Április 29,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ha valamire, akkor agymosott, politikailag motivált fiatalokra egészen biztosan nincs szükségünk

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,578,300 forint, még hiányzik 421,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Egyértelműen sikeres a Honvéd kadét program: jelenleg 7000 kadét tanul közel 150 iskolában – mondta Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke egy hétfői, budapesti konferencián.

Simicskó István hangsúlyozta: a programban szeretnének olyan tudást, kompetenciákat, képességeket adni a fiataloknak, amelyek képessé teszik őket a gyorsan változó világban a veszélyek felismerésére és a haza védelmére.

Emlékeztetett rá, a biztonsági helyzet 2014 után jelentősen megváltozott, a Krím annektálása és a migráció felerősödése, az európai civilizáció hanyatlása új kihívásokat jelentett, és ilyen körülmények között fontos a veszélyek felismerése és a biztonságtudatos magatartás. -MTI

Sajnálatos módon már nem Simicskó István a honvédelmi minisztere Magyarországnak, de azért még így is tud fontos dolgokat mondani mindannyiunk számára. Ilyen például a fenti szövegrészlet is, ahol Simicskó kifejti, hogy az európai civilizáció hanyatlik – többek között -, ezért fontos volt, hogy kadétokat képezzenek ki, akik a haza védelmébe tudnak állni, amennyiben erre szükség lesz. Kérdés viszont, hogy mégis milyen védelemre is gondolt itt a Honvédelmi Sportszövetség elnöke, mivel azért itt fiatalokról van szó, nem pedig felnőtt, katonai szolgálatot ellátó honvédekről, akiket éveken keresztül képeztek arra, hogy miként használjanak fegyvert és hogyan viselkedjenek a harctéren. Véleményem szerint Simicskó kicsit el van tévedve akkor, amikor úgy hiszi, hogy ezek a kadétok mind honvédekké fognak válni a jövőben, hiszen annyira megszerették a haza védelmét, hogy feladják korábbi terveiket és inkább fegyvert ragadnak, mintsem hogy mondjuk orvosnak tanulnának.

Nem akarom becsmérelni sem a katonaságot, sem pedig a kadétok kiképzését, hiszen vannak olyanok, akik valóban szeretik ezeket a kihívásokat és büszkén védik akár fegyverrel is a magyar határt. Mint ahogy pontosan tudom, hogy vannak olyanok, akik számára ezek a kurzusok és tanfolyamok komoly alapokat tudnak adni az élethez, ha korábban valamiféle problémával küzdöttek. Tudom, hogy nem mindenki lehet orvos, mérnök, vagy épp tanár, de akkor sem kellene túlbecsülni azt, amit az Orbán-kormány létrehozott, hiszen még ha esetleg meg is lenne a veszélye annak, hogy valaha is háborúba sodródunk – ennek igen kevés az esélye – a haza védelmét a NATO tudná megoldani, nem pedig a magyar hadsereg, mivel túlságosan jelentéktelen ahhoz a hazai haderő. Egy picike, 10 milliós országról beszélünk ugyanis, amely haderő-fejlesztésbe kezdett ugyan, de ettől még soha nem fog elegendő katonával rendelkezni ahhoz, hogy egymaga meg tudja magát védeni bármiféle külső támadással szemben.

De persze lehet kadétokat képezni, és meg lehet szerettetni egyes fiatalokkal a haza védelmét – noha ez számomra békeidőben kissé fura, de hát különbözőek vagyunk ugye – de nem kellene ebbe az egészbe ökörségeket belekeverni. Tartsanak csak búvárórákat számukra, vagy tanítsák meg őket légpuskával lőni, de ne arra tanítsák őket, hogy hanyatlik az európai civilizáció, amelyet meg kell védeni, mert akkor nem hazaszeretet fog kialakulni, hanem nacionalizmus, amelyek alapja egy hazugság lesz. Arról nem is beszélve, hogy a túlzott nacionalizmus nem éppen a működő demokrácia alapja szokott lenni. De nem akarok úgy beszélni a fiatalok oktatásáról, mintha annak csupán negatív hatásai lehetnének, mert akkor hazudnék. Pontosan tudom, hogy vannak olyanok, akik szívesen tanulnak meg ilyen fogásokat és komolyan érdekli őket a honvédség, ezért itt kicsiben megtapasztalhatják, hogy milyen is lehet a „nagyok” között és mire számíthatnak, ha ezt a pályát választják. Viszont ha ez a cél, akkor ne vonják bele a hazug politikát és ne arra használják fel a fiatalokat, hogy a saját politikai céljaikat elérjék, hanem egyszerűen mindenféle politizálás nélkül inkább arra koncentráljanak, hogy aki szeretné a honvédelmi pályát választani, az megtehesse.

Az ukrán-orosz háború valóban megváltoztatta a helyzetet, és sokan a korábbi évek szkeptikus hozzáállását átgondolták, hiszen tényleg arról van szó, hogy egy háború dúl a szomszédban. És igen, lehet azt mondani, hogy már a Krím elcsatolása, vagy a Donbasz-régióban indított harcok is háborús helyzetet okoztak, miért nem akkor kapcsoltunk, de ezzel én vitatkoznék. Azok lokális harcok voltak, azonban Oroszország Ukrajna teljes lerohanásával – ami mára a keleti részekre helyeződött át – egy új helyzetet teremtett, amelyre a különböző országok kormányai különböző módokon reagáltak. Voltak, akik nagybevásárlásba kezdtek, voltak, akik újra felélesztették a lakosság kiképzését egy háborúra és voltak olyanok, akik mindkettőt fontosnak gondolták. Én még csak azt sem állítom, hogy ezzel alapvetően komoly probléma lenne, hiszen a magyar haderőfejlesztésre valóban szükség volt – ezt a NATO is előírta egyébként -, mint ahogy a fiatalok kiképzésével sincs alapvetően semmi probléma, de az akkor is fontos lenne, hogy ha valamiből, akkor ebből ne próbáljanak politika hasznot húzni és ne használják fel a kampányukban.

Azzal viszont, hogy Simicskó az európai civilizáció hanyatlásáról hadovál, pontosan ez történik. A Fidesz ökörségeit terjeszti fiatalok számára, ami már most súlyos károkat okozhat. Mert nem fog megállni a fiatalok valóban hasznos dolgokra való kiképzésénél ez a program, hanem vélhetően egyfajta politikai üzenetet is megpróbálnak majd beléjük verni. Márpedig ha valamire nincs szüksége ennek az országnak az az, hogy legyen több ezer politikailag motivált, fegyverhasználatra kész katonája, akik Orbán ökörségein nőttek fel.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.