Május 5,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Akár tetszik, akár nem, a magyarok egyre kevésbé vallásosak

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 196,183 forint, még hiányzik 2,803,817 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Soltész Miklós a Magyarország Mária országa címmel tizedik alkalommal megrendezett emlékkonferencián arról beszélt pár napja, hogy a világon a legüldözöttebb vallás a kereszténység, és 340 millió keresztény jelenleg is üldözésnek van kitéve.

Az államtitkár szerint Nyugat-Európában „a demokrácia bölcsőjében, a liberalizmus fellegvárában, ha valaki felvállalja kereszténységét, akkor kirúgják az állásából és börtönbe is viszik”. Mint mondta, a finn demokráciában egy volt minisztert bíróság elé állítanak azért, mert Szent Pál apostoltól idézett, „választ adva erre az őrületes genderideológiára, és próbálta megmagyarázni az igazát”.

Soltész Miklós szerint az átmeneti romboló ideológiák azonban meg fognak szűnni, mert “nem a természetre épülnek, és a teremtett világ ellenében vannak”. Mindössze az a kérdés, hogy mikor – tette hozzá.

A magyar kormány szeret állandóan arra hivatkozni, hogy a kereszténység a világ legüldözöttebb vallása, ami nyilvánvalóan igaz, mivel ez a vezető vallás az egész világon, ezért már csak a nagy számok törvénye alapján is ez a logikus. Nem mindegy viszont, hogy mi számít keresztényüldözésnek, hiszen ahogy arról annak idején én is beszámoltam, azért ez igen sokrétű lehet. Lehet ez valódi erőszakos cselekmény, vagy jogos védekezés amiatt, mert valaki mondjuk egy mexikói faluba akarja elvinni Isten üzenetét, ahol a helyiek ezt az idegen vallást és annak követőjét nem látják szívesen. Nem mindegy, hogy valaki valóban indokoltan félti az életét a vallása miatt, vagy csupán arról van szó, hogy szinte mindent vallásüldözésnek tekint. Erre jó példa a Margit-hídon lévő koronán lévő kereszt állandó letördelése fiatalok által. Annak aztán semmi köze sincs a valláshoz, a kormány mégis keresztényellenes rongálásként beszél arról, mivel egy keresztről van szó, amelyet visszatérően letörnek.

De haladjunk is tovább, hiszen Soltész egy köztudottan ragyogó elme, és nem is érte be ennyivel. Elmondása szerint Nyugat-Európában ma már kirúgják sőt, akár börtönbe is viszik azt, aki felvállalja a kereszténységét. Hogy ilyen még az életben nem fordult elő itt (pláne itt, ahol én élek), az egészen biztos, hiszen Európában vallásszabadság van. Lehet, hogy lesz aki, kritikát fog kapni azért, ha vallására hivatkozva bűnösnek nevez egy nyíltan meleg kollégát, de hogy börtönbe nem fog kerülni emiatt, az egészen biztos. Az az eset, amivel a jobboldal már egy ideje példálózik – az a bizonyos finn miniszter – nem fog börtönt kapni, de az tény, hogy bíróság elé állították a nézetei miatt. De nem a keresztény vallásával volt a probléma, hanem azon nézeteivel, miszerint a homoszexuálisok bűnösök, ami egy minisztertől véleményem szerint sem elfogadható. A vallása és hite a saját magánügye, az ne keveredjen már a munkájával. Ez persze nem ér börtönéveket, sem semmilyen büntetést, de én is úgy gondolom, hogy jobb ha tudja, az ő vallási nézetei nem befolyásolhatják a politikáját, amennyiben ugyanis ez így van, úgy ideje letenni a politikusi öltönyt és el lehet menni a templomba prédikálni.

Soltész szerint az átmeneti romboló ideológiák (itt nem tudom mire gondolt pontosan, hiszen a konzervatívok mindentől is rettegnek) meg fognak szűnni, hiszen nem a természetre épülnek és a teremtett világ ellen vannak. Nos, a vallás sem épp a természetre épül, a keresztény vallás se, ahol egy természetfeletti lény természetfeletti dolgokat művel. Mint egy mesekönyvben. Emberek több száz évig élnek, tengereket választanak ketté, elhozzák a világvégét haragjukban, vagy épp bort csinálnak a vízből. Ezek teljesen természetes dolgok lennének? Én ugyanis nem úgy látom, aztán mégis fennmaradtak egy pár ezer évig, pedig mai szemmel nézve elég vicces dolgokat állítanak. Számomra mindig érdekes volt az, hogy egyes vallásos személyek arról beszélnek, hogy mi természetes és mi nem az, miközben egy megfoghatatlan, csodával határos lényben hisznek és egy olyan valamihez/valakihez beszélnek, aki jó eséllyel nem is létezik. Persze tehessék ezt meg, hiszen szabadok vagyunk, de nehogy már még ők vessenek követ azokra, akik máshogy gondolkodnak. A nagy bumm az természetellenes és Isten ellen való, bezzeg egy ki tudja hol létező teremtő, az aztán teljesen normális, ugye?

Az államtitkár szerint töretlen az emberek elköteleződése. Ezt bizonyítja, hogy míg 1990 és 2010 között egyházi, felekezeti óvodákba és iskolákba 110-114 ezer gyermek járt, napjainkban már 250 ezer a számuk, és az intézmények még mindig nem tudnak minden jelentkezőt felvenni.

Mint mondta, töretlen az egyházak támogatása is, 2010 óta több mint kétszeresére növekedett az adójuk 1 százalékát az egyházaknak felajánlók száma. Továbbá közel 40 százalékos a szociális szférában, illetve a gyermekvédelemben az egyházak jelenléte, és az ilyen irányú tevékenységükre is egyre nagyobb az igény.

A politikus szerint mindez azt bizonyítja, hogy a társadalomban a kereszténység és más felekezetek is fontos szerepet játszanak, szükséges a jelenlétük.

Nos, a számok azt mutatják – pláne a nemrégiben közzétett népszámlálási adatok -, hogy egyre kevesebben járnak templomba és egyre kevesebben gondolják fontosnak a vallást. Megértem, hogy ez őt, mint vallásos személyt zavarja, de ne próbáljunk már emiatt olyan statisztikákat előbányászni, amelyek azt a hamis látszatot keltik, mintha nem ez lenne a valóság. Azért jár ma már több gyermek vallásos óvodába és iskolába, mert Orbán lényegében a közoktatás egy részét átjátszotta az egyházaknak, ezért akár oda akar járni az ember, akár nem, sokszor egyáltalán nincs választása. Nem arról van szó, hogy hirtelen mindenki vallásos tanítóbácsikat és -néniket akart a gyermekeinek, hanem arról, hogy az Orbán és az egyházak által kötött paktum beérni látszik. Ez egy mesterségesen teremtette állapot, amely nem tartható fenn örökké. Akármit is szeretne hinni – ebben nagy gyakorlata van mondjuk -, vagy látni Soltész, a valóság az, hogy egyre kevésbé vallásosak a magyarok, ami azért nagyban az egyházaknak és vezetőiknek köszönhető. Ezt vagy beismerik, vagy sem, a lényegen egyáltalán nem változtat.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.