Május 1,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Eurépa

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,582,500 forint, még hiányzik 417,500 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

„Európa nem az Unió!” – skandálta a Magyar Nemzeti Múzeum környékén, a Nemzeti Ünnepünkön felvonuló neonáci csürhe. 

Halkan kérdezem, hogy akkor mostantól a Vezér nemcsak Magyarországgal azonos, hanem ő maga Európa, en bloc?

Mert akkor az összes, „Európa elrablása” ihlette képzőművészeti alkotást (például ezt is) ideje lenne újratervezni… 

*

Kajakra mondom, ezek a libisbolsi médiamunkások totál félrevezetik a rájuk fogékony népséget. Méghogy a krétai látták hazautazólag – mi több, meg is interjúvolták – a Kocsis Máté fedőnevű politikai szörnyszülöttet,  holott ő világosan kiposztolta, hogy előző nap a Kossuth téren ejtőzött, államiünnepségileg! 

OK, az ott konkrétan nem volt, csak zászlófelvonás, ám akkor is hiba van a kréta körül. De miért pont tőlem kell megtudják: ez az egyén magánál sincs, nemhogy egyszerre másik két helyen?!…

*

Veri a mellét Szijjártó Péter: „Magyarország szuverén döntést hoz a svéd NATO-csatlakozásról.”

Jaj, csak a mi híres nagy vadászunk, Semjén Zsolt meg ne tudja! Képes lenne kilőni azt az országháziasított szuverén szarvast!

*

A gyurcsányozó fideszesekből éppúgy elegem van, mint a Gyurcsány Ferenc nevének – az elvárt részrehajlást és magasztot nélkülöző, kritikus szövegkörnyezetben való – kiejtését szintén gyurcsányozásnak kikiáltó DK-sokból. Mégis kiféle politikus ő és miféle az udvartartása, hogy az ellenzéki szereplőkkel az érdemi párbeszédet és vitát a fenti hivatkozásra mellőzve kikerülik, az eléjük dobott kesztyűbe belerúgnak, ugyanakkor egyoldalúan magukat nyilvánítják Őtrottyossága kizárólagos ellenzékének?

Mi indokolja ezt a nagymellényűséget, a 2010 óta tartó választási „sikerszéria” talán?…

*

A Gyurcsány-média – mert van ilyen is – ugyanolyan agresszív, személyeskedő, lekezelő stílusban reagál a Fletót ért bírálatokra, mint az Orbán-média teszi a Vezérük fikázásakor. A higgadtság és a tárgyilagosság nem a játszma része. 

Ezt a meccset ők ketten szeretnék lejátszani, mindenki más kussoljon!…

*

Azt mertem leírni egy kommentre válaszolva, hogy igen, a DK-nak stabil a szavazóbázisa. Méghozzá olyannyira, hogy régóta nem növekszik semennyit se. Kaptam is menten hideget-meleget.

Látom, tapasztalom lépten-nyomon, hogy tényleg próbál nyomulni ez a párt. Szociáldemokratának kezdte mondani magát, miután azon a fertályon már régóta politikai űr van. Az emberarcúvá formálódás az új trendjük. Árnyékkormány, fix miniszterelnök-jelölt, regisztrációs nyereményjáték, vidékjárás, saját nyilvánosság, marketingfogások, meg hasonló nyalánkságok. De a kelléktáruk továbbra is a kormánypártokéra hajaz. A hangnemük finkelsteini, párbeszédet kerülő. A teljesítményük siralmas. Az együttműködési hajlandóságuk minimális – csoda-e hogy a reménybeli partnerek egyre hangosabban bírálják? Talán a hitbuzgó, ellentmondást nem tűrő attitűd, az anyagi előnyök ígérgetésére alapozó programnélküliség, az elszámoltatásról való hallgatás, a kormányváltást illető koncepciótlanság is közrejátszott abban, hogy az elfogadottságuk stagnál. A Medián legutóbbi közvéleménykutatása szerint a magát a legerősebb ellenzéki pártként definiáló közösségre az összlakosságon belül 7 %, a biztos pártválasztók körében 10% szavazna. Azaz pontosan annyian, mint a Mi Hazánkra – amelyet most hadd ne minősítsek. Annyi tény, hogy nagyon feljöttek – hiába hogy a Fidesznél is szélsőségesebbek.

Ez a megélhetéshez elég, a kormányváltáshoz édeskevés. A többi formáció ki sem látszik a fűből, Az összefogásról még szó sem esik. Akkor hát maradjon minden a régiben? Egykor, az előző pártállam utolsó évében még én is hordtam a kitűzőt: de, azaz Demokratikus Ellenzék. Hol vagytok, régi barátok, ismerősök és ismeretlenek? Hova szóródtatok, mivé lettetek? Miért hagyjuk, hogy ez így legyen? Hát már mindenki elfelejtette A répa című orosz népmesét és annak tanulságát? 

„Egérke húzta a macskát, macska húzta Bogárkát, Bogárka húzta unokát, unoka húzta anyókát, anyóka húzta apókát, apóka húzta a répát – húzták-húzták, hó-t rántottak rajta – erre aztán engedett a répa, kifordult a földből.”

Itt a vége, fuss el véle.

*

A hit a gondolkodás ellensége.

*

Megkülönböztetendő a mai, nagyobb városokban működő hamvasztóüzemektől, az egykori haláltáborok krematóriumaira új elnevezést ötöltem ki.

HITLER. (Többes száma: HITLEREK.)

(A fasizmus is többek között a hiten, pl. a saját etnikum felsőbbrendűségébe vetett meggyőződésen alapult. A ler német eredetű szó, jelentése: a tűzhely sütője.)

Újításomat melegen ajánlom nyelvészek és lánglelkű elvészek parázs figyelmébe.

*

A MÁV gigantikus pályafejlesztéseinek köszönhetően több szakaszon akár 160 km/óra sebességgel száguldanak majd a vonatok. 

Eszi az irigység a hanyatló nyugatot, náluk egyes vonalakon csak 460 km/órával cammognak a lomha mozdonyaik.

*

Körbetartozom magam.

*

Hülye Járások Minisztériuma*, az is valami?!…

Nálunk Hülye Vármegyék Minisztériuma működik, méghozzá olajozottan!…

 

Pandula Dezső

 

*Betöltötte a 84 életévét a Monty Python sorozat kiváló művésze, John Cleese (1939) brit komikus, író és producer.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.