Április 28,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Kell a keménykedő színdarab, különben kiderülne, hogy csak egy tollpihe a szélben

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,552,800 forint, még hiányzik 447,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

• „Szánalmasan próbálkozik Zelenszkij, Buenos Airesbe repült Orbán Viktor után”, Zelenszkij még az argentin elnök beiktatására is inkább elmegy, hogy találkozhasson Orbán Viktorral és megpróbálja rávenni Ukrajna felvételére az Európai Unióba”. (Origo)

• „Mondjuk úgy, hogy nem járulok hozzá ahhoz, amit rossz döntésnek tartok. Az én elképzelésem Európáról az, hogy ha nem ért egyet mindenki, akkor nincs döntés”. (Orbán a Le Point-nak)

• Havasi Bertalan az MTI-nek azt mondta: „Ukrajna EU-csatlakozása ügyében a magyar kormányfő jelezte az ukrán elnöknek: az Európai Unió tagállamai folyamatosan tárgyalnak a kérdésről”.

• Biden elnök meghívta Zelenszkijt a Fehér Házba, néhány nappal azután, hogy kormánya arra figyelmeztetett, hogy heteken belül elfogy a pénz az Ukrajnának nyújtandó segélyekre, ha az amerikai törvényhozók nem lépnek. A keddi találkozó célja, hogy „aláhúzza az Egyesült Államok rendíthetetlen elkötelezettségét Ukrajna népének támogatása mellett, amely megvédi magát Oroszország brutális inváziójával szemben” – áll a Fehér Ház közleményében.

Ez a négy hír így egymás alatt azért kicsit más köntösbe öltözteti, azaz nem kicsit árnyalja a láncfűrészes argentin elnök beiktatási ceremóniáján történteket ahhoz képest, ahogy a birodalmi állampárt szolgálatában álló, rengeteg közpénzből álhíreket gyártó Origo nevű propagandahadtest azt lebutítva, a valóságot derékba törve igyekezett bemutatni a fogyasztóknak. Hogy tudniillik a lassan két éve háborúban álló szomszédos ország elnöke valójában Júdás után loholt Dél-Amerikába, hogy könyörögjön neki. Azért, hogy ne fúrja meg Ukrajna EU-csatlakozási procedúráját. Az persze nem kizárható, hogy Javier Milei beiktatásában Volodimir Zelenszkij stábja esélyt látott többek között arra, hogy az ukrán elnök szemtől szembe kerüljön az Európai Unió körme alatti tüskével, a minden megszólalásával Ukrajnát becsmérlő hazug zsarolási potenciállal, akinek minden megszólalásából süt, hogy az orosz érdekek kiszolgálója, aki miatt megint stresszben van a szövetségi rendszer és aki eddigi pályafutása és működése alapján bizonyára kér valamit cserébe azért, hogy a brüsszeli csúcson rábólintson a közös állásfoglalásra.

Ezek azok a bizonyos háttéralkuk, amelyekről a nyilvánosság, nem sokat szokott megtudni, hogy pontosan mik ezek az alkuk és kinek az érdekeit szolgálják. Mindenesetre Júdás ebben nagymester, és ki is fogja használni azt a lehetőséget, amit a sors megint eléje hajított egy orosz-ukrán háború formájában. Ez az ösztönösen, zsigerből, előre megfontolt szándékból, ugyanakkor kényszeresen hazudozó despota, aki például vasárnap kitette a Facebook-oldalára, hogy éppen gyertyát gyújt a Karmelitában az Annus nevű unokájával, miközben valójában Buenos Airesben rontotta a levegőt. Miután volt már egy fiús advent, most csajos adventet szolgált fel a híveknek, akiket természetesen e nyilvánvaló malőr se lehet képes megingatni a feltétel nélküli imádatból, amit amit a bálványuk iránt éreznek. Gondolom, hogy ezek a magasztos adventi, unokákkal manipuláló lájkvadász propagandafotók már korábban elkészültek, csak most szórják tele velük az elfoglalt nagypapa közösségi oldalait, kiválóan el lehet terelni a figyelmet velük a magyar rögvalóságról. Kíváncsian várom, ki lesz a harmadik gyertya meggyújtásában a segítségére, de ha volt már fiú unoka, meg lány unoka is (szigorúan ebben a sorrendben), időszerű lenne a rég nem látott Gáspárral is előhozakodni, ha csak nem vágták le örökre a családi fotókról. 

Ami az argentin legénybúcsút, bocsánat, beavatási ünnepséget illeti: Júdás mellett ott volt a first lady is (aki tudtommal nem Schmidt Mária, pedig ő is ott volt franc tudja, milyen minőségében), és megint jól leolvasható volt az arcáról, mennyire élvezi a nagyok társaságát, ezeket a kiruccanásokat. Ahol mindig kötelezően készül egy közös kép valami pappal, lássa a pór nép, milyen szent emberek ezek. A tolvaj, a felesége és a pap. Gyönyörű, Guy Richie akár meg is filmesíthetné ezeket a szürreális performanszokat, amelyeket ezek a világ különböző pontjain előadnak. Ezúttal egy újabb csörgősipkás eszelős beiktatásán, ahol ráadásul a bukott Bolsonaro volt az egyik díszvendég. Meg a spanyol szélsőjobb vezetője. És igen, a Fidesz miniszterelnöke ebben a fekete zónában van elemében, ilyen társaságban érzi jól magát. Egy olyan országban, ahol a pénznek nincs értéke, mert totálisan elinflálódott, ahol korrupció, drogkereskedés, szegénység és kilátástalanság van terítéken évtizedek óta, és ahol a népi elkeseredés most egy újabb szélsőséges, sok szempontból vállalhatatlan alakot juttatott a politikai hatalom csúcsára. A pápa meg kapja be, igaz, Viktor? Az a pápa, aki történetesen Argentínában született, úgyhogy a demokratikusan megválasztott láncfűrészes teljes joggal nevezheti „kommunista faszszopónak”, ugye? Te nagy keresztény, te igazi hazafi.

És hogy be lehettél szarva, te szerencsétlen, sunyi menekülőművész, te utcai harcos, te bátor libeprnyákcipelő, amikor Zelenszkij lecsapott rád, a szemedbe nézett, és feltételezem, számon kérte rajtad a jellemtelenségedet és az árulásodat. Te gyertyagyújtó, te éjjel érkező Tapló télapó. Aki szerint ha nem ért egyet mindenki, akkor nincs döntés. Mert amivel te nem értesz egyet, az nincs, azt mindenáron meg kell akadályozni. Pedig ha nem tudnak dűlőre jutni veled két-három nap múlva, akkor is dönteni fognak, ebben majdnem biztos vagyok. De kell a keménykedő színdarabod a plebsznek, mint egy falat kenyér, mert különben kiderülne, hogy Júdás csak egy tollpihe a szélben. Egy senki, egy ki- és megkerülhető tényező, aki csak azzal tudja magára irányítani a figyelmet, hogy folyamatosan szabotál. Egyébként például Káncz Csaba jegyzetei szerint az ukránok között egyre többen úgy gondolják, hogy Orbán tényleg azért spekulál Ukrajna összeomlására, hogy rátehesse a kezét Kárpátaljára. Nem tudom, hogy ez így van, de lehet benne némi ráció, ha csak a moszkvai birodalmi revizionistából indulunk ki, aki különleges katonai műveletet hajt végre a volt Szovjetunió területén, ahol a vörös hadsereggel éppen gyalulja lefele a térképről az ukrán városokat és falvakat, hogy visszaállítsa a régi idők határait. Miközben minden jel szerint osztja a feladatokat az egyébként állítólag szuverén felcsúti pincsijének. Aki az apró kis jutalomfalatokon kívül alighanem valami nagyobb csontra is ácsingózik. Egyszerűen borzasztó belegondolni is, hogy milyen játszmákban van/lehet benne ez vastagon. Belegondolni sem merek, hogy a mi támogatásunk mögé bújva, a mi támogatásunkra hivatkozva mi mindenre hatalmazza fel magát, amiből neki haszna származik.

Ceterum censeo: az orbáni rendszert el kell pusztítani!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.