Május 12,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Élhető ország helyett Hazaváró Irodát minden utcasarokra!

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 573,940 forint, még hiányzik 2,426,060 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A teli pohár és a körültekintően beszappanozott kötél után nyúlásért kiáltó, kardnál és láncnál is fényesebb magyar jelenről szeretnék pár visszafogottan elborult szót ejteni, feltéve és meg is engedve, hogy ha Örkény ma élne, már rég éhen halt volna.

• Az alföldi bobpálya mellett, uniós milliókból felhúzott „jurtákban” szállásolták el az indiai vendégmunkásokat;

• Kormányhivatali dolgozók lemérték, megvan-e a 200 méter a pásztói könyvesbolt és a templom között;

• Szentkirályi Alexandra ismertette a nemzeti konzultáció gazdasági témáit, „amelyekben Brüsszel megtámadta Magyarországot”;

• Orbán Viktor és díszesen illiberális kísérete a Türk Államok Szervezete csúcstalálkozója előtt Kazahsztán fővárosában, Asztanában ünnepélyesen Petőfi utcát avat;

• Bajától Dunaújvárosig, Budapesttől Győrig és Salgótarjántól Nagykanizsáig az ország 27 pontján nyit Hazaváró Irodákat a kormány, amelyek célja a jelenleg külföldön dolgozó és élő magyarok hazacsábítása, a hazaköltözésükkel kapcsolatos ügyek intézése.

Napestig tudnám még folytatni a szürreális és az abszurd határán egyensúlyozva a felsorolást, és ha netán a végére érnék, akkor is nehezemre esne elhinni, hogy ez mind velünk, körülöttünk, a mi életünkben történik. Bizonyos értelemben ebbe a sorba kívánkozna, ha röhögni volna kedvem, az a rendkívüli örömhír is, hogy végre hazaért a fideszes sakál- és hiénamédia több emlékezetes lejárató tartalmát – köztük a TV2 Spéder-anyagát, vagy Pukli Istvánt, a Tanítanék Mozgalom egykori vezetőjét a börtönviselt Zuschlag Jánossal összemosni próbáló förmedvényt, vagy éppen a Juhász Péter lakhatásával kapcsolatos, csúnyán lelepleződött lejárató interjút – gátlások nélkül tető alá hozó, korábban a Budapesti Corvinus Egyetemen  oknyomozó újságírást oktató (!!!) Kobza-Kunfalvi Nóra nevű feketeöves propagandista. Érdemei elismeréseként immár Rogán Bűnöző Antal kabinetirodájában a miniszterelnök online kommunikációjáért felelős főosztályt vezeti, vagyis most már hivatalosan is közpénzből mérgezi a kutakat. Ha úgy jobban tetszik: az adófizetők pénzén uszít azok ellen, akik a vélhetően nem szerény fizetését összedobják.

Belátom, ez utóbbi ugyanabban az értelemben kakukktojás, ahogy Orbán Viktor is annak minősül most már bármelyik tetszőleges uniós csúcson. Bár úgy hírlik, hogy csupán a híveinek – immár bizonyára Kobza-Kunfalvi aktív részvételével – készülő propagandavideókban olyan harcias, mint kakas a szemétdombon, ha bemegy a zárt brüsszeli ajtók mögé, kezes, mint a bárány, mindennel egyetért és mindent aláír. Mindegy, szóval jó tudni, hogy a kormány kötelékében, az adófizetők pénzéből foglalkoztatnak minden létező szakmai, erkölcsi, alapvetést semmibe vevő figurákat. Jó újra meg újra szembesülni azzal, hogy amibe a civilizáció csak eggyel magasabb fokán bárki belebukna, az ebben a lealjasult pöcében éppen ellenkezőleg történik: itt kifejezetten a karrierépítés alapkövetelménye.

Viszont. Ha mégse akarunk beledőlni a láncnál is fényesebb kardunkba, vagy berúgni fényes nappal, mert amit itt folyik, az ép ésszel már nem felfogható, akkor még van az a lehetőség, hogy legalább kínunkban röhögve megállapítsuk: amikor éppen nem az ember zsebében lévő bicskát provokálják, akkor arra gyúrnak, hogy a magyar humoristák egytől egyig éhen haljanak. Amikor júliusban valami közepesen ismeretlen portálnak Kövér exkluzív (!) interjúban eldicsekedte, hogy Hazaváró Irodákat hoz létre a kormány, és azzal a lendülettel a Bödőcs művész úr több évvel ezelőtt megénekelt Nemzeti Maradási Irodáit  kvázi átemelte a valóságba, azt hittem, hogy a nyári uborkaszezon majd jól elmossa a házelnök napszúrásos delíriumát. Mert mégiscsak háborús veszélyhelyzeti, inflációs, szankciós összefosás van, és hát biztos vannak prioritások, ez nem tűnik annak. De nem, nem és nem. Megcsinálják, basszameg. Jó, hogy ehhez a lengyelek tizenöt éve elmúlt nyolc évéhez nyúlnak vissza, jó, hogy elsősorban meglévő kormányablakos infrastruktúrát használnak ehhez, jó, hogy az innovatív jelleg leginkább a pozitív nullával mérhető, és az is igaz, hogy nem úgy tűnik, mintha bármilyen egyedi szolgáltatásokat tudnának nyújtani hazacsábításilag, viszont cserébe legalább nem olcsó a műsor. 2023-ban 1 142 685 200 forintot, 2024-ben pedig  103 061 800 forintot vágnak a projekthez. Ami mondjuk a hatvanpusztai luxusbunkerbe invesztált jellegvesztett közpénzhez vagy a Rogán által elégetett milliárdokhoz képest semmiség, de egy alulfizetett, buszsofőrnek készülő pedagógus béréhez képest rohadt sok.

És hogy mi értelme van ennek a Monty Pythont idéző habverésnek, ennek a szégyentelen pótcselekvésnek és szemfényvesztének? Hát hogy legalább lesz hol ügyet intéznie annak az Izraelből hazatelepülő 2-300 ezer (?) magyar menekültnek, akikkel Kósa Lajos a Bayer-showban riogatott. Attól tartok, ennél sokkal triviálisabb a megfejtés: egy rakás pénzt el lehet rá lopni költeni. Törvényesen. Mert azt biztosan nem gondolhatja még a magán kívül őrjöngő Kövér se (ja de, ő bármit), hogy azok, akik miattuk mentek el, most majd az ő segítségüket kérik, hogy visszajöhessenek, mert feltámadt bennük a vágy. A honvágy. Nem mintha az agyammal fel tudnám fogni, hogy kinek segítség az, hogy már eleve haza kell jönnie ahhoz, hogy egyáltalán segítséget kérjen, ez van, soha nem volt erősségem a felcsúti észjárás dekódolása. Ha már irodában gondolkodnak, és nem valami értelmes cselekvésben, akkor még annak is több értelme lett volna, hogy a külképviseleteken bütykölnek valamit, ami legalább úgy tűnik, mintha csinálnának is valami előremutató dolgot.

De nem is ez, hanem a totálisan fordított elhelyezkedésük a dakota lovon… Hogy az élhető ország gondolata tényleg fel sem merül, ami eleve okafogyottá tenné a Hazaváró Irodákat, nem? De. Az fel sem merül, hogy az élhető ország alapját képező stratégiai ágazatokkal lehetne és kellene nemcsak hazacsábítani, de itthon tartani a mimagyarokat. Versenyképes oktatással, világszínvonalú egészségügyi ellátással, európai bérekkel, megbecsüléssel. Működő vasúttal, friss levegővel, toleranciával, élni hagyással, Hogy legyen értelme el se menni. Ez fel se merül. Most is a szemfényvesztő mutatványaiknak hódolnak. Most is a közpénzek törvényes ellopásában igyekeznek kamatoztatni a kreativitásukat. Arra gyúrnak, hogy Bödőcs művész úr poénjait néhány év fáziskéséssel valóra váltsák. Mert amúgy minek iroda ahhoz, amihez egy érvényes úti okmány is elég? Lenne. Ha elég lenne az olcsó túró rudi a hazacsábuláshoz.

Beszarás, hogy ennyire semmit értenek semmiből, hogy csak egyetlen dolog érdekli őket: egyben tartani a szavazótáborukat. Csináljunk úgy, mintha valami fontosat kellene csinálnunk jeligére. Tizenhárom éve folyamatosan úgy csinálnak. Most éppen úgy csinálnak, mintha nem lenne szánalmas azoknak a hazacsábításában reménykedni, akik éppen a tervezhetetlen, kiszámíthatatlan jövő elől, az embertelenség elől, a mindent beborító politikai polgárháborús pszichózis elől menekültek el. Undorító, ahogy azokat akarják hazacsábítani, akik számára minden választáson megnehezítik a részvételt, akiket a levélben szavazó, nagy becsben tartott határon túliakkal ellentétben négyévente szarrá szívatnak. Akiket a halódó Nyugaton befogadtak, megfizetnek, megbecsülnek. Akikre hivatkozva most a lefetyelésen kívül semmihez nem értő klientúrájuk alá tolnak megint százmilliókat. És nem értik, mert talán nem is érdekli őket, hogy ha 27 helyett 87 gyerehazahivatalt működtetnének, az sem változtatna azon, hogy elveszítettek egy rakás olyan embert, akire az ország jövőjét valóban építeni lehetne. Lehetett volna. Már nem lehet. Amíg Kövér László és sleppje bitorolja a kormány rúdját, egészen biztosan nem lehet.

A címlapképként futó illusztrációt Bödőcs Tibor korszakos, Gyere haza, fiatal! című remekművéből vágtam ki galád módon.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.