Május 16,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Békevári mesék

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,541,646 forint, még hiányzik 1,458,354 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

„Joe Biden nem említette, hogy Oroszországon kívül ő lenne a másik, aki véget vethetne a háborúnak, gyakorlatilag pillanatok alatt. A Nyugatról érkező fegyverszállítmányok ugyanis jelentős mértékben hosszabbítják a háborút.” 

Ezt Szijjártó Péter kül- és űrügyi tótumfaktum nyilatkozta a minap – éles elméjéből fakadóan – a szentinel Mandinernek adott videóinterjújában.

Elmondom, pubi, miért támogatja az amerikai elnök, s Vele együtt az egész művelt világ, az ukránokat. Azért, mert – velünk ellentétben – ők tanultak a történelmi leckékből. Illusztrálom is egy példával e meglátásomat, ha nem is képileg.

A nyugati államok sokáig elnézőek voltak Hitler világhatalmi törekvéseivel szemben. A megbékéltetés és az engedmények politikáját folytatták sokáig, ami öreg hibának bizonyult. Szemet hunytak afölött, hogy Németország sorban rúgta fel a Versaillesi Békeszerződés pontjait, például erőltetetten fegyverkezett. Félrenéztek, amikor 1936-ban a német seregek bevonultak a rajnai fegyvermentes övezetbe. Más bokros teendőik akadtak 1938-ban is, az Anschluss bekövetkeztekor. Hagyták, hogy a Führer rútul bepalizza őket 1938. szeptember 29-én, amikor aláírták a Müncheni Egyezményt. A Német Birodalom, Franciaország, az Egyesült Királyság és az Olasz Királyság között létrejött megállapodás Csehszlovákia feldarabolását rendelte el. Azt hitték ugyanis a nagy naivok, hogy ezzel kielégítik – és egyben megállítják – Hitlert. Aki annak rendje-módja szerint megszállta Csehországot, a német tankok és oldalhajós motorbiciklik begördültek Prágába, tető alá került a Cseh-Morva protektorátus. A nagyhatalmak hadászatilag tétlenül bámulták az 1936-39-ben zajló spanyol polgárháborút, hagyták hogy Hitler és Mussolini támogatásával Franco tábornok nyerjen, vérengző diktatúrát vezetve be.

A Tengelyhatalmak szövetségre léptek, céljuk a világ újrafelosztása, az első világháborús békék eltörlése volt. Hitler legott követelte Lengyelországtól Danzig átadását. A megnemtámadási szerződésnek titulált Molotov-Ribbentrop paktum titkos záradékban a III. Birodalom és a Szovjetunió nemes egyszerűséggel felosztotta egymás között Lengyelországot. Kampec Dolores, a lengyel ország, mint olyan, megszűnt létezni – legalábbis ez volt a terv. De hogy komolyan gondolták, jelzi, hogy 1939. szeptember 1-én – kamu ürüggyel – Németország hadüzenet nélkül megtámadta Lengyelországot. (Mint később kiderült, Sztálin is megtette a tőle telhetőt, amikor tarkón lövette a lengyel értelmiség legjavát a katyini erdőben.) Ez már sok volt az nyugati államoknak, belátták, hogy nagyobbat nem is tévedhettek volna a náci Vezér szavahihetőségét illetően. Így aztán kitört a II. világháború Európában is, kiszámolhatatlan veszteségeket és elmondhatatlan fájdalmakat okozva.

Mindez benne van a középiskolai történelemkönyvekben és a világ emlékezetében. Biztos te is hallottál már ezekről, hacsak suttyó korodban is nem töltötte ki minden idődet a teremfocizás és a repkedés. 

Az EU és a NATO szerintem belesodródtak ugyanabba a hibába, mint annakidején az Antant – bár ezidőtájt nevezzük talán megfontoltságnak inkább. Hagyták, hogy Putyin martalócai megszállják a Krím-félszigetet. Hagyták, hogy bábállamokat hozasson létre a határai mellett, majd simán annektálhassa azokat. Azt ők sem gondolhatták komolyan, hogy bármiféle szankció megálljt parancsol a putyini ambícióknak – melyeknek nem túlságosan titkolt célja a volt Szovjetunió helyreállítása. Mégiscsak egy kirívóan jó gazdasági és földrajzi adottságokkal rendelkező országról van szó! Lehetséges hogy ezt ennyiben „elhibázták” a hozzáállást és a célt, de Európa vezetői legalább megpróbáltak beszélni a diktátor fejével, anélkül hogy nemtelen egyezségbe belementek volna. A közvetlen konfliktust is kerülniük kellett – és kell is, amíg a körülmények ezt megengedik. Lehetőségekként maradtak tehát a védekezéshez szükséges eszközök pótlása, az alkalmas fegyverrendszerek biztosítása és a humanitárius segítségnyújtás a megtámadottnak. 

Követsz még, Peti gyerek?

„Az Európai Unió inkább tüzeli a konfliktust, és meghosszabbítja a háborút. A magyar pozíció, mely a békére törekszik, nemzetközi szinten hatalmas megbecsülésnek örvend.”

Ezt bírtad mondani, ugyanott. Ha minimális eszed lenne, tudnád: az EU akkor hosszabbítaná meg a háborút, ha nem támogatná a rászorulót! A Putyin-féle, túlhatalmat összegereblyézett alakok totál megbízhatatlanok, az átverés a lételemük.Van egy csomó egészen kicsi állam a környéken (a balti államok, Moldova például), ahol már most attól rettegnek, hogy ők következnek a sorban. Csak az Orbán-kormány nem fél, mert hát ugye, itt még sosem tapostak orosz lánckerekek… Ami a „békeálláspontotokat” övező hatalmas nemzetközi megbecsülést illeti, hazudsz, ecsém, mint szinte mindig. A félkegyelmű híveiteken kívül mindenki átlát szitán, hiába hordozzátok körbe olyan szorgalmasan Katalin főasszonnyal vállvetve. 

Ez a mostani a nagyobb baj megelőzésének az időszaka, a gátlástalan agresszor megállításának a megkísérlése. Ha valakit megtámadnak az utcán, a legemberibb reakció az, hogy segítséget nyújtunk neki a támadás elhárításához. Mert nem lehet tudni, hogy az éjféli rabló holnap éppen ki rohan le. Ezért adnak fegyvereket – akár ingyen is – a védekező ukrán népnek. Ez egyrészt a szolidaritás parancsa, másrészt a józan megfontolásé. Rajtatok kívül ugyanis senki nem akar egy újabb bazi nagy, fékezhetetlen hitlerájt Európában – ezt kéne megértened, te csalafinta!

De nézzük tovább a videot.

„Az látszik, hogy a világon mindenhol a békét várják. Kezd mindenkinek elege lenni abból, hogy van egy konfliktus Európában, aminek az árát az egész világ fizeti. Azt kérdezik az afrikai, ázsiai, latin-amerikai külügyminiszter-kollégák, hogy nekik mi közük ehhez? Miért van az, hogy Európa ahelyett, hogy izolálta volna a háborút, a hatásait globálissá tette?”

Lavrov orosz külügyminiszer kitüntetettjeként és kebelbarátjaként mi a francért nem őket szekírozod, zárt megbeszéléseiteken? Tán Amerika és az EU biztatta a ruszkikat, hogy próbálják meg újraépíteni a nagy nehezen ledöntött falakat? Hogy a hidegháború múltán – sil vous plait – hozzák ránk az idegháborút? Tán ők akadályozzák tűzzel-vassal az ukrán gabona exportját? Ők fenyegetőznek rendszeresen atomcsapásokkal? Tán Biden bácsi és von der Leyen néni dug böribe, nyírat ki mindenkit a környezetében, aki nem a kellő alázattal tekint fel rájuk? 

Az az alapos gyanúm, hogy te külügyminiszteri szinten nemcsak hogy semmit nem tudsz te ezekről a dolgokról, de nem is érted a szitut. Pont olyan sutyerák vagy ugyanis, mint amilyennek mutatod magad. Gazdáddal együtt abban reménykedtek – sőt hiszitek -, hogy a csonkán maradt Oroszország legyőzi majd az ereje és befolyása teljében lévő NATO-t. Ne vicceljünk már, apafej! Kína épp az imént üzente meg, hogy beszünteti a harci drónok további szállítását, mert ki akar maradni a csetepátéból. (Titokban persze élénk figyelemmel kíséri a fejleményeket, leszűrve a maga számára annak minden tanulságát és tapasztalatát.) Ebből bizony nem lesz világrengető, határokat újraíró szövetség! Maradt az a dagadék Kim Dzsongun, akibe lassan csak hálni jár a lélek, s aki a kínaiak engedélye nélkül fingani sem mer, nemhogy betársulni Putyin esztelen vállalkozásába! Csupán hárman vagytok hát a buliban, Putyin, Lukasenka és Orbán Viktor (újabb nevén Magyarország). 

Nincs releváns jele annak, hogy az orosz elnök a közeljövőben észhez térne, dacára, hogy már pontosan tudja: betonba harapott. Persze annak sincsenek nyilvánvaló szimptómái hogy nyerésre állna – ha volna hozzá szemed, te is látnád. A háború végét valóban nem tudni sem időbeliségében, sem következményeiben – de azt igen, hogy ti rossz lóra tettetek. Gyakorta megesett ez már, ha az országvezetőt nem elvek vezérelték, hanem a saját és az udvartartása hazugságai és hatami-gazdasági érdekei. 

Mondják: „Meghalt Andersen, nincs több mese!” Te se etess már minket regékkel, fabulákkal, hagyd már másra azt a mókás illeg-billegést is a nemzetközi porondon! Az orosz rulett sem neked való játék, please, aludj el szépen, kis Peti!

Pandula Dezső

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.