Május 17,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Jégtánc

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,564,948 forint, még hiányzik 1,435,052 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Tudom, milyen érzés segélyre várni…

Na de egy egész népet évtizedeken keresztül a külső segítségre szocializálni, hitegetni, hol asztalt csapkodva, hol bokát csattogtatva, úgy, hogy a folyósítás alapfeltételei ellentétesek Magyarország Orbánjának a hatalommegőrzési machinációival, ritkább jelenség a mai világban, mint a fehér holló.

*

Ha körbenézünk a nagyvilágban, láthatjuk: azok a kormányok, amelyeknek a hatalom megőrzésén túlmenően fingjuk nincsen, mihez kezdjenek a népjólétet eredményező lehetőségeikkel, jövőkép gyanánt két zsákutcát rajzolnak maguk elé. Egyfelől egy rahedli gyerek (néhelyütt: közjószág) világrahozatalára rábírni a családokat, akkor is, ha ennek minden kívánatos feltétele hiányzik, de legalábbis erőst deficites. Másfelől, egy mértéktelen, sőt, esztelen fegyverkezésbe kezdeni, fitogtatni a röhejes elrettentési és válaszcsapási képességet, puffogtatni a háborús retorikát, akkor is, ha ez a parádézás nemcsak indokolatlan, de kontraproduktív is a nemzetközi kapcsolatok viszonylatában.

A legelmaradottabb diktatúrák szintje ez. Eredménye a félelemben és a nyomorban tartás. A tisztességes körülmények között felnevelhetőnél több gyerek élet- és kitörési lehetőségei fájdalmasan beszűkültek lesznek. Ami a katonai erődemonstrációt illeti, képzeljünk csak el egy olyan hadviselő felet, amely – csakis a hagyománytisztelet jegyében – ló nélküli huszárokat lenne képes bevetni a jófajta AbramsM1A2 tankok ellen. Menten odacsinálna az ellen, nem mástól, hanem a röhögéstől! Még szerencse, hogy ilyesmit nálunk elképzelni sem lehet!…

Hát ennyit a történelmi zsákutcákról, amelyekre az sem mentség, ha csupán az előzőek folytatásai.

*

Ha kíváncsi vagy, milyen Magyarország tényleges elismertsége, fontossága a világban, nézd meg a többnyelvű Használati tájékoztatókat, amelyeket az általad vásárolt – külföldön gyártott – műszaki cikkek mellé adtak.

Nem az első nyelvek egyike a mienk. A nagy kormányzati melldöngetéshez képest már az is valami, ha egyáltalán van magyar nyelvű üzembehelyezési és felhasználói instrukció.

Minket csodál, irigyel és másol mindenki a nagyvilágban, csak éppen ügyesen titkolják!

*

Egy diktatúra egyfelől mindig a társadalom gyengeségének, kiforratlanságának a szimptómája. 

Másfelől a felsőbb vezetésének az inkompetenciájáról és önzéséről tanúskodik. A hatalom mindent felülíró privát érdektúltengéséről. Annak képtelenségéről, hogy az irányítók adekvát válaszokat tudnak adni a kor és a gazdaság újkori kihívásaira. 

*

Mégis, mit gondoltak – a NER előtt, a NER után – akik lenullázták a magyar ipart, akik eladtak mindent, ami teremtő erő és gépezet volt: hol fog majd dolgozni az ország népe?!,.. Akik felvásárolták a korszerűtlen, kapun belüli munkanélküliséget gerjesztő gyárakat, azok valójában piacot vásároltak a termékeiknek. Eszük ágában sem volt invesztálni a fejlesztésekbe, működtetni a termelést. Ami a leállások után maradt: a benti munka vagy a bedolgozás az olcsó munkaerővel idecsalt külföldi nagyvállalatoknak. Vagy már az sem. A töredékét kapja ugyanis a kétkezi munkás annak, amit akkor kapna, ha dobbantana innen. S aki egyszer elmegy, az már sosem tér vissza, mert ráébredt a különbségre, életszínvonalban, mentalitásban. Jönnek helyükbe mások a világ hátsó fertályaiból. Kognitív disszonancia e vonatkozásban nem merülhet fel, mert a propaganda ilyet nem ismer.

Hogy mennyire kilátástalan a helyzet, itt van példának a kabai cukorgyár esete. A rendszerváltáskor működő 12 cukorgyár közül a legújabb volt (1979-ben adták át) és a legnagyobb is egyben, a maga napi 10 500 tonna cukorrépa feldolgozására alkalmas berendezéseivel. Előbb hagyták, hogy egy brit cég – irányítási és elővételi joggal – bevásárolja magát az állami vállalatba, amely így részvénytársaságként üzemelt tovább. Utána hagyták hogy ugyanez a cég 1998-ban megvegye a sarkadi és a mezőhegyesi cukorgyárakat is, amelyeket ugyanazzal a lendülettel be is zártak.

2006-ban a kabai gyár is erre a sorsra jutott. Melósok százait eresztették szélnek. A beszállítók is megélhetés nélkül maradtak.

2013-ban –úgy tűnt – pozitív irányt vesz a történet. A hoppon maradt cukorrépa-termelők gondoltak egy merészet: összefogtak és megvették a cukorgyári ingatlant. 

Azóta mi van? Csodavárás és vergődés!

Egy hajó, amelyen léket ütöttek, lesüllyesztve azt a tengerfenékre, vélhetőleg sosem fogja újra büszkén szelni a habokat.

*

Mobil jégpályát épít egy osztrák cég Felcsúton,116,3 millióért adta hírül november közepén az Rtl.hu. Bárki beláthatja: az immobilis Pancho Aréna, a futballakadémia, a látogatatlansági csúcsokat döngető kisvasút, a Hattyúhídas csónakázótó és a sporthotel után a főfaluból már csak ez hiányzott!

Egyrészt, ugye, a pávatáncnak élettér kell. Táncolni márpedig jégen. sőt, vékony jégen – is lehet. Másfelől, valljuk be, ez a beruházási mobilitás óriási lehetőségeket rejt magában. Ha valaminek úgyis az a sorsa, hogy ellopják, akkor nem kell vesződni a fáradtságos lebontásával, csak szétkapják, oszt’ már viszik is!

Persze a folyton okvetetlenkedő Hadházy Ákos itt is talált kivetnivalót. Már 2023 elején!

„Időgép Felcsúton, avagy ilyet is csak Orbánland területén mernek megtenni: most írták ki a közbeszerzést arra a jégpályára, amelyik már három hónapja elkészült, december eleje óta üzemel is. Nagyon izgalmas, hogy ki fogja nyerni a versenyt…”– írta ez év februárjában Facebook-oldalán a független képviselő.

Ha tehát jól értem – és látom a képeken –, Őfelsége bölcsőhelyén már tavaly ilyenkor is üzemelt egy – szintén mobil – jégpálya. Amelyre – vagy amelynek a kiváltására – utólag írták ki a közbeszerzést. A nyerési feltétel egy elegáns(abb) palánk megvalósítása volt. Ugyancsak ha jól értem, a – meglévő vagy leendő – jégpályának a helyet egy már megvalósult beruházás: egy kézilabdapálya + lelátó biztosítja (vagy fogja biztosítani). Az erre a létesítményre korábban 1,16 milliárdért kiírt közbeszerzést Mészáros Lőrinc gyerekeinek a cége nyerte. Ha értelmezésem továbbra sem csal, akkor az egész komplexumot – kilátóstól, üvegfalú vendéglőstől, árvízcsúcs-csökkentő tározóként szereplő ladikringatóstól, mesterséges szigetestől – a miniszterelnök intézője üzemelteti. Hiába hogy hitetlenkedem, hüledezem – ezt írta meg a sajtó, de tényleg!

Nincs még egy olyan kistelepülése ennek az országnak, amelyben ennyi milliárdnyi elköltött közforint és euró koncentrálódott volna!

*

Aktualizált szóláshasonlat: 

Áll, mint Katiban a retek!

(Tudjátok tán, kire gondolok.)

*

Az újonnan felállított ElőreMegyünkNemHátra Misztérium élére fejvesztési minisztert nevezett ki a korbány, Tolószékely Töhötöm személyében.

*

„Növekedési gályára állítottuk a gazdaságot!”

(Fejlesztési minisztráns)

*

Itten a buszok is csak azért nem járnak Árpád-sávon, mert a mocsok brüszelnátó aztat is megtilcsa!

*

Demokrácia:

Amióta a Meteorológiai Szolgálatra is rátettük a markincánkat, az aznapi időjárást is közvetlenül választja meg a nép.

*

Szarba szökkent Orbánék vetése!

*

Az addig rendben van, hogy valaki Napóleonnak képzeli magát, klasszikus eset, gyógyszerezéssel szinten tartható.

Na de hogy kormányának minden tagját is annak látja, az már nem szokványos. 

(Tudom, hogy nindzsát mondott, de hát maradjunk a tényeknél!…)

*

Propagandában világelsők vagyunk. Ha ebből – vagy ennek folyományaként – meg is lehetne élni, akkor arany életünk lenne!

*

Egyetértek!

Na nem mintha értenék hozzá…

*

Merőben felesleges a milliárdos kormányzati kampány az ellenzék hiteltelenítésére! Elvégzi az önkiütést maga is, a DK híveivel az élen!

Karaktergyilkosság? Magánéletben vájkálás? Fenyegetőzés? Elmeállapot megkérdőjelezése? Fideszbérencezés? Faroklóbálás?

Mindenre van kapacitás.

Látványosan kannibalizálódunk.

*

Nosztalgia I.

Régen a rosszabb is jobb volt!

 

Nosztalgia II.

Egykoron a zsíroskenyér is mindig a vajas felére esett!

*

Jaj! A Nemzet Tóthgabija is elkezdett közhelyeket puffogtatni!

Íme egy okossága: „A nő erős, bátor, és ha felismeri a maga küldetését, mindenre képes és alkalmas.”

Nem szívesen lennék Dr. Várkonyi Andrea szerzői bőrében most, hogy riválisa akadt a hangzatos nagyotmondásban!

*

Maci a málnásban I.

-Helló, Édes!

-Szia! Hogy s mint? 

-Kiraknak az albérletemből, mert nem tudom fizetni. Kikapcsolják az áramomat, annyi a kifizetetlen számla. Nem t’om kiváltani a receptjeimet, sőt kajára sem futja. Szempilla-stylistként olyasmikre akarnak rávenni, amiket akárkinek nem engedek meg. Megértő társat keresek, akire számíthatok!

-Küldjek pénzt?

-Jaj de drága vagy, megtennéd?

-Nem, de kérdezni szabad…

Maci a málnásban II.

Nagy nő esett le a szívemről!

Maci a málnásban III.

-Cuki fiút dugnál-e?

*

Nekem semmim sem fáj, csak (szinte) minden más.

Pandula Dezső

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.