Május 6,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Európának valóban normalitásra lenne szüksége, de nem arra, amit a Fidesz-KDNP kínál

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 228,540 forint, még hiányzik 2,771,460 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Európának normalitásra van szüksége, ezt pedig egy a Fidesszel és KDNP-vel együtt létrejövő új jobboldal képviselheti majd az új Európai Parlamentben (EP) – jelentette ki Hölvényi György, a KDNP EP-képviselője sajtótájékoztatón pénteken Miskolcon. Azt mondta, a jelenlegi európai politikai elit teljesen elfordult a valóságtól, a következő EP-választás azonban lehetőséget ad arra, hogy ezen változtassanak.

Úgy tűnik, a KDNP igen korán elkezdte a kampányt a jövő évi EP-választásokra, amelyek kétségtelenül fontosak lesznek Európa jövője szempontjából. A Covidot követően egy háború szakadt a nyakunkba, amelyet lezárni nem sikerült a feleknek. Sem az EU, sem pedig az Egyesült Államok segítsége nem tűnik elegendőnek, ezért a háború elhúzódik. Az oroszok azzal számoltak, hogy hetek, talán hónapok alatt megkaparintják egész Ukrajnát, de a kísérletük csúfos kudarcba fulladt, és ma már csupán az ország keleti területein képesek megtartani egyes területeket, noha nemrégiben már a Krím-félsziget is veszélybe került. Az oroszok viszont nem fogják feladni, ameddig Putyin él, addig vélhetően a háborúnak nem lehet úgy vége, hogy az oroszok vesztes félként kerüljenek ki belőle.

Az uniós tagországok mindegyike az ukránok mellé állt és mindent megtesznek azért, hogy a háború megnyerhető legyen az ukrán fél számára, kivéve Magyarországot, amelynek kormánya azt kommunikálja, hogy ők békét akarnak, nem pedig háborút, ezért sem támogatják a fegyverek szállítását az országon keresztül. Persze a világ minden pontján békét szeretnének az emberek – kivéve egyes fegyvergyártó cégeket, és a háborúban érdekelt befektetőket -, ezért ezzel a magyar kormány egyáltalán nem mondott semmi újat, de ők ezzel a gondolatmenettel próbálják azt elfedni, hogy lényegében az oroszok mellé álltak ebben a háborúban. Egyetlen régiós ország sem – a szerbek talán, de ők ugye nem uniós tagok – áll olyan közel az orosz vezetéshez, mint a magyar kormány, amelynek képviseletében Szijjártó Péter hamarosan ismét Oroszországba utazik.

A fentieket csak azért tartottam fontosnak leírni, mert ez a Fidesz-KDNP politikája. Ez az, amit a KDNP politikusa normalitásnak és a jövőben követendőnek tekint. Ezt szeretné elterjeszteni a Fidesz-KDNP Európa-szerte és ez az, amit most a legfontosabbnak tartanak a jövő évi választásokat megelőzően. Ugyan vannak olyan országok, amelyek a migráció kérdésében hajlanak abba az irányba, amelyet Orbán képvisel, de a háborúval kapcsolatban nincs egyetlen ország sem, akivel egyet tudna érteni a magyar vezetés. Az EU országai egységesek abban, hogy Ukrajnát támogatni kell ameddig lehetséges, az orosz felet pedig el kell rettenteni attól, hogy a jövőben valaha is hasonlóra szánják rá magukat. És noha nemrégiben lengyel-ukrán diplomáciai botrány alakult ki, és fenyegetőzéstől voltak hangosak a diplomáciai csatornák, a valóság azért mégis csak az, hogy ez nem több viharnál a biliben.

A lengyeleknek érdekük, hogy Oroszország ne nyerje meg a háborút, hiszen akkor az ősellenségük még közelebb kerülne hozzájuk és a létüket fenyegethetné. A diplomáciai botrány mögött az egyre közeledő lengyel választások vannak, amelyeket meg szeretne nyerni a kormányzó Pis párt. A gond csak az, hogy elég sok embert veszítettek az utóbbi időben, ezért veszélybe került a hatalmuk. De még ez sem változtathat az ország hozzáállásán a háborúval kapcsolatban, ezért bármiféle olyan remény, amely szerint a lengyelek csatlakozni fognak Orbán „békepárti” politikájához igen csekély. A KDNP által álmodott „normalitásból” nem nagyon kér ma Európában senki más, csak a magyarok. Úgy gondolom, hogy ezt a nézetet nem fogják tudni elterjeszteni, hiszen ahogy korábban, úgy most is kudarccal fog végződni az a tervük, miszerint a szélsőjobboldal végre megkaparintja az EU vezető pozícióját. Persze évek óta emiatt a veszély miatt aggódik a fél világ, és valóban voltak aggasztó momentumok, de véleményem szerint Orbán soha nem lesz képes európai szintre emelni a politikáját, hiszen ahhoz megvezetett, lebutított társadalmak sokaságára lenne szüksége, ami nem igazán van jellemzi egyik uniós országot sem.

Orbán és csapata beérhetné azzal, hogy évtizedes károkat okoztak Magyarországnak, és senki nem tudja, hogy valaha helyre fog-e állni a demokrácia idehaza, vissza lehet-e fordítani a folyamatokat. Elég pusztítást végeztek idehaza, le kellene mondani végre arról, hogy ezt a pusztítást az ország határain kívülre is kiterjesszék. Nem fog csoda történni a jövő évi választásokon, noha lesznek változások nyilvánvalóan. Meloni hatalomra kerülése Olaszországban némi segítség ugyan Orbán számára, de messze nem elegendő ahhoz, hogy akár arról álmodozhasson, hogy valaha is Európa trónjára ülhet. Magyarországon ezt meg tudta tenni, de Európa szerencséjére a határok visszafogják a felcsútit.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.