Május 3,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Mi lesz a következő, majd Bayer Zsolttól kell bocsánatot kérni?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 112,229 forint, még hiányzik 2,887,771 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Etikai Bizottsága elutasítja, hogy a 444 portál az Origo munkájának, arculatának bírálatát összekapcsolta a médiumot vezető újságíró személyes lejáratásával.

Az Etikai Bizottság ezúttal is felhívja valamennyi szerkesztőség figyelmét, hogy a Kódexben rögzített szabályok, elvek útmutatásul szolgálnak az etikai fegyelem megtartásában.

Ez az „ítélet” annak kapcsán született, hogy a Magyar Nemzet úgymond felnyomta a 444 szerkesztőségét a MÚOSZ-nál azért, mert a 444 egy fizetős cikkben kifigurázta az Oirgót, amely lassan valóban szexlapként működik. Az való igaz, hogy a cikkben személyeskedésnek is nyoma van – a főszerkesztőn keresztül mutatják be, hogy mit művel az Oirgó -, de a cél nem az lehetett, hogy főszerkesztőt azért tegyék nevetség tárgyává, mert éppen túlsúlyos, hanem azért, mert egy nagynevű újságot degradált le olyan szinten főszerkesztőként, amire talán még a Bors, vagy a Blikk is büszke lenne. Mert ne felejtsük el, hogy annak idején az Oirgó volt a legjelentősebb és legolvasottabb hazai online újság, amelyet aztán a propaganda megkaparintott és olyan szinten tette tönkre, hogy ma már nevetni sincs kedve az embernek ezen.

Ebbe az irányba tart egyébként az Index is, amelynek a teljes szerkesztősége felmondott még a váltást megelőzően, így akik ma ott dolgoznak már vagy a propaganda által odahelyezett senkik, vagy olyan maradók, akik inkább a szertárban hagyták a gerincüket, mint hogy le kelljen mondaniuk komoly fizetésükről. Az Oirgó ma egy nevetséges, egyre több alkalommal szexet felhasználó bulvár-propaganda lap, ahol a migránsok mellett megférnek a meztelen képek és a pletykák is, hiszen másra sem harap a drága olvasó, mint az erotikus képekre és a hazugságokra. De térjünk vissza arra a tényre, hogy sajtóetikával kapcsolatosan megszólalt a MÚOSZ, amely ilyen esetekben igen gyorsan reagál, de arról nem nagyon beszélnek, hogy az Origó a sajtóetika minden szabályát felrúgta már a váltás óta és rúgja a mai napig. Naponta. Hasonlóan lassan az Indexhez, a Magyar Nemzethez, vagy épp a Pesti Srácokhoz, amelyek nem tekinthetően hírlapoknak, mint inkább propaganda felületeknek, ahol nem kollégák dolgoznak, hiszen egy újságírónak egy propagandista bizony nem a kollégája.

Nem állítom, hogy igényes lett volna a 444 cikke a témában – de ez sajnos igaz egyre több cikkükre is, valamint a szerkesztőség viselkedése a kirobbant zaklatási ügyben -, de itt a probléma nem a 444 cikkével van, hanem azzal, hogy az Origót egészen komolyan hírlapnak tekinti a MÚOSZ. Nem fogok idemásolni képernyőfotókat arról, hogy milyen „híreket” is szállít az Origó nap mint nap, de aki járt már az oldalukon az utóbbi hónapokban, az pontosan tudja, hogy miről van szó. Az egy dolog, hogy a friss és egyben kiemelt hír az szokott lenni, hogy miként robban ki hamarosan a harmadik világháború – természetesen ehhez sem Putyinnak, sem Oroszországnak semmi köze nincs – és ha éppen le kell járatni egy ellenzéki politikust, akkor szakítanak rá időt és helyet is a szerkesztők, de emellett egészen komolyan van egy teljes olyan szekció, amely lényegében szexuális tartalmakkal van teli. Meztelen fotók, szex jelenetek és ahogy azt a 444 kifigurázta, szaftos és nevetséges címek.

Nyilván az ilyen tartalmaknak is megvan a helye a weben, de egészen más kategóriába tartoznak. Annak idején a Móricka sem a hírújságok között volt elrejtve, mint ahogy egy CKM, vagy FHM sem. Az Oirgó nem tekinthető hírlapnak és az ott dolgozók sem tekinthetőek újságíróknak, ezért kollégákról semmiképpen sem beszélhet a MÚOSZ velük kapcsolatban. Ettől még persze ha valaki nagyon akarja, elítélheti az Origó főszerkesztőjének kifigurázását, de én valahogy nem tudok sajnálni egy olyan embert, aki nevét adta az ország egyik legjobb lapjának tönkretételéhez. És persze a 444 csinálhatta volna sokkal okosabban és elegánsabban is – hiszen valaki túlsúlya nem vicces, vagy nem ok valaki kifigurázására -, de hát a 444 mikor volt híres az eleganciájáról? Itt azért már korábban is olyan cikkek jelentek meg, mint sehol máshol, hiszen kevesen mertek volna olyan címeket adni a cikkeiknek, mint azt az itt dolgozók megtették. De a történetben véleményem szerint nem is ez az érdekes, hanem az, hogy a MÚOSZ jelen esetben meg mert szólalni, de akkor nem teszi ezt meg, amikor lényegében viccet csinálnak a teljes hazai újságírásból.

Az Oirgóval foglalkozni sem kellene, de az igazság az, hogy a nevetséges cikkeik ellenére is a mai napig igen sokan olvassák. Olyan ez, mint az M1, vagy a TV2 híradója, amelyet az emberek már csak megszokásból is néznek, csak nem fogják fel, hogy idővel milyen pusztítást okoz az emberi agyban az, ha propagandával mérgezik meg. Ez bizonyított tény, ami ellen csak a valósággal lehetne felvenni a versenyt, de ha idővel kiölik ennek már az igényét is az emberekben, akkor egy igen sötét jövő elé nézünk. Elvégre ott tartunk, hogy egy erotikus/propagandalap főszerkesztőjének becsületét védi meg a MÚOSZ. Mi lesz a következő, bocsánatot kell majd kérni az újságírás kiemelkedő alakjától, Bayer Zsolttól is?

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.