Április 30,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ne gondolja senki, hogy nem dörzsöli most megint a tenyerét

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,578,300 forint, még hiányzik 421,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Tiszteletem mindenkinek! Egy hete forrong a világ az arab térségben is, nem csupán a szomszédos Ukrajna területén dúl a véres háború, hanem most már a Közel-Keleten is. A kettő között talán az a különbség, hogy ott egy árnyékszervezettel, pontosabban egy terrorista szervezettel kell felvennie a harcot Izrael államának, és ez hatványozottan bonyolultabb feladat, mint amikor két reguláris hadsereg csap össze egymással egy frontvonalon. Ott annyiban speciális a helyzet, hogy a Hamász nevű terrorszervezet a lakosságot és a lakott területek használja védőpajzsként, és ártatlan civilek közé bújnak el, ezzel is megnehezítve az ellenség feladatát. Mind erkölcsi, mind katonai értelemben.

Az iszlamista terroristák a legdurvább vallási és fundamentalista szervezetek tagjai, akik az igaz ügy érdekében az úgynevezett mártírhalált is simán bevállalják ideológiai győzelmük érdekében. Abdelwahab Meddeb francia nyelvű író, Az iszlám rákfenéje című könyv szerzője azt állítja, hogy mártír az, aki az istenhez vezető úton elesik, ő a Sahid, azaz tanú. A kérdés az, hogy miről is tanúskodik? Talán Isten arcáról, mint a boldogság jeléről, mivel egyenesen a paradicsomba jut. De van a Koránnak egy olyan verse is (III,169), amelyik azt mondja, hogy akik az istenhez vezető úton halnak meg, istenüknél élnek. És hogy mit jelent „az istenhez vezető úton” meghalni? Tulajdonképpen a mai értelemben – ezt én állítom – a civilizált világ ellen terrorcselekményt, öngyilkos robbantást. Terrorakciókat. Lásd a Charlie Hebdo-féle vérengzés, ahol a mártír minél több nem igaz hitűt semmisít meg. A cél szentesíti az eszközt.

Meddeb azt mondja, hogy a palesztinok esetében ezt a tettet minden szörnyűségével a szegények, a kétségbeesettek fegyverének tekintik, ezt csak fokozza az állandóan ébren tartott gyűlölet, amit a tehetetlen düh gerjeszt. Mivel Izrael számszerűen kis csoportot képvisel, amely azonban mesterien birtokolja a technikát és a tudományt, a modernitás tökéletes alanyaiként annak teljes skáláját bírják, és ráadásul az iszlám és arab színtér közepén működnek, Izraelben kristályosodik ki az arabok kudarca. Ezen a kristályon csapódik le az egész felgerjedt gyűlölet. A palesztin félnél mindig a ressentiment hagyományában találjuk magunkat.

A híres ikertornyok elleni, 2001 szeptember elsején Oszáma bin Láden terrorszervezete által végrehajtott brutális támadás, ami szintén a civil lakosság ellen irányult, emiatt szerintem párhuzamba állítható a palesztin terrorral, de a 2015-ben elhunyt Meddeb érvelése szerint mégse, idézem: (…) a New York-i esemény más jellegű, nem ismétlődése valaminek, egyszeri, hallatlan, egy törésnek tekinthető, amelyben a nemzetek sorsát újraosztják, újraorientálják. Ez kiemeli a technika feletti rendelkezést is, ami rendkívül hátrányos módon – a rosszullétig – a sokkból és a kép hatásából húz hasznot. Olyan volt, mintha azért hagyták volna a 20 percet az első és a második repülő között, hogy a kamerákat fel lehessen állítani, és a katasztrófát élőben lehessen közvetíteni. És a véghez vitt repülőgép mozgatáshoz a szakértők véleménye szerint különösen ügyes pilóta kellett, ezzel az ellipszissel, amit a repülőgép az utolsó kanyar előtt megtett, mielőtt teljesen becsapódott volna a célba, olyan hatást tett, mintha éppen ezt az emeletet célozták volna meg. Az ellenfél minden fegyverét bevetették, hogy neki ártsanak vele. Ehhez tartozik az a tény is, hogy ezzel az eseménnyel megint a világ centrumába katapultálhatták magukat, így bejuthattak a perifériáról, a peremről a centrumba.

A Gáza melletti fesztivál elleni merénylet, és ami azután jött, szerintem mégis ebbe a kategóriába sorolható. Figyelemfelhívás és erőfitogtatás, mindezt úgy, hogy mindent dokumentálták a terroristák, hiszen a telefonjaikkal élőben közvetítették a kegyetlenkedéseiket, amelyeket a gyanútlan fiatalokon elkövettek. És ott vannak az élő kivégzések, gyerekek, csecsemők és védtelen asszonyok brutális lemészárlása és megbecstelenítése. A cél nem más, mint a félelem és rettegés felszínre hozása, a sehol nem vagy biztonságban érzés keltése. Franciaországban, ahol nagy számban élnek arab bevándorlók, most is folyamatos a rendőri és katonai jelenlét az utcákon, aki turistaként járt ott az elmúlt években, az biztosan találkozott az állig felfegyverzett, golyóálló mellényben járőröző fegyveresek látványával. Mivel az Eiffel torony ellen is megpróbált korábban az ISIS terrorcselekményt elkövetni, minden lehetséges óvintézkedést bevetnek a hatóságok, hogy ezt megelőzzék. De volt már teherautós támadás is, illetve turisták ellen elkövetett támadás is, például nyolc évvel ezelőtt, 2015. június 26-án a tunéziai Szúsza nyaralóövezetében, Port El Kantaoui üdülőhelyen. A támadásban harmincnyolc, többségében brit állampolgárságú ember vesztette életét, a terrorcselekményt az Iszlám Állam később magára vállalta. Ilyenkor hangzik el többnyire a merénylők szájából az Allahu akbar! Az arab eredetű kifejezés nagyjából azt jelenti, hogy „Isten nagy”. A kifejezés fellelhető az Allahnak felajánlott hivatalos imádságokban, többek között az öröm kifejezésére vagy erő demonstrálására használják. És igen, vannak akik ezzel az iszlám terrorizmust hirdetik. Igen, az Allahu akbar-t a muszlim terroristák is használják. 

A lényeg tehát, hogy Isten nevében öldökölnek és pusztítanak úgy, hogy közben ők is mártírhalált halnak, amivel bebocsátást nyernek a paradicsomba. A vallási fanatizmus ezzel a mostani akcióval megint életre kelthet mostanság szunnyadó terrorista sejteket főleg úgy, hogy az ISIS-t, mint olyat sikerült visszaszorítani, a vezetőiket likvidálni vagy bebörtönözni. Ezzel a mostani Hamász-akcióval nem csupán a gázai térség lett újra egy puskaporos hordó, hanem minden olyan ország, ahol nagy számban élnek arab csoportok. A feladat nem egyszerű. Eddig a Covid-19 miatt volt az egész világon fokozott biztonsági ellenőrzés, gyanítom, hogy most a terror miatt lesz minden sokkal bonyolultabb. A határellenőrzések visszaállnak, a repülőutak bonyolódnak, és az utazni vágyók nem érezhetik magukat biztonságban olyan országokban, ahol eddig igen. Túszejtés, váltságdíjak, kisebb-nagyobb cselekmények várhatók, amelyek mind-mind a félelem gerjesztésére összpontosítanak majd. Szerintem is az van, hogy Putyinnak, konkrétan a Szíriával és Iránnal ápolt jó kapcsolatának is köze lehet ehhez az egész támadáshoz, hiszen az ukrán háború befagyott, ezért a Nyugat figyelmét máshol is le kell kötnie, ha jól akar kijönni a konfliktusból. Ez félig spekuláció (annyira nem), de majd idővel tisztul a kép.

Mindenesetre Orbánnak ez megint nagyon jól jön, hiszen újra lehet melegíteni a menekültek és a terroristák összemosásának hálás témáját, és azon keresztül fenntartani a rettegést Magyarországon, ahol egyébként is 2015 óta megy ez a politikai haszonszerzést szolgáló paráztatás. Szijjártó megint Moszkvában csattogtatta a bokáját, Orbán meg jövő héten egyedüli uniós miniszterelnökként találkozik az orosz agresszorral. Kínában. Ne gondolja senki, hogy most nem dörzsöli a tenyerét. Megint jól állnak számára a csillagok, eljött az ő ideje, és meg is fogja ragadni ezt az alkalmat arra, hogy visszaszerezze a tábora egy részének elvesztett bizalmát. Az inflációt, a brutálisan szar gazdasági teljesítményt, a korrupciót most megint le lehet venni a színpadról, és helyette a megvédelek titeket gaz terroristáktól szólamokkal lehet manipulálni, zsibbasztani a híveket. Ebben ő zseniálisan találja meg a helyét, és a saját hasznára tudja fordítani az eseményeket.

És még valami: értem, hogy ez a helyzet most a szakértőknek, elemzőknek, ilyen-olyan politikai megmondóembernek maga a Kánaán, de azért ne felejtsük el, hogy ez a szörnyűség, amit az elmúlt héten láttunk, még rengeteg gyerek, nő, férfi, család életébe kerül majd. Borzalmas, ami történik, és arra kérek mindenkit, ne higgye azt, hogy ez az egész fehér és fekete, mert nem az. A szürke minden árnyalata benne van, és mindenki a legtöbbet akarja kihozni belőle. Az emberi élet és a hatalom összefügg. Úgy tűnik, hogy most megint nagyon nagy árat kell majd fizetnie mindenkinek.

Ceterum censeo: az orbáni rendszert el kell pusztítani!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.