Április 29,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A reformok, amelyek csak rosszabb állapotokat hoznak létre

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,578,300 forint, még hiányzik 421,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Már eddig is jelentős változtatások történtek a magyar haderő körül, amelyet első körben fiatalítani szerettek volna – elküldtek minden „nem fiatal”, ámde tapasztalattal rendelkező katonát –, másodsorban pedig rugalmasabbá tenni. Ez lényegében azt jelenti, hogy jogkörök sorát tervezik elvenni, hogy olyan katonákat állítsanak elő, akik szinte minden jogukról lemondanak, és akkor állnak készen a haza megvédésére, amikor azt a Fidesz megparancsolja nekik. A tervek szerint megváltoztatják azokat a szabályokat, amelyek eddig gátolták volna valamilyen szinten azt, hogy kihasználják a katonaságot. Amennyiben véghez viszik a változtatásokat, lényegében bármikor bevethető szolgákat fognak kinevelni, akik sokszor szaktudással sem rendelkeznek majd, noha az elmondható lesz, hogy fiatalok. Felvetődik viszont a kérdés, hogy ha megnyirbálják a jogköreiket, mégis ki lesz az, aki jelentkezni fog a haderőhöz? Emellett pedig az is kérdés, hogy mi a cél a jelentkezőkkel?

A haderő fejlesztése során a régió meghatározó, tekintélyt parancsoló, megfelelő elrettentő erőt felmutatni képes haderejévé kell válnia a seregnek. Teljes átalakulás kell, hogy a hadsereget felrázzák a korábbi békeállapotból, hogy az egy összeszedett, éles, harcolni képes, megfelelően felfegyverzett és kiképzett haderővé válhasson.

Az ország kimondhatatlan nevű honvédelmi minisztere, Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint nagyjából ez lenne a cél, nem először mondja. Kérdés, hogyan lesz a régió meghatározó, tekintélyt parancsoló hadereje egy olyan katonaságból, ahol a frissen kezdő fiatalokat a jogaiktól megfosztják, szabadnapjaik számát vélhetően még jobban korlátozzák, és lényegében bármikor bevethetővé teszik őket? A tervek szerint ugyanis a háborús veszélyhelyzethez hasonló gumiszabályt hoznának létre, amelyet különleges szolgálati rendnek neveznének, ami annyit jelent, hogy lényegében szinte korlátok nélkül mozgósíthatnák a katonaságot az illetékesek. Számomra kérdés, hogy ha a frissen felvett, tapasztalatlan katonák kezét még meg is kötik, vajon milyen haderőt tudnak kiépíteni? Mert az egy dolog, hogy bevásároltunk helikopterekből, vadászgépekből, tankokból és rakétavetőkből, de nagyon nem mindegy, hogy ezeket ki használja. Mert a legdrágább, legmodernebb tank vagy fegyver is haszontalan egy fáradt, képzetlen katona irányítása alatt vagy a kezében, hiszen azt egy szakképzett irányítóval rendelkező pár száz eurós drón is hatástalanítani tudja.

Az véleményem szerint akkor is álom fog maradni, hogy Magyarország hadserege a régióban meghatározó, elrettentő erejű legyen, ha minden katonát felszerelnek a legmodernebb katonai eszközökkel. Lengyelország messze a régió legerősebb katonai erejét felmutató országa, amelyet Magyarország soha nem fog tudni még csak megközelíteni sem, hiszen azért mégis csak egy 10 milliós országról beszélünk, szemben egy közel 38 milliós országgal. Persze vannak ritka kivételek, mint az izraeli hadsereg, amelyet az Egyesült Államok ellátott a legfejlettebb katonai eszközökkel, de ilyen idehaza egészen biztosan nem fog történni, hiszen stratégiai szempontból nem vagyunk fontosak egyik nagyhatalomnak sem. Álmodozni persze lehet, de a valóság mindig be fog kopogtatni az ajtón, ezért nem kellene olyan nagy szavakat használni, amelyek lényegében nevetségessé teszik a honvédséget is, meg magát a honvédelmi minisztert is.

A magyar hadsereg modernizálása persze szükséges volt, de leginkább arra kellene koncentrálni, hogy a NATO megfelelő partnerei legyünk – ehhez tartozna az is, hogy végre megszavazzuk a svédek NATO-csatlakozását -, nem pedig arra, hogy farokméregetésbe kezdjünk. A katonák megbecsülése és az, hogy megfelelő mennyiségű pihenőnapot és szakképzést kapjanak mindennél fontosabb kellene, hogy legyen. Azzal, hogy lényegében parancskész robotokká teszik őket, semmit sem fognak elérni, hiszen tény és való, hogy egy katona azért van ott, hogy parancsot teljesítsen, tehát lényegében szolga, de azért akkor is meg kellene becsülni őket, pláne ha az a cél, hogy egy erős, modern hadsereget hozzon létre a kormány. De hát mint mindent, ezt is erővel, izomból, zsigerből próbálják megoldani, és bele sem gondolnak abba, hogy akár még negatív következményei is lehetnek a döntéseiknek. Elvégre eddig szinte minden rosszabbá vált, amihez hozzányúltak és megreformálták. Miért épp a katonaság ne lenne más? Az egyetlen szerencsénk az, hogy nem elsősorban a magyar katonaság és a katonai vezetés kezében van az ország sorsa, hanem a NATO, illetve az EU kezében, és annak ellenére is, hogy különösen ez utóbbi hibák sorát követi el néha, azért arra még képes, hogy megvédje a tagjait.

Az egyetlen kérdés talán csak az, hogy történt-e bármilyen valódi, érdemi változás a honvédelem terén annak köszönhetően, hogy ma már nem Benkő Tibor, hanem Szalay-Bobrovniczky Kristóf a honvédelmi miniszter. Persze tudom, hogy ezek az emberek valódi döntéseket már régen nem hoznak, de azért ha valaki nem ért egyet a felsővezetés döntéseivel, még mindig felteheti a kezét és mondhatja azt, hogy ő ebben nem kíván részt venni. A gond csak az, hogy ilyenre utoljára nagyon régen volt példa, ezért nem hiszem, hogy ez a helyzet pont most változna meg. Szalay-Bobrovniczky Kristóf tehát biztosan marad a honvédség élén, így a kérdés leginkább az, hogy miként fog megváltozni a magyar hadsereg azt követően, hogy még inkább gúzsba kötik majd a katonákat?

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.