Május 14,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Bűnök, bakok és játszóház a templomban

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 692,930 forint, még hiányzik 2,307,070 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép reggelt kívánok mindenkinek! Haloványan ugyan – merthogy nem nagyon hiszek abban, hogy nem megrendezett színdarabot látunk bármikor és mindig, amikor megy a kavarás a hatalom felső köreiben – kezd olyan érzésem lenni, hogy Matolcsy György hamarosan egészségi állapotára és arra hivatkozással, hogy szeretne több időt tölteni a családjával, inkább nem szeretné tovább vezetgetni a Jegybankot. Eddig ugyanis nem nagyon volt szabad kritizálni őt, most meg már szabad. Holnap talán kötelező is lesz. Most éppen Parragh László, a világviszonylatban is elismert gazdasági szakember és csempekereskedő mesélgetett hosszasan a nem teljesen barátságtalan Indexnek arról, hogy Matolcsy György annyira nem ért a feladatához, hogy a következő tíz évünket már tönkre is tette. Mármint Matolcsy. Namost Parragh ritkán engedheti meg magának – ahogy Orbán Viktor bármelyik szolgálójára ugyanez igaz – azt a luxust, hogy legyen neki saját, a pártközpont által előírttól eltérő véleménye. Ha ez így van, és azt is figyelembe vesszük, hogy egyre több kormányzati szereplő bírálja a jegybank elnökét, nem nehéz arra a következtetésre jutni, hogy úgy állnak a számok. Mármint úgy, hogy büdösnehéz évek előtt állunk, valószínűleg még azok is érezni fogják a bajt, akik eddig mélyaltatásban imádták a csútit. Már nincsen – vagy hamarosan nem lesz – honnan elvenni, ha pedig megrogyik a NER, vége az egésznek. A NER-t pedig a pénz tartja össze. Ezért aztán onnan kell szerezni, ahol még van, magyarul ki kell szivattyúzni a már most is alig működő állami szektorból. A következményeknek – mert ennek már lesznek, kevés lesz a propaganda elhitetni, hogy üvöltve fejlődünk – kell legyen egy felelőse. Miután még a leghülyébbek sem vennék be, hogy Gyurcsány, Soros, Hadházy, a húsvéti nyuszi vagy a független média tehet róla, kell egy feláldozható bűnbak, akire mindent rá lehet kenni. Ha jól gondolom, most ezt készítik elő. Amitől persze a világon semmi nem lesz jobb, de próbálnak időt nyerni.

Addig is – hogy teljen az idő a szélsőjobbos fordulatig és Brüsszel Felcsúthoz csatolásáig, bár az is lehet, hogy inkább Hatvanpusztához illesztik – szurkoljunk, hogy mikor és mi hozza el a világvégét. Az Origo ezekre a dilemmákra mindig bőséges kínálattal készül, mert ha valakinek mondjuk nincsen ínyére a harmadik világháború sem, az atomháború-apokalipszis, az választhatja a bolygó pusztulását is. Bár most nem is feltétlenül jó buli kipusztulni, mert van ok az ünneplésre. Orbán Viktor szövetségese hatalmas győzelmet aratott Hollandiában. A bevándorlásellenes Geert Wilders pártja fölényesen nyerte a szerdai parlamenti választást. Brüsszel persze dühös és ideges (Origo). Szerintem Brüsszel még mindig egy város, sem dühös, sem ideges nem szokott lenni. Azt pedig jó lenne eldönteni, hogy akkor most örülés van, mert Orbán Viktornak lesz legalább egy szövetségese Brüsszelben – bár emlékeim szerint az volt a terv akkor is, amikor az olaszországi választás eredményét ünnepelték, aztán valahogy elmaradt a nagy összeborulás -, vagy annak kell örülni, hogy Wilders ki akarja léptetni Hollandiát az Európai Unióból. Bár még az sem biztos, hogy tud kormányt alakítani, de az sem, hogy egyáltalán bekerül a kormányba. Ott ugyanis változatlanul demokrácia van, koalíciós kormány, tárgyalások, kompromisszumok. Amúgy pedig nem volt az olyan hatalmas győzelem az egyharmad sincs meg. Ha mégis tud kormányt alakítani Wilders, akkor sem csinálhat azt, amit akar, mert percek alatt meg tudják buktatni a többiek. Szóval kicsit visszafogottan az ünnepléssel, szerintem várjuk ki, mi lesz a történet vége.

Megkezdődött az uniós források folyósítása Magyarországnak, a tárgyalások folytatódnak – közölte a területfejlesztési miniszter csütörtökön Tapolcán az MTI-nek nyilatkozva. (Magyar Nemzet) Ez is kissé barokkos túlzásnak tűnik. Nem kezdődött meg, hanem talán majd a jövő év első felében érkezik kevesebb, mint 1 milliárd (pontosabban 920 millió) euro. Abban az esetben, ha a tagállamok pénzügyminiszterei is rábólintanak. Azt még nem lehet tudni, hogy amennyiben ez a forrás felszabadul, az hová fut be. A kormányhoz, vagy közvetlenül a tenderek győzteseihez. A tárgyalások folytatódnak – lassan két éve -, de hogy a katonák jogainak földbe döngölése, és a szuverenitásvédelminek hazudott zsarnoktörvény mennyire fogja segíteni a tárgyalások előrehaladását, azt talán még várjuk ki.

Végezetül – csak hogy legyen valami jó hír is – éppen most mesélte egy Angliában élő ismerősöm, hogy a helyi templomban heti egy napon játszóház van. Olyankor oda csődülnek a szülők a babákkal, van egy csomó játék, van padlófűtés – ami ilyen zegernyében nem hátrány még akkor sem, ha tapasztalataim szerint a britek képesek télen nagykabátban és strandpapucsban járni -, és élettel telik meg a templom. Érdekes módon egyetlen hívő sem kiált keresztényüldözést, nem tépi szét magát sem a kormány, sem az egyház, sem senki. Valamiért tök rendben van nekik, hogy ott egy jó nagy terület, amit nem mindig használnak, használja hát a közösség. Fura, nem? De.

Jó ébredezést, szép napot kívánok mindenkinek!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.