Július 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

VENDÉG


Nagy magyar nevettetők, avagy Isten hozott a Kabaréban

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,638,620 forint, még hiányzik 1,361,380 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Magyarország igazán különleges hely. Az itt élők, azaz mi, magyarok, sőt mimagyarok is, meg persze azok, akik idecsapódtak a sors szeszélye folytán az elmúlt ezer évben, és beszélik is a magyar nyelvet, különös viszonyok között tengetjük életünket. Most nem arra gondolok, hogy a rendszerváltást követő több, mint 30 évben vezetőink sikeresen leküzdötték az országot Európa legszegényebb országai közé (tudom, Gyurcsány, de azért az elmúlt 13 év már 5 évvel több, mint az azelőtt elmúlt 8 év, szóval nyugodtan hozzátehetjük, hogy Orbán (szóval Gyurbán)), hanem arra a speciális helyzetre, amit nevezhetünk a lakosság szórakoztatásának. Ebben tényleg előkelő helyen szerepelünk a világranglistán. 

Egyszer azt olvastam, hogy a stand-up kabaré műfaja a pesti kávéházakból indult világhódító útjára még a múlt század elején. Nem csoda, hogy mi lettünk azok, akik ezt a műfajt tovább tudtuk fejleszteni. A stand-up kikerült a kávéházakból és egyre nagyobb, mondhatni grandiózusabb színpadokat hódít meg. Mostanra már a parlament épületét is kinőtte, és az egész ország lett a színpad. Legsikeresebb stand-uposaink már több, mint 13 éve uralják a mezőnyt és sokan még mindig megunhatatlannak tartják őket. Persze az országban mindig jó volt a tehetség-menedzsment.  A Porondmester egyre újabb és újabb tehetségeket vet be, mindezt a mi szórakoztatásunkért.

Ezeket az új tehetségeket még annyira nem sikerült megismernem, de tudom, hogy Nagy Márton nagy sikerrel vette át Palkovics korábbi műsorát, a „Dübörög a gazdaság”-ot, új nevén az „Apa férfi a gazdaság Nő.” Aztán itt van az új honvédelmi miniszter, akinek sikerült teljesen megújítania a honvédelmi kabarét. Új sorozata, a „Talpra Magyar, avagy sok névvel és fegyverrel a békéért!” egyre népszerűbb. Az új Navracsics show, a „Most már aztán tényleg jön a pénz” szerintem sokkal jobb, mint a régi szereplései. Azokra igazából már nem is emlékszem. Az új igazságügyi minisztert még csak nem is láttam, és ha netán olvastam is róla, nem hagyott bennem nyomot. Az viszont jó hír, hogy Varga művésznő akármilyen pozícióban is van (vagy nincs), folytatja az „Igazságot Magyarországnak!, avagy mit képzel Brüsszel?” című műsorát, igaz mostanában ritkábban jelentkezik be. Novák Katika új műsora a „Családi béke, avagy Család és Béke, (avagy Isten és béke és haza és család és béke, és szaporodjatok és béke, és gyerekek és béke (és család és világbéke és béke, és család és háború és béke))” még színvonalasabb is lett, mint a régi műsora a „Ha már ilyen szerencsétlen hülye vagy, hogy tanár vagy ápoló lettél, akkor legalább basszál sokat, hogy még több magyar legyen.” (És béke.)

Aztán itt vannak a régi jól bevált komikusok és műsoraik, pl. a megunhatatlan „80 nap alatt a Föld körül MiPetinkkel” vagy a „Pityke őrmester kalandjai,” melynek legújabb évadában főhősünk már egészségügyi és oktatási intézményekben is nyomoz. Nem felejthetjük ki Matolcsy művész urat sem, hiszen egyszerűen parádés. Régebbi műsora, az „Itt a piros, hol a közpénz” már lement, de helyette jött a „Még drágább az életed,” legújabban pedig könyv formában is jelentkezett: „Hogyan is csinálok mindent ilyen jól?” címmel. A régi darabok közül még mindig nagyon népszerű a Bayer-show, más néven a „Mindenki menjen a kurva anyjába, aki nem kedvel engem meg az Orbánt!” Hosszú évek óta nagy sikerrel adják Gulyás Gergely kérdezz-felelek műsorát, a „Majd én megmagyarázom-ot.” (Kicsit az illetékes elvtársra emlékeztet.) Személyes kedvencem Kövér Laci összeesküvéselméleti showja a „Hatalmak a háttérben, avagy buzi-e vagy?” Kicsit sajnálom, hogy nem lehet kérdéseket feltenni neki, mert szívesen megkérdezném tőle, hogy akkor most a chemtraillel mi a helyzet. Én ugyanis nem igazán hiszek benne, nem érzékelek változást a gondolkodásomban, legalábbis nem olyat, ami ne a tapasztalataimból adódna, viszont elnézve a magyar közönség egy jelentős részét, egyre inkább úgy látom, hogy itt valami gyanús dolog van a levegőben. Persze lehet, hogy csak egy szimpla szellemi vírus.

Abban látom a legnagyobb problémát, hogy elvesztettük a humorérzékünket. Simán lehet, hogy a chemtrail miatt. Elvégre, ha bármelyik házi kedvencünk megszólal, a térdünket csapkodva kellene nevetnünk, mint a Brian életében, amikor a laccsoló lómai helytaltó beszél a néphez, ők meg fetrengenek a röhögéstől. Ehelyett rengeteg ember komolyan veszi őket. Na ez a nagy baj. Lehet, hogy ez is a Gyurcsos Sorcsány miatt van. Bele vagyok már ebbe is zavarodva, mármint, hogy ki miatt van mi. Már nem tudom, hogy ő vagy a Bill Gates fejlesztette-e ki a Covidot, de lehet, hogy amiatt van, persze az is lehet, hogy az ellenanyagban volt valami, ami azért lenne gáz, mert abban a mi kezünk is benne van, hiszen a mi friss Nobel-díjasunknak, a híres kiskunságossági asszonyságunknak is volt némi köze hozzá. Ha már Covid, akkor meg kell említenem, hogy szinte sajnálom, hogy lefújták a járványveszélyt, mert így sajnos a „Nyunyóka-show is lekerült a műsorról. Kár érte. Kósa Lajost is hiányolom, főleg hogy lemaradtam korábbi sorozatának, a „Csengeri örökösnő és egyéb állatfajták” évadzárójáról. Valaki tudja, hogy végződött? A Rogánnak is gyakrabban kellene szerepelnie, hiszen igazán nagy tehetség. Sajnos mostanában ritkán látni, de az biztos, hogy amikor felbukkan, és ha csak egy-egy mondatot is szól, az mindenképpen nagyon ütős. Idei gyöngyszeme különösen tetszett: „A Fidesznek nincs médiája.” De neki sok egyéb feladata van, hiszen számos fellépő szövegeit is ő írja. Vannak nekünk még irodalmi és kulturális műsoraink is, pl. a „Kukázzunk együtt!” Demeter Szilárddal vagy a „Philip szerint a világ és a történelem,” stb. Ne feledkezzünk meg az egyik üdítő színfoltról, vagyis Németh Szilárd stabilan futó főzőműsoráról se, mely a „Magyaros ízekkel a rezsicsökkentésért” címen fut, és mindig meríthetünk belőle új ötleteket arra a kínzó problémára vonatkozóan, amivel sokan szembesülünk hétről hétre, azaz már megint mi a francot főzzek hétvégén. Egyébként ezért is olyan jó ma nyugdíjasnak lenni Magyarországon, mert számukra ez a probléma, különösen a hónap végén már fel sem merül.

Aztán vannak még ezek a tematikus műsorok, ahol mindig változik a fellépők személye, pl. a „Megvédünk!,” „Gaz migráncsok”„Mocskos Brüsszel,” „Nettó hazaárulók,” „Gyurcsány,”„Hajrá Putyin!” stb. Majdnem kihagytam legnagyobb nevettetőnket, a mi helyi messiásunkat, aki állandó rádiókabaré műsorával, a „Holdról is látszikkal” szórakoztatja a publikumot. A legújabb évad „A Nagy SzuveRém” igazán remek. Megmondom őszintén, eleinte nem voltam ilyen jó véleménnyel róla, mert csak egy Besenyő Nekem Mindig Mindenben Igazam Van Pista koppintásnak gondoltam, de már egy egy ideje én is rájöttem, hogy tényleg jó humora van. Például a nyári nagy előadása, a románok cikizésével meg az idősíkokkal feledhetetlen volt. Nyilván sok mindenkit kihagytam, elnézést érte.

Szóval nem kétséges, a komédia királyai vagyunk. Komolyra fordítva a szót, ez az egész valójában egy tragikomédia. Kívülről nézve komédia, belülről átélve tragédia. A legriasztóbb ebben nem az, hogy a kormányunk ilyen, hiszen mohó, pénz- és hataloméhes, aljas, gerinctelen alakok mindig is voltak és lesznek, hanem az, hogy a lakosság nem röhögi ki őket és nem küldi el őket a francba, hanem egy jelentős részük képes komolyan venni mindezt. Úgy látszik, ők semmit nem tanultak a kommunista rendszerből, illetve a történelemből. Viszont ha már komolyan beszélek, ráadásul nagy nevettetőkről, le kell rónom a tiszteletemet Hofi Géza előtt. Különösen szerettem a közönségnek címzett spontán kiszólásait. Tudom, hogy ezek is panelek voltak, de szeretem azt hinni, hogy a nagy részét helyben rögtönözte. Hadd idézzem az egyiket: „Te meg mit csodálkozol? A szemináriumon mást mondtak? Miért nem egyből ide jöttél?” Ajánlanám a még megmaradt független rádióknak és tévéknek, hogy tűzzék újra műsorra Hofi régi fellépéseit, hiszen ahogy megyünk előre (nem hátra), a mester szövegei egyre aktuálisabbak lesznek. Hátha rajta keresztül megértik a rendszert azok is, akik már nem tudják, mit vehetnek komolyan, és mit nem.

CHF.Scarface

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.