhat készen az uniós csatlakozásra

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,552,800 forint, még hiányzik 447,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nem túl sokszor írtam ezt le pályafutásom során, de úgy hiszem, hogy egyet kell értenem Orbán Viktorral. Nem a politikájával, az ideológiájával, vagy bármi más egyébbel, csupán egyetlen dologgal, amely véleményem szerint is hiba lenne: Ukrajna uniós tagsága. Nem azért, mert nem lenne jó, ha Ukrajna az EU tagja lehetne, hiszen véleményem szerint ezt elég sokan szeretnék Európa-szerte, hanem azért, mert egy lerombolt, kifosztott, félig üres országról beszélünk, ahol a jogok vélhetően nem túlzottan érvényesülnek. Persze ezt nehéz is elvárni egy olyan országtól, amely éppen háborúban áll Oroszországgal és éppen annak szemtanúja, hogy lakosai százezreit veszíti el egy értelmetlen háborúban, amit nem ő indított, de attól még sajnos igaz. Ukrajna nem áll készen egy uniós csatlakozásra és vélhetően még a következő 10-15 évben sem lesz erre alkalmas. Már a háború előtt is olyan helyzetben volt, amely lehetetlenné tette még a csatlakozási tárgyalások megkezdését, így aztán kérdés, hogy miért is lenne most, a háborút követően jobb a helyzet?

Megértem persze, hogy ezt egyfajta gesztusként szeretné az unió bemutatni a világ felé, de ennek gazdasági hatásai is lennének a szövetségre nézve, amely lássuk be, nem épp a legjobb pár évében van. Ukrajna egy hatalmas ország, igen sok lakossal, arról nem is beszélve, hogy a világ egyik legjelentősebb mezőgazdasági területével rendelkezik, tehát teljesen átírná a csatlakozása az uniós gazdák helyzetét. Persze nem azt mondom, hogy nem lenne érdemes tárgyalni Ukrajna jövőbeli csatlakozásának lehetőségéről, de szerintem sem szabad gyorsított eljárással az uniós tagok közé felvenni Ukrajnát. Szerintem ezt tudja a legtöbb ország vezetője is, de pozitív üzenetet kívánnak küldeni Kijevnek, ezért nem mernek szembeszállni azzal, amit az EU vezetése előirányzott. Magyarország kormánya nyilván jó szokásához híven szembemegy az árral, hiszen Orbán kijelentette, hogy Ukrajna egyszerűen nincs olyan helyzetben, hogy a közeljövőben uniós tag lehessen.

Ukrajna gyors felvétele az EU-ba beláthatatlan következményekkel járna, a gyorsított pályán való csatlakozás nem szolgálja sem Magyarország, sem az Európai Unió érdekeit.

Természetesen ki kell tartani Ukrajna mellett és arról kell őket biztosítani, hogy mi minden segítséget megadunk, amit csak lehet, de az uniós csatlakozás egy ennél sokkal összetettebb dolog. Valóban példa nélküli lenne az, hogy egy olyan országot vegyen fel az EU a tagjai közé, amely nem teljesíti a feltételeit ennek. De ez nem is elvárható egy háborúban lévő országtól, viszont az sem elvárható, hogy uniós polgárok milliói egyezzenek bele abba, hogy lényegében jószívűségből engedélyezzük egy olyan ország csatlakozását a blokkhoz, amely egyszerűen nem áll készen erre. Persze Ukrajna ezzel nincs egyedül, mert ha ma kellene teljesítenie Magyarországnak az uniós csatlakozáshoz szükséges feltételeket, egészen biztosan megbuknánk. Magyarországnak egyszerűen ma már nincs helye az Európai Unióban, de mivel nem lehet minket onnan csak úgy kirakni – erre szabály sincs -, ezért lényegében Orbán azt tesz ezzel az országgal, amit csak akar. Ha egy ország egyszer uniós taggá vált, onnantól kezdve akár piócaként is szívhatja a közösség vérét, amely jellemzően tehetetlen lesz vele szemben.

Orbán is pontosan ezt teszi, és ki tudja, hogy egy új ukrán vezetés mit tenne. Azt se felejtsük el, hogy az országot lényegében teljesen újjá kell építeni, a politikai színteret is át kell rendezni. Infrastruktúrákat kell létrehozni lehetőleg úgy, hogy az ezekre adott pénzeket ne lopják szét korrupt politikusok. Az igazság viszont az, hogy a korrupció Ukrajna területén a háború előtt még rosszabb volt, mint Magyarországon – ami azért nem kis teljesítmény -, ezért ne gondoljuk azt, hogy a háborút követően javult volna. Vélhetően a helyzet sokkal rosszabb lesz, mint ezt megelőzően, amit az unió nem lesz képes szabályozni, hiszen ha erre képes lenne, akkor már tettek volna valamit Orbánnal és az általa létrehozott NER-rel is. Úgy vélem, hogy elég egy korrupt pióca az EU testén, nincs szükség még több olyan országra, amely csak rontana a közösség helyzetén. Borzasztóan sajnálom az ukránokat, és minden segítséget meg kell adni nekik arra, hogy egy új, élhetőbb, jobb országot építsenek a háborút követően, de nem hiszem, hogy ehhez uniós tagságra van szükségük. Annak akkor is előfeltételei vannak, ha az ember nem szeretné azokat elfogadni. Erre egy háború sem ok, noha megértjük, hogy milyen borzasztó helyzetben vannak, és tényleg el lehet mondani, hogy a fél világ az ukránok oldalán áll. Viszont az uniós csatlakozás nem egy olyan dolog, amelyet félvállról lehet venni.

Magyarország egy gazdaságilag, területileg jelentéktelen uniós ország, de ez nem igaz Ukrajnára. Pontosan ezért lenne beláthatatlan következménye annak, ha egy ilyen jelentős országot úgy hagynánk csatlakozni, hogy arra nem áll készen. Az unió tagországait vélhetően lehetetlen helyzetbe hozná, ami most nem hiányzik senkinek sem. Lehet, hogy önző dolog ilyet mondani, de az igazság az, hogy az EU-nak megvannak a saját problémái, nincs szüksége még többre.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.