Május 10,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nem még több parkolóhelyre lenne szükség, hanem a városok autómentesítésére

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 501,989 forint, még hiányzik 2,498,011 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Kern András leparkolt egy budapesti pékség előtti járdán, amit a Blikk egyik olvasója lencsevégre kapott. A fotó bejárta a hazai sajtót és ahelyett, hogy a nagy többsége fölháborodott volna azon, hogy Kern egy zebrán hajtott fel a járdára, megoszlottak a vélemények arról, hogy inkább blokkolni kellene az autósokat a járdára való felhajtástól, vagy inkább parkolóhelyet kellene létrehozni a pékséghez. Nos, megértem mindkét felet, de mint ahogy talán azt már a korábbi cikkeimben is leírtam, én azt támogatnám, ha a városaink zöldülnének, nem pedig azt, hogy még több lebetonozott terület kerüljön kialakításra. Mert parkolót nem nagyon lehet másként kialakítani, és ha Kern nagyon szeretne továbbra is ebben a pékségben vásárolni, akkor oldja meg másként. Le lehet máshol is parkolni, aztán odagyalogol az ember, vagy esetleg tömegközlekedést is lehet használni, hiszen Budapestet lényegében körbe lehet utazni busszal, metróval és villamossal egyaránt.

Ha valamire nincs most szüksége egyetlen városnak sem, az az, hogy a meglévő zöld felületeket is tönkretegyék, vagy eltávolítsák azért, hogy a drága autósnak ne kelljen egyetlen métert se sétálnia, ha vásárolni szeretne. Sétáljon csak szépen, pláne akkor, ha semmilyen betegsége, egészségügyi problémája nincs, ami korlátozná a mozgásban. Be kellene látni végre, hogy az autó – ilyen esetekben legalábbis – egy luxuscikk, amely luxuscikk magántulajdon, és mint ilyen, nem sajátíthat ki vele az ember közterületet. Viszont ha ahelyett, hogy az ember a vécére is kocsival járna, inkább felülne valamely tömegközlekedési eszközre, akkor magán és embertársain is sokat segítene, hiszen csökkenti a károsanyag kibocsátását. És megint csak el kell mondanom, hogy nem vagyok autóellenes, akinek erre szüksége van a munkájához, az használja bátran, de aki luxuscikként használja ezt, az ne lepődjön meg azon, hogy nem mindig úgy alakulnak a dolgok körülötte, ahogy azt szerette volna.

És ezzel nem Kern Andrást szeretném személy szerint támadni, hiszen ő csupán egy a sok szabálysértő közül, a problémát akkor lehetne végre megoldani, ha az emberek gondolkodásmódja az autók kapcsán megváltozna. Mennyivel jobb lenne, ha nem az autókat kellene kerülgetni lépten nyomon, ha az ember a belvárosban van. Mennyivel jobb lenne a madarak csicsergését hallgatni az autók és robogók zaja helyett. Mennyivel jobb lenne, ha zöldebb és mindenki számára élhetőbb lenne a városok jelentős része idehaza. Annak idején az autósok számára épültek meg az utak, amelyek keresztezik a városokat, de ennek a szemléletnek meg kell változnia, pláne most, hogy pontosan látjuk milyen súlyos következményei vannak az általunk létrehozott pusztításnak. Egyre melegszik a légkör és egyre súlyosabb viharok csapnak le az ország különböző pontjaira. Azzal, ha növelnénk a zöldfelületeket nem csak a városi átlaghőmérsékletet lehetne drasztikusan csökkenteni, de a város vízelvezetését is.

Elvégre egyre többször lehetünk szemtanúi a villámárvizeknek és annak, hogy a lebetonozott területeken az utcák szinte folyókká alakulnak. Egy park elképesztően sok víz felszívására képes, mint ahogy egy nagyobb pázsitos terület vagy virágágyás is, arról nem beszélve, hogy mennyivel szebb, mint egy lebetonozott terület. Nem azt mondom, hogy ne lehetne arról is vitázni, hogy hol alakítsanak ki parkolóhelyeket mondjuk Budapesten, de azt igen, hogy jobb lenne ha elsősorban a zöldítésre koncentrálnánk, nem pedig arra, hogy még több autósnak adjunk okot arra, hogy az utcákon furikázzanak parkolóhelyet keresve. Vannak pozitív példák világszerte, amelyeket fel lehetne használni a város fejlesztésében, de ehhez nyilván pénzre lenne szükség, amivel nem igazán rendelkezik jelenleg a főváros, miután Orbán büntetni a budapestieket azért, mert nem voltak hajlandóak behódolni a kormánypártnak.

Persze Karácsony ennek ellenére is próbálkozik költséghatékony zöldítésekkel, kerékpáros utak kialakításával, méhlegelők létrehozásával, de sajnos van egy olyan társadalmi csoport, amelynek semmi sem felel meg. Ők csupán akadály nélkül szeretnének furikázni a belvárosban, és fel sem fogják, hogy a dugókat nem Karácsony, hanem ők maguk okozzák azzal, hogy minden apró-cseprő dologért autóba ülnek. A főváros nem azért van leterhelve dugókkal, mert nincs elég autóút kialakítva, hanem azért, mert egyszerűen túl nagy az autósforgalma a fővárosnak. Ezen kellene valahogy változtatni, de nem úgy, hogy még több parkolóhelyet hozunk létre, hogy már a pékségbe is autóval járjanak az emberek, hanem úgy, hogy a gyaloglást vagy a tömegközlekedést, esetleg a kerékpározást népszerűsítjük.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.