Május 5,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ez is azt bizonyítja, hogy ma már mindenhol a pártérdek számít csupán

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 196,183 forint, még hiányzik 2,803,817 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Csák János miniszter ma reggel közölte velem, hogy felment a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói pozíciójából, mert álláspontja szerint szabotáltam a gyermekvédelmi törvényt. A döntést tudomásul veszem, azonban elfogadni nem tudom azt. A World Press Photo kiállítás képeinek bemutatásával a múzeum szándékosan semmilyen jogszabályt nem sértett meg.

Ezt maga minisztérium is elismerte korábbi levelében: „Álláspontom szerint szándékos jogsértésre utaló körülmény a Magyar Nemzeti Múzeum részéről nem merül fel (…)”

A minisztériumi közleményben foglaltakkal ellentétben a fenntartó utasítását késlekedés nélkül és maradéktalanul betartottuk, a 18 év alatti korlátozást bevezettük és erről a fenntartót azonnal értesítettük.

Négy gyermekes apaként, nagyszülőként határozottan visszautasítom, hogy gyermekeinket tőlem vagy az általam vezetett intézménytől kellene megvédeni.

L. Simon László

Mint tudjuk, mint ismert, a fenti sajtónyilatkozatot azután adta ki L. Simon László, hogy egy olyan képet tett ki pár nappal ezelőtt, amelyen kígyózó sorok voltak a Nemzeti Múzeum előtt, miután a Mi Hazánk kérésére megtiltották, hogy 18 éven aluliak is látogathassák azt a Word Press Photo kiállítást, amelyen az egyik kiállított munkája LMBT embereket ábrázolt. Akkor L. Simon László azt mondta, hogy él és virul a nemzet múzeuma, és ezt köszöni szépen Dúró Dórának, aki a tiltást előterjesztette. Nos ez nem tetszhetett Orbánnak fent a várban és leszólt a parancs-végrehajtóknak. Hogy ez ki volt, lényegében semmit sem számít, hiszen egy ilyen döntést egészen biztosan nem Csák János hozott meg, hanem Orbán, vagy szűk köre, hiszen a miniszterek csupán dísznek vannak ott, pontosabban parancsot végrehajtani. Ezeknek az embereknek nyíltan nem lehet véleménye jóformán semmiről sem, és nem is igazán nyilatkozhatnak olyat, amire nem kértek előzetesen engedélyt.

L. Simon László esetében vélhetőn ez történt, nem kérdezte meg a legfelsőbb körökben ülőktől, hogy véleményt formálhat-e erről az egyébként teljesen felesleges és ostoba döntésről, ezért mindössze 4 nap alatt meg is született a döntést, hogy menesztik állásából. Vélhetően azért tartott négy egész napig, mert hétvége volt, nem azért, mert egyébként már nem akarták volna azonnali hatállyal kitenni. Persze majd szépen megmagyarázzák, hogy az nem is úgy volt, nem azért menesztették, mert kitette ezt a fotót, hanem már egyébként is gondok voltak vele. A kormánypropaganda hozzá van már szokva, hogy előre fabrikált hazugságokat közöljön le minden platformon, ezzel átverve a teljes lakosságot. Most is vélhetően ez fog történni, ezért nem érdemes a hírrel kapcsolatosan ilyen magyarázatokat olvasgatni, hiszen csupán elterelés lesz a céljuk, nem pedig az igazság közlése.

De a történetben nem is ez az érdekes, hanem az, hogy egy, a rendszert szolgáló katona még képes elcsodálkozni azon, hogy akár ő is a rossz oldalra kerülhet, ha valami olyat mond, amit nem lett volna szabad kimondani. Ha valaki évekig a rendszert szolgálja és soha, egyetlen pillanatig sem gondolkozik el azon, hogy amit csinál, az káros mindenkire nézve, akkor ne csodálkozzon azon sem, ha egyszer ő is lapátra kerül. Elég kevés olyan fontos pozíciót betöltő Orbán-haver van, aki képes volt 13 évet túlélni. Az ember egy idő után elveszíti a realitásérzékét, vagy éppen megjön neki és olyat mond, amit nem lett volna szabad. Ilyen demokráciában nem történhet meg, hiszen maximum annyi történne ilyen esetekben, hogy megfeddik az embert, ha valami nem a párt értékrendjével összefüggőt nyilatkozik, de a Fidesznél ilyen nincs. Ott az ember azonnal el lesz takarítva, hiszen van másik 30 ember, aki kérdés nélkül él a lehetőséggel és veszi át egy korábbi pártkatona helyét. A Fidesz sajnos olyan nagyra nőtt az elmúlt évtizedekben, hogy az emberek inkább csatlakoztak hozzájuk, mintsem hogy szembe merjenek szállni velük. Túlságosan meghatározóvá vált Orbán Viktor és az általa delegált haveri kör, ezért ha valaki fontos pozíciót akar betölteni valahol, akkor vagy elfogadja a Fidesz játékszabályait, vagy esetleg azokkal szembe menve harcolhat egy ideig, de ki fogják csinálni.

L. Simon Lászlót érthető okokból most igen kevesen sajnálják, hiszen ő maga is a hatalom szolgálója. Egy olyan ember bukását pedig, aki maga is a rendszert szolgálta, nehéz tragédiaként megélni. A támogatók véleménye is előre borítékolható volt, hiszen ember nem áll ki L. Simonért, szerintük ugyanis hibát követett el, hiszen olyan elő sem fordulhat, hogy Orbán Viktort bárkit is ok nélkül menesszen. Bármit is csináljon ez az ember, a követőinek nem kell megmagyaráznia, hiszen olyan áhítattal néznek rá, mint Jézusra pár ezer évvel ezelőtt Jeruzsálemben. Nem fogja megrengetni a Nemzeti Múzeumot sem az, hogy ezentúl valaki más lesz majd a párt katonája, hiszen a döntésekhez az égvilágon semmi közük sincsen. Pont ezért maga a fenti történés sem bír túl nagy jelentőséggel, viszont annak tökéletes példája, hogy a forradalom felfalja a saját gyermekeit. Persze kérdés, hogy egy diktatúra kiépítése forradalomnak számít-e, mindenesetre az idézet – úgy vélem – érthető, hiszen pontosan ez történt L. Simon Lászlóval is.

A tragédia nem a menesztése, hanem az, hogy még a Nemzeti Múzeum élére is olyan embert kell helyezni, aki csak engedéllyel nyilatkozik meg olyan kérdésekben, amelyek akár kényesek is lehetnek. Ezzel az erővel egy papagájt is odahelyezhetnének, érdemi változások nem nagyon történnének, sőt.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.