Május 6,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


De nem baj, majd a füvesasszony javasol valami gyógyteát, mert hogy gyógyszerre sem lesz pénz, az eléggé valószínű

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 196,183 forint, még hiányzik 2,803,817 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napsugaras szép reggelt kívánok mindenkinek! Remélem, mindenki nagyon szorgalmasan olvassa a pártlapokat (is), mert nem árt tudni, hogy kereszténykonzervék mivel etetik a híveiket. Most különösen érdekes cikk jelent meg a Magyar Nemzeten, mégpedig az egészségügy egyre romló helyzetéről. Az ágazatban dolgozók túlterheltek, a fizetés nem elég, az állami finanszírozás nem kielégítő, a várólisták egyre hosszabbak, a betegek elégedetlenek mert úgy érzik, nem jutnak hozzá a megfelelő ellátáshoz. Ezer szerencse, hogy mindez nem Magyarországon, hanem Németországban történik.

A szakorvosok és a háziorvosok azonban meg vannak győződve arról, hogy a problémát csak az orvosi praxisok jobb feltételeivel lehet megoldani, és hogy kifejezzék tiltakozásukat, több ezer helyen nem nyitottak ki tegnap.

Néhány napja több tízezer orvos és nővér kérte a kórházak további anyagi támogatását az országos tiltakozó napon. Sok klinika ugyanis egzisztenciális problémákkal küzd, és sokakat bezárás fenyeget. Kórházak, idősotthonok és szakszervezetek képviselői arra figyelmeztettek, hogy meredeken növekszik a kórházi halálesetek száma. A finanszírozás terén hatalmas hiány van, ami kórházbezárásokhoz fog vezetni – mondta akkor a Német Kórházszövetség (DKG) elnöke, Gerald Gaß. (Magyar Nemzet)

Csak mély sajnálkozással nézhetjük a németek – és általában az egész Nyugat – vergődését. Szar hely lehet az, ráadásul az elégedetlenkedők csak úgy sztrájkolhatnak! Vérlázító! Nálunk bezzeg ilyesmi elő nem fordulhat, itt minden tökéletes – azért is nem szokott a pártmédia a hazai egészségügyi helyzetről írni, legfeljebb csak néhány gúnyos megjegyzést fűznek hozzá, amikor a 16-17 éves komcsik hőbörögnek és provokálják a túlképzett rendőröket -, olyannyira, hogy még a járvány csúcspontján is volt bőven pénz lóvéra. Hogy pont éppen a Bayer Zsolt feleségéhez vezettek (nem először) a szálak, az csak a véletlen műve. Remélhetőleg a neves publicista hamarosan megvédi az asszonykát, ahogy ő azt szokta. Mert mindig objektív, bármiről legyen szó.

Ha már az Átlátszón bóklásztam, érdemes elolvasni Orbán Viktor testvérének felvirágzásáról is a cikket, az sem mindennapi történet. Akkor sem, ha nincsen úgy a kirakatban, mint Mészáros Lőrinc, a nemzet gázszerelője, és akkora összegekről sincsen szó, mint a kirakatember esetében. Szerencsére nem csak Orbán Áron, a másik testvér, a kedves papa, a gyerekek és bizonyára az összes rokon jól hasít, mert genetikailag tehetségesek. Vagy valami. Ha a magyar parlament osztaná a Nobel-díjat, tuti olyanjuk is lenne már. Az egész családnak, még a szaporodó unokáknak is. Ebben az országban én már semmin nem tudok meglepődni. Vagyis mindig ezt mondom, aztán mégis eltátom a számat, nem is ritkán. Valami fantasztikus, hogy ennyi embernek van annyira korlátozott agykapacitása, hogy bármit képesek elhinni, csak szembe ne kelljen nézni a ténnyel, hogy átverték őket, mindvégig becsapták és kihasználták. Inkább csimpaszkodnak a hazugságokba, az önbecsapásba akkor is, ha mindenkit megnyomorítanak, még a tulajdon gyerekeiket és unokáikat is. Bármi jobb, mint a tükör.

A Szabad Európa értesülése szerint Orbán Viktor volt kedves azt ígérni Milorad Dodik boszniai szerb vezetőnek, hogy a gazdag és erős Magyarország veszi át azokat az eredetileg német infrastrukturális projekteket, melyeket Németország felfüggesztett. Nem sok pénzről van szó, alig több, mint 40 milliárd, telik nekünk. Nemrégen ment már oda 100 millió euró, hogy kissé megtámogassa a választáson Dodikot, bár annyira átláthatatlan az is, hogy nem tudni, mennyi és hová ment belőle. Ezt a mostani 40 milliárdot sem érezte szükségesnek a magyar adófizetők orrára kötni – ha már egyszer amúgy is mi fizetjük ezt a számlát is -, Dodik hencegett el vele otthon. Oda se, majd eleszik Iványiék szegényeitől, a közlekedésből, egészségügyből, oktatásból, rokkantellátásból. Valahonnan, ahol nem annyira fontos a beruházás. Elvégre a kölykök elvannak osztályterem helyett konténerekben is, legfeljebb ha télen hideg lesz, és nem tudják kifűteni, majd esznek fel nagykabátot. Szívós fajta a magyar, mindent kibír. És kussolós fajta is, mindent eltűr. Akkor meg minek fogná vissza magát őfelsége? Naugye!

Mindeközben Varga Mihály éppen azt magyarázgatja, hogy miért szállt el a hiány. Természetesen nem a jeles magyar kormány tehet semmiről, hanem:

Elmaradt bevételeink vannak, melyek kisebbik része az alacsonyabb fogyasztásból, az emiatt kieső adóbevételekből, a nagyobbik azokból a tételekből áll, amelyeket az Európai Uniónak kellene átutalnia Magyarországnak – fogalmazott az Index kérdéseire Varga Mihály pénzügyminiszter azzal kapcsolatban, hogy kedden egyértelművé vált: a kormány 3,9-ről 5,2 százalékra módosítja az idei évi GDP-arányos hiánycélt. (Index)

És ehhez csapjuk hozzá Matolcsy 1000 milliárd körüli veszteségét, amihez képest a kórházak 100 milliárdos adósságállománya smafu, aprópénz, rigófütty. Az ÁFA esetében 620 milliárd fölött jár a kiesés, mert csodák csodájára az emberek a csökkenő reálbérükből nem tudnak többet vásárolni, csak kevesebbet, tartalékuk meg eddig sem volt. És nem győzöm ismételgetni, de bizony a tél közeledik. Az az időszak – aki esetleg már elfelejtette -, amikor sokáig sötét van, és hideg. Ez annyit jelent, hogy magasabb lesz az áramszámla – vagy nagyobb ütemben fogy a gyertya -, és fűteni is kell. Vagy kellene. A zöldség-gyümölcs a mostanihoz képest is drága lesz, pedig most szezonban is az volt. Szóval a mostaninál is kevesebb jut majd élelmiszerre és tartós fogyasztási cikkekre, ami nem segít az ÁFA-hiányon. Sem az emberek egészségi állapotán, mert aki nem tud normálisan fűteni, és nem tud megfelelő élelemhez jutni, az megbetegszik. De nem baj, majd a füvesasszony javasol valami gyógyteát, mert hogy gyógyszerre sem lesz pénz, az eléggé valószínű. És még most sem abban látja a baj forrását a zseniális miniszter, hogy az állam túl sokat, és túlságosan meggondolatlanul költ, hanem abban, hogy mi nem fizetünk elég adót, a brüsszeli pénz meg nem jön. Az, amire amúgy nem is szorulunk rá, mondta az Orbán Viktor. Az már csak girland az egész történeten, hogy tegnap álló nap azzal volt tele a sajtó, hogy de most aztán olyan ügyesen megzsarolta Miviktorunk Brüsszelt, hogy egyből, de mindjárt jön is a pénz. Aztán estére nem kiderült, hogy nem pont így áll a helyzet, mert a pénz nem jön, ami igen, az sem előbb, hanem később, a zsarolás meg nem jött be? De.

Szerencsére nem mindenki van ilyen kétségbeejtő helyzetben, mert például Schadl György tulajdonában éppen most leltek még néhány – tehát kettőnél biztosan több – autót, egy hajót és egy légi járművet (felteszem, nem űrhajót, hanem valami kisebbet) a vádlott tulajdonában. Biztosan elfeledkezett róla, amikor kérdezték. Magam is többször jártam már úgy, hogy kihullott a fejemből az ilyesmi. Azonban Varga Judit most sem szerepel tanúként sem a perben, pedig Schadl György naplójában többször is felbukkan a neve. Nem, mintha csodálkoznék rajta, hogy ilyen szépen megússza a dolgot, mert ennek nálunk hagyománya van. Aztán majd elnyeli a brüsszeli kavalkád, ahogy Farkas Flóriánt is elnyelte a civil lét. Talán valami egyetemen tanít azóta.

Jó ébredezést, szép napot kívánok mindenkinek! Ha az uniós pénzek nem is, mi biztosan hamarosan jövünk az első beszólással. Mert úgy szoktuk.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.