Május 5,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Bizonyos családoknak biztosan jobb, de mi lesz a többséggel?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 196,183 forint, még hiányzik 2,803,817 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Magyarország a nyugati civilizáció legcsaládbarátabb országa, és Magyarországnak van a legcsaládbarátabb kormánya – mondta a kultúráért és innovációért felelős miniszter pénteken Budapesten, a Generációk között – Nemzedékek együttműködése a társadalom lelki egészségéért című konferencián.

Csák János kiemelte, a kormány munkája arra az alapvetésre épül, hogy „egyénenként porszemek vagyunk, akiket elfúj a szél”, ezért nem egyénekben, hanem közösségekben kell gondolkozni, főleg, hogy „a történelemben nem ismerünk olyan sikeres társadalomgazdasági modellt, amely nem a családokra épül”.  A kormány feladata, hogy békét és biztonságot teremtsen ahhoz, hogy az emberek ápolni tudják a kötődéseiket, és hagyja az állampolgárokat, hogy a saját szándékaik szerint gondoskodjanak magukról és szeretteikről – fogalmazott a miniszter. Ezért döntött úgy 2010-ben a kormány, hogy a források központosítása helyett minél több pénzt ad az embereknek, meghagyva nekik a döntés szabadságát, hogy mire költik el azt – mutatott rá Csák János. Ismertetése szerint ennek a döntésnek az eredményeként a kirekesztettséggel veszélyeztett népesség aránya 13 év alatt 32 százalékról 20 százalék alá csökkent.  

Az emberek tehát képesek voltak magukat kiemelni a szegénységből – fogalmazott a miniszter. Csák János azt mondta, a családok szemszögéből három dolog szükséges, hogy békében, biztonságban ápolhassák a kötődéseiket: otthonuk legyen, anyagi biztonságban élhessenek, és legyen döntési szabadságuk, hogy dolgoznak vagy otthon maradnak a gyerekeikkel. (MTI)

Csák János fenti kijelentése természetesen óriási badarság, már ha csak azt nézzük, hogy mégis milyen mutatókra alapozza ezt? A legcsaládbarátabb olyan, mint a legnemzetibb, vagy a legbüszkébb: teljesen értelmetlen, felmérhetetlen, ellenőrizhetetlen kinyilatkoztatás. Ám mivel a miniszter belemegy részletesebben is abba, hogy szerinte miért is jelentheti ki ezt, menjünk bele mi is egy kicsit részletesebben. Nos, Csák elmondása szerint a kormány úgy döntött, hogy a források központosítása helyett minél több pénzt ad az embereknek, amellyel úgy rendelkeznek, ahogyan csak szeretnének. Ennek hála véleménye szerint képesek voltak sokan kiemelni magukat és családjukat is a szegénységből, ami óriási siker. Lehet, hogy az általuk összehozott statisztikák ezt mutatják, és ezekre alapozva az Eurostat is ezekkel a számokkal dolgozik, de kérdés, hogy ez mennyire fedi a valóságot.

Mert az tény, hogy temérdek munkahelyet hoztak létre, és ma már vendégmunkásokra van szükség ahhoz, hogy betöltsék ezeket a pozíciókat, de ez nem feltétlenül jelenti, hogy a helyzet olyan sokat javult volna. Ezeket a munkahelyeket megyeszékhelyeken, de legalábbis azok környékén hozták létre, így azok, akik eddig sem találtak munkát a lakóhelyük vonzáskörzetében, ezentúl sem fognak. Arról nem is beszélve, hogy nem csak gyári munkásokra lenne szüksége ennek az országnak, sőt. Orbán és a körülötte lévő gazdasági zsenik viszont valamiért ráfeszültek az akkumulátorgyárakra, amelyekben a szép jövő ígéretét és reményét vélték felfedezni. Azt nem mondom, hogy ebben alapvetően ne lenne igazság, de az is tény, hogy a magyarok igen jelentős része elutasítja azt, hogy lakott területek környékén hozzanak létre olyan gyárakat, amelyek szennyezik a környezetüket, ez alatt akár az ivóvizet is értve.

Munkahelyek létrehozásával viszont alapvetően még nem válik egyetlen kormány sem családbaráttá, ezért nyilván más döntéseket is meg kellett hozni, amelyeket állandóan példaként felhozva lehet dicsekedni azzal, hogy Orbán családbarát. Mondjuk barátja a családoknak, az egészen biztos, legalábbis, ha a sajátjáról és az udvartartása családjairól van szó. De kérdés, hogy ma egy fiatal anyuka vagy apuka mennyire érzi úgy, hogy valóban neki való ez az ország és elérhet mindent, amit eltervezett? Tény, hogy döntöttek több támogatási formáról is, csak ugye a legjobb az lenne, ha ezekre nem lenne szükség, mivel a fiatal szülők a saját munkájuk révén is keresnének annyit, hogy nem szorulnának rá holmi adócsökkentésekre és „ingyen” pénzekre. A legtöbb nyugati országban azért nem bombázzák ilyen támogatásokkal a családosokat, mert nincs erre szükség, hiszen kereshetnek annyi pénzt, amennyi szükséges egy család fenntartásához. Olyan ez, mint hogy nagyon büszkén eldicsekednek azzal Orbánék, hogy ilyen és olyan támogatásokat nyújtanak a nyugdíjasoknak és év végén még „jutalmat” is kapnak, csak azt nem teszik hozzá, hogy ha nem lenne olyan borzasztóan alacsony a minimál nyugdíj, akkor ezekre az összegekre semmi szükség sem lenne.

Az igazság az, hogy nem marad több pénz a családoknál, csupán arról van szó, hogy a különböző hangzatos támogatási formákkal azt szeretnék elérni, hogy mindenki úgy vélje, Magyarország a családok Kánaánja. Orbán már egyébként is bejelentette, hogy ő nem egy jóléti államot épít, tehát el lehet felejteni azt, hogy létezni fog működőképes szociális támogatási rendszer. Viszont ha családbarát kormányról beszélünk, az mégis hogyan létezhet működő szociális rendszer nélkül? Mi lesz azokkal, akik valamilyen oknál fogva rászorulnának egy pár hónapos támogatási rendszerre, de nincs mihez nyúlniuk? Mert ellentétben azzal a hiedelemmel, miszerint minden magyar milliókat tart otthon a párnacihában, amit a Covid-járvány alatt megspórolt, és amit visszatérítettek neki az adójából a választások előtt, a valóság az, hogy még ha lett is volna egy ilyen pénzösszeg, azt már felélték akkor, amikor kénytelenek voltak csillagászati összegeket kifizetni a boltokban, a kormány nem megfelelő válságkezelése miatt.

Finnország például egy családbarát ország, a finn elnök vagy miniszterelnök mégsem veri pépesre a mellét és kürtöli ezt világgá, hiszen az emberek akkor hiszik el ezt, ha saját maguk látják, ha a bőrükön tapasztalják. Egy működőképes, jó rendszert nem kell állandóan reklámozni, az saját magát hirdeti. A magyar rendszer viszont erre nyilvánvalóan nem képes, hiszen ha a külföldiek, beleértve a munkavállalókat a valóság alapján hoznák meg a döntéseiket és nem a kormány propagandája alapján, akkor vélhetően jóval kevesebben érkeznének ide azt képzelve, hogy itt épül a jövő. Orbán létrehozott egy olyan hazugsághálót, amelyben már az igazság legapróbb nyomait sem találjuk meg nagyítóval sem. Jöhetnek itt általuk szerkesztett statisztikákkal és hangzatos új támogatási rendszerekkel, de a valóság akkor is az, hogy továbbra is fiatalok tízezrei mennek külföldre, hogy egy nyugati országban alapítsanak családot. Mert létezhet a csok, autótámogatás, adóvisszatérítés, végső soron az dönt, hogy milyen a mindennapi élet az országban és mi az, amihez egy átlagpolgár hozzájuthat. Nos, ez Magyarországon nem vetekszik azzal, amit a Nyugat már egy jó ideje kínálni tud, ezért arról beszélni, hogy Magyarország a nyugati világ legcsaládbarátabb országa, legalábbis nevetséges.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.