Május 12,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nem meglepő és mulatságos, hanem átlátszó és szánalmas

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 573,940 forint, még hiányzik 2,426,060 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép reggelt kívánok mindenkinek! A (szélső)jobboldali fordulat jegyében eléggé különös fejlemény, hogy három országban (Hollandia, Lengyelország, Spanyolország) sem képes a győztes párt kormányt alakítani. Jó, ez mondjuk Hollandiában pont nem csoda, mert az ottani győztes pártnak egyetlen egy tagja van, Geert Wilders. Ezzel együtt győztek, ünnepeltek, a végén pedig még kiderül, hogy nem fog sikerülni kormányt alakítani. Előfordul az olyan országokban, ahol van valódi ellenzék, amelyik a szavazói akaratát próbálja érvényre juttatni, nem azzal van elfoglalva, hogy választástól választásig meglegyen a biztos fizetése. Innen nézve szinte hihetetlen. Abban az országban, ahol a pénzügyminiszter ilyen elképesztő kijelentéseket képes tenni, és nem mállik le az arcáról a felhám:

A költségvetés stabil, továbbra is biztosítja a nyugdíjak értékének megőrzését, a családtámogatások és a rezsivédelem fenntartását – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az Országgyűlés költségvetési bizottsága keddi ülésén.

Hozzátette: a rendkívüli kiadások mellett a költségvetés változatlanul előfinanszírozza azokat az uniós programokat, amelyeknek forrásait Brüsszel politikai okokból visszatartja Magyarországtól, ezek mintegy ezer milliárd forintot tesznek ki. Az EU károkat okoz a magyar gazdaságnak, a magyar költségvetésnek, és az adófizetőknek azzal, hogy az országnak járó forrásokat nem juttatja el – mutatott rá. (MTI)

Én emlékszem rosszul, vagy tényleg nemrégiben kellett módosítani a hiánycélt? 3,9-ről 5,2 százalékra, ami nem nevezhető kevésnek, ám az már most biztos, hogy ez sem lesz tartható. Tehát vagy tovább kell emelni a hiánycélt, vagy további megszorításokat kell bevezetni az eddigiek mellé. Akkor is, ha Varga Mihály és a komplett kormány azt hazudja nagy erőkkel, hogy nincsen megszorítás. De van. Mennyi pénzt kellett kimarni a fejlesztésekből? Miért kellett visszavágni a csokot? Miért vezettek be új adókat, emelték a meglévőket? Ha ez nem megszorítás, akkor én kérek elnézést. Brüsszel miatt meg nem kell folyamatosan jajveszékelni. Be kell tartani a szerződéseket, nem kell lopni, aztán mindjárt lesz pénz. Amúgy is, nem az volt, hogy a magyar költségvetésnek olyan csekély része jön Brüsszelből, hogy ha nem jön, akkor is remekül elvagyunk, mert a magyar gazdaság erős, a fejlődés megállíthatatlan és nekünk van a világon a legstabilabb kormányunk? Akkor most miért tetszik Brüsszelre mutogatni? És miért kell sikerjelentéseket kreálni akkor, amikor a KSH legfrissebb jelentése szerint embertelen mértékben estek vissza a beruházások tavalyhoz képest, holott már akkor sem szárnyalt éppen a gazdaság. A nyugdíjak értékét pedig nem sikerült megőrizni, ahogy a fizetésekét sem. Az ország egy éve technikai recesszióban van. Ezt pénzügyminiszterként mindenkinél jobban kellene tudni. Nem csak Varga Mihály tartott mesedélutánt, többen is voltak ezzel így, például Gulyás Gergely is:

A Miniszterelnökséghez tartozó területek jól és stabilan működnek, a kormányhivatalok az Ukrajnából menekültek segítésében kiemelkedően helytállak, az árstopok és a kötelező akciózás ellenőrzése is jól működött – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter az Országgyűlés igazságügyi bizottsága előtti éves meghallgatásán kedden.

Gulyás Gergely kérdés kapcsán kitért a svéd NATO-csatlakozás ügyére, amelyről azt mondta, Magyarország egy erős NATO-ban érdekelt, ezért is nyújtotta be a kormány az Országgyűlésnek a ratifikációt, ami „előbb-utóbb megtörténik”.

A vendégmunkásokról rendelkező törvényről a miniszter azt mondta, ez Európa legszigorúbb jogszabálya lesz, és csak bizonyos számú külföldi munkavállalót és csak bizonyos szakmákban enged foglalkoztatni az új szabályozás. (MTI)

Ebből nekem olybá tűnik, hogy tökéletesen felesleges sóhivatalról beszélünk. Az árstopok és a kötelező akciózás éppen olyan felesleges, kizárólag parasztvakításra alkalmas szemfényvesztés, mint azt állítani, hogy a kézivezérelt parlamenten múlik Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációja. Ha Orbán Viktor megadná az engedélyt, kettő percen belül meg lenne szavazva. Ezt én is tudom, Gulyás Gergely is tudja, a parlamentben ücsörgő összes biodíszlet is tudja, az ország lakói is tudják. Be lehetne már fejezni a hazudozást, mert nem meglepő és mulatságos, hanem átlátszó és szánalmas. Pintér Sándor is jó hírrel érkezett:

Januárban átlagosan 11 százalékos béremelés lesz az egészségügyben, márciusban pedig a szakdolgozók, szakápolók bérrendezésének második üteme következik – mondta el az Országgyűlés népjóléti bizottságának keddi ülésén a belügyminiszter.

Éves meghallgatásán Pintér Sándor emlékeztetett: jelenleg az orvosok átlagos bére 2 197 000 forint, a szakápolóké pedig 595 ezer forint. A szakápolók javadalmazásának megállapításánál az orvosokét vették alapul, és annak 37 százalékában. A miniszter szavai szerint a szakápolók természetesen ennél többet is érdemelnek, de a gazdaság helyzete jelenleg ennyit tesz lehetővé. (MTI)

Az van tehát, hogy a szakápolók béremelése meg sem közelíti az infláció mértékét – az orvosoké sem, de ők kaptak meglehetősen jelentős béremelést korábban -, jár nekik a nagyobb béremelés, csak éppen nem jut. Ez bizonyára mindenkit megnyugtat, talán nem csak a szakápolókat, hanem a pedagógusokat is. Mert az nem különösebben valószínű, hogy nekik majd jut jelentősebb béremelésre. Mert ugye Brüsszel nem ad pénzt, és egyébként a baloldal azért dolgozik, hogy ne is jusson. Mindeközben természetesen arra telik, ami fontos. Mármint Orbánnak. Mindenki más le van sajnálva. És akkor örvendjünk annak, hogy a Fidesz szélsőjobbos kinövése olyan javaslatot tudott tenni, ami megtetszett a csútinak. Össze is hívták hirtelen a szavazóbrigádot, mire kettőt pislogunk, módosítják a fővárost érintő választási törvényt, hátha akkor sikerül megkaparintani Budapestet, és megnyugszik a beteg. Pedig nem fog. Én azonban jó ébredezést, szép napot, kellemes hóember-építést kívánok mindenkinek!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.