Április 28,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Hamarosan, holnap, jövőre már nekik is jobb lesz

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,566,300 forint, még hiányzik 433,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Izé. Megint az van, hogy értetlen vagyok. A hiba kétség kívül bennem van, én ezt nem is vitatom egyetlen pillanatig sem, csak csendesen bízom abban, hogy esetleg a nálam okosabb olvasóink közül valaki el tudja nekem magyarázni, miként kell értelmezni ezt a különös anomáliát. Van egyrészről egy MTI hír, ami így kezdődik:

Az online Árfigyelő is hozzájárult az élelmiszer-infláció újabb csökkenéséhez, amely az elmúlt hónapban éves alapon több mint 3 százalékponttal 7,1 százalékra mérséklődött – tájékoztatta pénteki közleményében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az MTI-t. A versenyhivatal által működtetett rendszer hamarosan újabb 18 termékkategóriával bővül.

A KSH pénteki inflációs adatait ismertetve közölték: a fogyasztói árak éves összevetésben az októberi 9,9 százalékról 7,9 százalékra mérséklődtek novemberre, míg az élelmiszer-infláció a múlt hónapban 7,1 százalékra mérséklődött az októberi 10,4 százalékról. (MTI)

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az infláció nem azért mérséklődik, mert tényleg, hanem azért, mert a tavalyi nagyon magas inflációhoz képest az idén még ennyivel emelkedtek az árak. De ami engem értetlenségre sarkallt, az az élelmiszer-infláció mérséklődésére vonatkozó rész. Merthogy a KSH ezt írta:

1 hónap alatt, 2023. októberhez viszonyítva: Az élelmiszerek átlagosan 0,5%-kal drágultak, meghatározóan az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déli gyümölcs) árának 6,6%-os emelkedése következtében. E csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára átlagosan nem változott. (KSH)

Szóval a Gazdasági Versenyhivatal szerint az élelmiszerek ára emelkedett (vagy csökkent? esetleg az emelkedés csökkent, vagy a csökkenés emelkedett?), a KSH szerint kicsit drágult, de ha kivesszük a kosárból azt, ami drágult, akkor nem is drágult. Tegye fel szépen a kezét, aki érti! És ez még nem is a vége, hanem az eleje. Merthogy:

A GVH szerint a pénteken közölt adatok arra is rávilágítanak, hogy az élelmiszereket érintő, éves összevetésben mért infláció hónapról-hónapra csökken. A 2022. decemberi 44,8 százalékos csúcshoz képest, 2023 júniusában 29,3 százalék, júliusban 23,1 százalék, augusztusban 19,5 százalék, szeptemberben 15,2 százalék, októberben 10,4 százalék, novemberben pedig 7,1 százalék volt az élelmiszerárak emelkedésének mértéke az egy évvel korábbi értékekhez képest.

Amennyire tudom, az infláció így szokta csinálni ezt. Emelkedik, eléri a csúcsot, aztán átfordul, amikor már a nagyon magasra emelkedett ár lesz a kiindulópont, amihez mérik az emelkedést. És hát ahhoz képest kevesebbel emelkedik, amitől úgy tűnik, hogy csökken. Pedig nem. Úgy néz ki, hogy 2022. novemberében 2021. novemberéhez képest az élelmiszerek ára 43,8%-kal emelkedett, idén novemberben EHHEZ KÉPEST emelkedett további 7,1 százalékkal. És mi most annak örülünk, hogy csak ennyivel, és nem újabb 44 százalékkal. Ezt azért eléggé nehéz máshol sikerként eladni, nálunk ez sem ütközik akadályba szerencsére. Sőt, arra nézve is konkrét tájékoztatást kapunk, hogy kinek és minek köszönhetjük ezt az újabb gazdasági sikert. Igen, annak:

Közölték: a GVH által működtetett online Árfigyelő hatékonyságát bizonyítja, hogy a július elsejei indulása óta, a megfigyelt 62 termékkategóriából – ami napi szinten mintegy 1200 különböző élelmiszerterméket jelent – 50-ben csökkentek az átlagárak, átlagosan 6 százalékkal.

Ebből az következik – mármint azon túl, hogy az árfigyelőt kinevezték személynévnek -, hogy márciusban nem azért van melegebb, mint decemberben, mert ez a természet rendje, hanem azért, mert van hőmérőnk, és időnként rá szoktunk nézni. Hőmérő nélkül gyakorlatilag még júliusban is hógolyózhatnánk, de miután ez a vívmány az emberiség rendelkezésére áll, viszonylag rendszeresen meg szokott érkezni a tavasz is, a nyár is.

Felhívták a figyelmet, hogy a szolgáltatást karácsonyi nagybevásárlás előtt is érdemes használni. Tudatos tervezéssel – például a bevásárlólista és a térképes boltszűrő funkciók használatával – több ezer forintot, és sok időt lehet megspórolni a karácsonyi nagybevásárlások során.

Közölték: hamarosan újabb 18 termékkategóriával bővül az online Árfigyelő. Bekerülnek a rendszerbe az ételallergiások által leggyakrabban fogyasztott laktóz- és gluténmentes termékek, valamint a marha és a kacsahús is.

Biztos vagyok abban, hogy nagy segítség a Nyírségben, Borsodban, a nógrádi zsákfalvakban az a mindenki számára hozzáférhető és rendkívül hasznos információ, hogy mennyiért vehetnék a cukrot, lisztet, húst 100-150-200 kilométerrel arrébb, jellemzően a fővárosban. Már persze csak akkor, ha lenne rá pénzük. Úgy képzelem, hogy összeül a család a zsákfaluban, ahol jó, ha egyetlen kisbolt van, szóval körbeülik a számítógépet. Ha van nekik. Ha nincs, akkor átülnek egy másik családba, és kiszámolják, mennyit spórolhatnának akkor, ha nem ott élnének, ahol élnek, és nem annyi lenne a jövedelmük, amennyi. Mindjárt más érzés lesz a helyi boltban kifizetni a csirkefarhátért annyit, amennyiért máshol combot vehetnének, az meg külön öröm, hogy szaloncukor nincs is, mert amúgy sem tudnák megfizetni. Ugyanis 5 ezer forinttól 20 ezer forintig terjedő árban van kilója, ennyi pénzért már hasznosabb és fontosabb élelmiszert vásárol az, akinek annyira fontos a spórolás, hogy ezért átbogarássza az árfigyelőt és több napot szán a vásárlásra (miután egyik boltban ez az olcsóbb, a másikban meg az). Ez a több boltos verzió persze csak a nagyobb városok lakóira érvényes, mert a távolabbi településekről bebuszozni/vonatozni egy kisebb vagyon, tehát a leginkább ár-érzékeny vásárlók (így nevezik kifinomult eleganciával a nyomort) azok, akik a világon semmit nem tudnak profitálni a csodálatos árfigyelő áldásos létezéséből. De oda se, elég nekik a tudat, hogy van ilyen, és majd hamarosan, holnap, jövőre már ők is olyan helyzetben lesznek, amikor hasznát látják. Már csak egy keveset kell rá várni. De most tényleg. Ezért aztán bizalommal telten el fognak menni szavazni, és oda húzzák az ikszet, ahonnan a megváltást várják. Fidesz Viktorhoz. Ismét.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.