Május 17,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Együtt Európa legjobb egészségügyéért!

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,564,948 forint, még hiányzik 1,435,052 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nem kevés előzetes egyeztetés után Pintér Sándor méltóztatott elmenni az Országgyűlés Népjóléti Bizotttságába. Ugyan már több alkalommal is meghívták a lényegében egészségügyi, oktatási és szociális miniszterként futó nyugdíjas rendőrt, eddig azért nem ment el saját elmondása szerint, mert fel kellett készülnie. Saját szavai szerint ezt így magyarázta: Kérem, ne tekintsék udvariatlanságnak, hogy korábban nem jöttem el személyesen, de nekem fel kellett készülnöm ebből a területből, és most már érzek magamban annyi felkészültséget és tudást, hogy valamennyi kérdésükre válaszoljak. A kurázsi nem hiányzott, de nem akartam a felkészületlenségemmel megsérteni a bizottságot. Nem állítom, hogy egy miniszternek kötelessége mindenhez is érteni, sőt. De ha egy miniszternek hetekbe telik felkészülni a neki feltenni szándékozott kérdésekből, az nem sok jót jelent. Hogy a fenébe nincsen pontosan tisztában azzal Pintér, hogy mégis milyen feladatokat végzett el eddig, és melyek várnak még mindig megoldásra?

Valahogy nem tudom sajnálni Pintért, az együttérzés legkisebb szikrája nincs meg bennem iránta, akinek egyébként betöltött pozíciója is súlyos kérdéseket vet fel, mert valóban nem világos, hogy milyen tudással rendelkezik egy zsaru az egészségügy vagy éppen az oktatás terén. Nem alábecsülve senkinek a rendőri múltját, de a rendőrök nem pont arról híresek, hogy olyan jó vezetők lennének. Egy rendőr parancsokat hajt végre, amivel alapvetően semmi gond sincs, de egy miniszternek megoldásokat kell találnia, tárgyalnia kell, ismernie kell a diplomáciai nyelvet és szakemberekkel kell magát körülvennie. Nos, ezek egyikét sem hiszem, hogy ismerné Pintér Sándor, akit mint egy erős kezű diktátort vezetőt írtak le sokan. Persze, lehet, hogy Orbán Viktornak pont erre volt szüksége, és az is jól látható, hogy már tanult is a főnöktől, hiszen amint megjelent a meghallgatáson, Selmeczi Gabriella ülésvezető indítványozta is, hogy a kérdések feltevésére mindössze három perc álljon rendelkezésre, mivel elmondása szerint nem az a bizottság feladata, hogy támadja a miniszter urat.

Mivel a bizottságban többségében kormánypártiak vannak, ezért természetesen a javaslatot el is fogadták és az is kiderült, hogy nemcsak a kérdésfeltevésre, de a hozzászólásokra is mindössze 3 perce van mindazoknak, akik valamivel kapcsolatosan érdeklődnének. Pintér Sándor évente egyszer jelenik meg egy ilyen bizottsági ülésen és akkor is jó előre gondoskodik arról, hogy nehogy szorult helyzetbe kerüljön. Mert aki azt hinné, hogy Selmeczi Gabriella ott a helyszínen döntött arról, hogy három percben korlátozza a kérdezőket, az naiv. A teljes Fidesz készen állt erre és a bizottság kormánypárti tagjai is pontosan tudták, hogy mi következik. Ilyen a látszatdemokrácia, ahol azt sugallják, hogy lehetősége van az ellenzéknek akár felelősségre is vonni a minisztereket, de legalábbis felkérdezni őket, miközben a valóság az, hogy itt csupán egy beszámolónak lehettek szemtanúi a megjelentek. Pont olyan ez is, mint maga az egész parlamenti működés, ahol az ellenzéki politikusok a díszletet biztosítják Orbán nem demokratikus, autoriter hatalomgyakorlásához, amelyet úgy próbál eladni a külvilág számára, mint egy létező, működő demokráciát.

Pintért valódi, fontos kérdésekkel kapcsolatban nem lehet zargatni, hiszen ezeknél még fontosabb elvégzendő feladatai vannak. Nos, ezen feladatok végrehajtásával – de legalábbis a módszerekkel – számtalan szakszervezet és szakmai szervezet ugyan nem ért egyet, de ez nem zaklatja fel a volt rendőr urat, hiszen neki vélhetően egyébként sincs fogalma arról, hogy miként kellene megoldani bármelyik problémát is. Ha pedig nem tudja, hogy mi lehetne a megfelelő megoldás, miért zavarná őt, ha olyan megoldásokkal rukkol elő, amelyek egyébként semmit sem változtatnak a helyzeten? Egy szakértő pontosan látná, ha a próbálkozásai kudarcot vallottak, de egy a területhez semmit sem értő ember számára ez semmit sem jelent. Nem véletlen egyébként, hogy elmondása szerint már erre a meghallgatásra is komolyan fel kellett készülnie a miniszternek, hiszen halvány fogalma sem volt az eddigi tevékenységéről.

Olyan ez, mint Orbán Viktor pénztárosa, Mészáros Lőrinc, akire ráíratták a fél országot, de ha valaki megkérdezné, hogy mely cégeket is tulajdonolja, fogalma sem lenne róla. Pintér Sándort is odatolták, hogy hajtson végre parancsokat – jó rendőr módjára –, és ha kérdezik, ne válaszoljon semmit, esetleg támadjon vissza. Most azt próbálja meg elhitetni az emberekkel, hogy ő egyébként egy lelkiismeretes, törődő ember, akinek valódi célja az, hogy jobbá tegye a rábízott területeket. Szerintem ne dőljön be senki ennek a hazug álcának, hiszen Pintér Sándor egy könyörtelen végrehajtó, akitől még a Fidesz felsővezetésében is igen sokan tartanak. Nagyobb károkat talán nem okozott az egészségügy vagy az oktatás terén, mint elődje, Kásler Miklós, aki orvos létére úgyszintén párhuzamos volt ezeken a területeken, és hogy előrelépést semmilyen téren nem tudott felmutatni, az egészen biztos. A helyzet tehát változatlan, vagy talán ha lehet, még rosszabb, mint korábban volt. Már több, mint egy évtized telt el úgy, hogy nemhogy megkezdtük volna a felzárkózást a Nyugathoz, de már a saját régiónk országaitól is sikeresen leszakadtunk. De gond egy szál se, hiszen Pintér Sándor bízik a szebb jövőben.

Sok helyen voltam már vezető beosztásban, de szégyent sehol nem vallottam. Én azt kérem a bizottságtól, hogy ezt a sikersorozatot ne szakítsuk meg, fogjunk össze, és ne csak a hibákat keressük a másikban. Közösen Európa legjobb egészségügyi rendszerét tudjuk felépíteni.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.