Május 9,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nem egymásra kellene mutogatni, hanem dolgozni kellene

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 470,704 forint, még hiányzik 2,529,296 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép reggelt kívánok mindenkinek! Máris egy jobb világra ébredtünk, mert a Katasztrófavédelem kiáll a tűzoltóság jó hírnevéért, az igazságért harcol minden körülmények között, mint egy – vagy több – gáncs nélküli lovag. Lovagok. Történt ugyanis, hogy a momentumos Tordai Bence azt írta közösségi oldalára, hogy a tűzoltóknak sziréna nélkül kellett kivonulniuk a Belügyminisztérium épületéhez, ahol a magasban kilazult egy elem, ami balesetveszélyes helyzetet idézhetett volna elő. És most a Katasztrófavédelem – nevéhez hűen – jól megvédte a más mundérjának a becsületét, feljelentik ők Tordai Bencét a rágalomért, mert igenis szirénázott a tűzoltóautó amikor kiment, még Pintér Sándor nyugalma sem érdekelte őket! Helyes, van fajsúlya a dolognak, a bíróságokon meg amúgy is korpásra unják magukat a népek, annyira nincsen semmi tennivaló. Ez a kis történet semmiféle szempontból és nézőpontból nem fontos ugyan, mégis tökéletesen bemutatja a jelenlegi honi állapotokat. Van egy minisztériumi szaki – aligha politikus, nem hinném, hogy ők foglalkoznak a kilazult ablakkeretekkel -, egy századik beosztott karbantartó, portás, mindegy ki, aki bejelenti a helyzetet, segítséget kér és hozzáteszi, hogy lehetőleg ne zavarják Pintért. Ez alighanem reflex lehetett, valószínűleg így működik az egész minisztérium (nem csak ez, a külügy is, azt biztos forrásból tudom), hogy a miniszter a mikrokozmosz középpontja, minden körülötte forog, mindenki neki akar megfelelni. A karbantartó, a portás és a takarító is. Ennyi történt, semmi több.

Ám ezt olyan fontosnak érezte az egyik ellenzéki párt politikusa, hogy hírt kellett kreálnia belőle, amit természetesen átvett a kormánytól független média is. Mert ugyanis az ellenzéki politikusoknak más dolguk sincs szerencsére, már minden rendben és jól működik ebben a megveszekedett országban, az egyetlen probléma csupán már csak ez volt. És itt jön a képbe a Katasztrófavédelem, amelyik fogja magát, és megsértődik a tűzoltók helyett és nevében, majd közleményt ad ki és feljelent. Nem azzal foglalkozik tehát, hogy legyen a tűzoltóknak normális fizetés, megfelelő védőruházat, idő és mód a pihenésre, télen fűtés, hogy ne öt fokban kelljen vacogniuk az átázott ruhájukban, esetleg kapjanak normális ellátást, akár meleg ételt, de legalább egy kurva rezsót, hogy az otthonról hozott kaját meg tudják melegíteni. Mert egy tűzoltó nem 8 órát tölt a munkahelyén, mint az emberek többsége. Nem, katasztrófáék ezzel nem foglalkoznak, ők megsértődnek és feljelentenek. Mindeközben egyetlen szereplő marad ki ebből a gyönyörű történetből; a tűzoltók. Akik tojtak a bejelentő kérésére, az előírásnak megfelelően szirénázva mentek ki a helyszínre, elhárították a vészt és mentek tovább a dolgukra. Alighanem tudomásuk sem volt a gyalázatról, hogy az ő jó hírnevüket támadás érte, de nem is érdekelné őket különösebben. Ha vannak ebben az országban még egyáltalán hősök, a tűzoltók azok. Nem csak nálunk, a világon mindenhol. Azt hiszem, a magyar társadalom túlnyomó többsége tiszteli a tűzoltókat, mégpedig politikailag tökéletesen semleges módon. Az ő jó hírnevüket nem kell védeni – pláne a katasztrófáknak nem kell védeni -, mert az megvédi önmagát. Ellenben meg kellene becsülni és tisztességesen meg kellene fizetni őket. Inkább ezen dolgozhatna a Katasztrófavédelem, akár Tordai Bencével karöltve is.

És itt a másik történet, ami akár szinkronúszásban is indulhatna az előzővel, komoly éremesélyt jósolnék neki. Baleset volt a Nemzeti Színházban. Ez sajnos előfordul olykor, színház, filmforgatás veszélyes üzem. Most is megtörtént a baj – ez úton is jobbulást kívánok a sérülteknek -, de nem az volt a folytatás, ami normális helyen lenni szokott. Nem is azt vártam volna, hogy Vidnyánszky Attila kiáll és vállalja a felelősséget, mert annak nálunk nincsen történelmi hagyománya. Itt csak a magas poszt, a jó fizetés és a – majdnem teljes – teljhatalom jár egy vezetőnek, a beosztással járó felelősséget köszöni, nem kéri. Máshol – normáliséknál – az úgy szokott lenni, hogy a vezető a felelős. Akkor is, ha nem ő építette személyesen a díszletet, ha ott sem volt. Miután mindenért a világon ő felel, ami a hatáskörébe tartozik, a beosztottai hibáját is vállalnia kell. Aztán majd lehet vizsgálódni és megtalálni a felelősöket, a két dolog nem függ össze. Nálunk erre nem nagyon akad példa. Igaz ez a miniszterelnöktől kezdve a volt igazságügy miniszteren át a legutolsó zsákfalu iskolájának igazgatójáig mindenkire. Szóval nem azt vártam, hogy a nyakunkba szakadt rendezőzseni vállal bármit, de legalább annyit igen, hogy haladéktalanul kiad egy közleményt a balesetről, jobbulást kíván a sérülteknek és vizsgálatot ígér. Ha ezt vártam, tévedtem. Végül persze megtörtént a dolog, de egy napot kellett rá várni. Biztosan alaposan meg kellett fontolnia, hogy mit ír le.

Tovább fodrozódik a Donáth Anna-Gyurcsány Ferenc vita (párharc? cicaharc? iszapbirkózás? üzengetés?). Donáth Anna szerint a DK gúzsba köti az ellenzéket. Én ugyan nem vagyok ellenzéki párt, de valamiért úgy vélem, ha egyetlen ember képes megbénítani az összes ellenzéki pártot, akkor két eset lehetséges. Vagy zseni az az ember, hiszen akkora hatalma van, hogy mindenki mást képes irányítani, vagy pedig annyira béna kacsa az összes ellenzéki párt, hogy akár egyetlen ember is gúzsba tudja kötni. Melyik a jobb a kettő közül? Ki a franc tudja azt meggátolni, hogy tettre kész, bátor, okos emberek csoportja olyan pártot építsen, amelyik kenterbe veri a DK-t, a Fideszt, akárkit, akit csak akar? Szerintem nem egymásra kellene mutogatni, hanem dolgozni kellene.

Végzetül egy senkit nem érdeklő hír: az ATV fegyelmi eljárást indított Gajdos Tamás ellen, mert a műsorvezető nem jelent meg időben a munkahelyén, Mi szépet lehet erre mondani? Én például tegnap nagyon finom almás pitét ettem, kivételesen gyümölcsteát ittam mellé és örömmel jelenthetem, hogy remekül illik a tea a sütihez! Amúgy pedig jó ébredezést, szép napot kívánok mindenkinek!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.