Május 15,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ki is tehet valójában a kialakult helyzetről?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 734,189 forint, még hiányzik 2,265,811 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Augusztus elejéig 1385 külföldi embercsempészt engedtek ki a magyar börtönökből. Hogy ez most miért érdekes? Hát azért, mert a hazai kormánypropaganda a napokban azzal van teli, hogy az embercsempészek elképesztő pénzeket keresnek, másrészt pedig az általuk szervezett illegális migrációnak köszönhető a terrorizmus elterjedése Európa-szerte. Mióta elkezdtek beszélni arról, hogy Kocsis Máté „kérésére” a korábban titkosított jelentést elérhetővé kellene tenni mindenki számára, azóta szépen a kormányzati kommunikáció részévé vált ez a sztori, hiszen az EP-választások hamarosan a nyakunkon vannak. Igen ám, de ha ekkora problémát okoznak az embercsempészek (és hát okoznak, ez nem is kérdés), akkor mégis miért engedtek el közel másfélezret közülük? Értem, persze, tele vannak a börtönök, az EU nem ad pénzt, és más egyéb indokokkal mindig elő lehet állni, de az igazság az, hogy még ha esetleg tele is lennének a börtönök – egyébként a Fidesz mióta is ígérgeti, hogy több helyet hoz létre? –, akkor nem találhattak volna olyan embereket, akik mondjuk piti bűncselekmények miatt kerültek be és gond nélkül szabadon lehetett volna engedni őket?

Mert bőven vannak több ezren olyanok idehaza börtönben, akik valami apróságot loptak, esetleg kisebb adócsalást követtek el, ami miatt igen komoly büntetéseket kaptak. Akik úgy vélik, hogy a magyar börtönök kizárólag nehézsúlyú bűnözőkkel, gyilkosokkal, pedofilokkal vannak tele, azok szerintem nagyot tévednek, hiszen már jó pár felmérés kimutatta, hogy ide ezerszámra kerülnek olyanok, akiket egy figyelmeztetéssel el lehetett volna engedni, mégsem ez történt. A magyar kormány tehát úgy döntött, hogy piti tolvajok helyett inkább embercsempészeket enged szabadon, akiket felszólítottak, hogy 72 órán belül hagyják el az országot. Nos, erre semmiféle garanciát nem kértek tőlük, hiszen csak úgy bukhattak le ezek a szabadon engedett bűnözők, ha véletlenül egy rendőrbe futottak, aki igazoltatta őket. De még ha el is hagyták Magyarországot, embercsempészekként vajon hova mentek azt követően? Csak nem a szerb határhoz, ahol embercsempészek tucatjai, ha nem százai tevékenykednek? Arról nem is beszélve, hogy erről konkrétan a kormány is tudott, hiszen a jelentésben benne van.

Azt, hogy a kormány eljárása korántsem felel meg az unióban a jogról alkotott fogalmaknak, jól mutatja, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást is indított Magyarországgal szemben az embercsempészek elengedése miatt.

Ez pedig a bizonyíték arra, hogy az EU-nak nem érdeke, hogy bűnöző-hordák garázdálkodjanak Európa határainál, bármit is mond a magyar kormány. Úgy száll most szembe Brüsszellel az Orbán-kormány, mintha nem ők maguk engedtek volna el közel másfélezer bűnözőt, akiknek a börtönben lett volna a helyük, hiszen fokozzák a problémát az európai határokon. De persze könnyebb egy problémát generálni, amivel aztán megvádolják az EU vezetését, hiszen pontosan tudják kontrollálni a dolgokat. A szomorú csak az, hogy a megvezetett, átvert, egyik pánikból a másik rettegésbe lökött szavazóik ezt kérdés nélkül el is hiszik, és tovább fog csökkenni az EU támogatottsága idehaza. Még ugyan nem tartunk ott, hogy többségbe kerültek volna azok, akik egy uniós kilépést támogatnának, de ha így haladunk, idővel akár ezt a szintet is elérhetjük, amelynek beláthatatlan következményei lennének. Az egyetlen valódi gátja Orbán túlhatalmának az EU, hiszen az egy demokratikus közösség, amely képes valamilyen szinten korlátozni azt, gátat szabni annak, amit Orbán művel, ám amennyiben Magyarország ezen közösségnek többé nem lenne tagja, úgy Orbán lényegében azt tehetne, amit csak akar.

Akinek az a véleménye, hogy már eddig is diktatúrában éltünk, az gondoljon bele abba, hogy mit tennének Orbán és köre, ha senki sem szólhatna bele abba, hogy mit csinál? Ha nem szorulna az EU pénzére és nem kellene kompromisszumot kötnie egyes kérdésekben? Belegondolni sem merek abba, hogy ez a nap valaha is elérkezik, hiszen akkor még a mostaninál is sokkal rosszabb lesz magyarnak lenni. Pedig jelenleg ez az irány, hiszen Orbán egyre csak az EU ellen hergel, és azt próbálja meg elérni, hogy a magyarok többségét rávegye arra, hogy ha kell, akkor búcsút intsenek az EU-nak. Mivel elég egyszerűen, pár év alatt elő tudta hozni a zsigeri gyűlöletet a magyarok igen jelentős részéből, ezért nem hiszem, hogy különösebb gondot okozna neki az, hogy ezt az EU-val kapcsolatosan is megtegye. Egyszerűen ugyanazokat a taktikákat és felületeket használva el tudja érni a céljait.

Miközben a magyar kormány vélhetően konkrétan hozzájárult a határmenti állapotok romlásához, ezért inkább ezzel kellene foglalkozni, nem pedig azzal, hogy az EU mennyire tehet a kialakult helyzetről. Az EU legalább megpróbálja szankcionálni a magyar kormányt amiatt, mert elengedett több mint ezer bűnözőt bele a nagy világba, miközben ezzel kapcsolatosan a magyar kormánynak nincs semmiféle mondanivalója. Akkor mégis ki itt a felelős a kialakult állapotokért? A válasz nyilvánvalóan Soros György, a kérdés pedig becsapós.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.