Április 29,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Napi svéd – avagy szabad-e kioktatnunk a vikingeket?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,578,300 forint, még hiányzik 421,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Friss hír, a Foreign Policy értesülése, hogy Orbán egyik ENSZ-közgyűlésen részt vevő diplomatája washingtoni illetékeseket „biztosított arról, hogy októberben a magyar országgyűlés megszavazza Svédország NATO-csatlakozását”. (Azt már csak zárójelben kérdezem meg, így is csak nagyon halkan, hogy egy állítólagos demokráciában a végrehajtó hatalom – a kormány – alkalmazottja hogyan biztosíthat bárkit arról, hogy a törvényhozás – az országgyűlés – mit fog majd egy hónap múlva megszavazni? Mégis a farok csóválja a kutyát?)

Nos, érdeklődéssel várom a parlamenti szavazást, amelynek őszi napirendjén egyelőre ilyen téma nem szerepel. Már csak azért is, mert kétségeim vannak, a svéd miniszterelnök teljesíti-e majd Orbán állítólagos feltételét, miszerint jöjjön el Budapestre, járuljon a színe elé (a lap úgy fogalmaz, hogy „kézcsókra”), s ezzel legitimálja rezsimjét. S mi lesz, ha netán mégsem jön el? Hogyan lehet majd akkor ebből arcvesztés nélkül kikecmeregniük? 

Mi a baj a svédekkel?

Most épp az (az ürügy), hogy a svéd köztévében levetített kisfilmben a magyar kormányra – tehát NEM Magyarországra! – néhány kevésbé hízelgő, ám úgy tűnik, a valóságnak megfelelő állítás hangzott el. Szó került a magyar demokrácia leépítéséről, a sajtószabadság, bizonyos emberi és állampolgári jogok szűkítéséről, s – ó, borzalom! – a rendszerszintű korrupció virágzásáról is. Igaz, hogy ezt a filmet 2019-ben készítették, igaz, hogy nem a svéd kormány tagjai vagy a svéd király követték el a „gyalázatot”, de – mint a magyar országgyűlés elnöke a minap kijelentette –„egy olyan szövetségesre nekünk nincsen szükségünk, amelyiknek az a véleménye rólunk, meg a mi hazaszeretetünkről, amit ez a kisfilm tükröz. … Tehát mit keresünk mi egy szövetségben? Tehát valaki nincs a helyén”, s a NATO-csatlakozásról hozzátette: „Nem biztos, hogy ezt nekünk meg kell szavazni.” A filmet levetítik a Fidesz mostani esztergomi pártnapjai során is, hogy a párt képviselőinek, médiamunkásainak muníciót adjanak a svédek gyűlöletéhez. Ez bizonyára kellő alapot ad majd az októberi esetleges „megszavazáshoz”.

S akkor végül is, hol van a svédek helye?

Svédország lakossága 10,4 millió, tehát nagyjából azonos a mienkkel. GDP-je bő duplája a magyarnak, így persze az egy főre jutó is. Aktív, erős tagjai az EU-nak, nettó befizetők, így az elmúlt két évtizedben a svéd adófizetők pénze is ömlött Magyarországra, amiből aztán körültekintően takarékos felhasználással, többek között másfél méteres pusztai kilátókat (lásd: Kunszentmiklós) építettünk úgy 30 millióért.

Aztán ezek a svédek gyártanak Volvót, Scaniát, Saabot, Electrolux-termékeket, és IKEA-bútorokat. S persze, ki ne hagyjuk az ABBÁ-t! Ezekről az egész világon tudják, kik azok a svédek. S ezen túlmenően Svédország az európai high-tech ipar egyik fontos központja is pl. Ericsson, AstraZeneca). Ha már csak az eddig felsorolt dolgokat nézzük, elég jól látszik, hol van a svédek helye. S akkor még nem említettük a svéd demokratikus intézményrendszer példaértékű működését, a jogbiztonságot, a valódi médiapluralizmust, a modern, ütőképes hadsereget és flottát, a világ egyik legerősebb szociális hálóját – és még sorolhatnánk.

Ja, és egyik vállalatuk, a már említett Saab bizony repülőgépeket, mégpedig Gripeneket is gyárt! Azokat a vadászgépeket, amelyekkel a magyar légierő jelenleg is ellátja hazánk védelmét ebben a „háborús veszélyhelyzetben”. S persze ők biztosítják a pilóták kiképzését, az alkatrész-utánpótlást, utóbbi nélkül ezek a gépek már a jövő hónapban sem tudnának majd felszállni. Az új Gripenek darabja 20 milliárd Ft körül mozog, s állítólag egy repülőszázadra való újabb gépeket szeretne már beszerezni a honvédségünk…

Akinek bármi fogalma van a mai hadiiparról, a modern fegyverekkel együtt járó informatikai, logisztikai, karbantartási stb. szolgáltatásokról és folyamatos fejlesztésekről, az azt is tudja, hogy Magyarország légierejét tekintve teljesen ki van szolgáltatva a svédeknek. Évekbe telne bármelyik más vadászgép-típust rendszerbe állítani, nem beszélve arról a horribilis összegről, amibe egy esetleges váltás kerülne. Amerikai, francia vagy orosz, esetleg kínai gyártású gépek jöhetnének szóba, utóbbi kettő persze nem NATO-kompatibilis. Ám mind a négy esetben a választott géptípust gyártó országnak éppoly kiszolgáltatott lenne hazánk légvédelme, mint most a svédeknek. S akkor még a számtalan egyéb megoldandó technikai és logisztikai problémáról nem is beszéltünk. Annak idején, 2001-ben a nemzetközi tender győztesének kihirdetésekor azzal indokolta a MIG-eket leváltó svéd Gripen melletti döntését az első Orbán-kormány több tisztviselője, s maga a miniszterelnök is, hogy „olyan vadászgépet veszünk, amely a leginkább megfelel a magyar igényeknek”, s amely nem teszi hazánkat kiszolgáltatottá újra egy nagyhatalomnak.

A végén egy költői kérdés:

Biztos, hogy jó üzenet ez a cirkusz és kioktatás, a svéd NATO-csatlakozás eddigi megtagadása, ami immár második éve zajlik, s amin a svédek és NATO-szövetségeseink csak ámulnak és bámulnak?

Itt is a farok akarja csóválni a kutyát?

Biztosan ez Magyarország érdeke?

Butola Zoltán

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.