Május 3,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Kápolnásnyekk

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 112,229 forint, még hiányzik 2,887,771 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelőtlen államtitkár az átadó ünnepségen a csepeli iskolakápolnáról azt rebegte, hogy „fel kell vállalni”, hogy oktatási rendszerünk nemzeti alapokon áll. 

Ahhoz képest hogy a(z ellopott) rendszerváltás óta – alkotmányban is rögzítetten – az állam és az egyház elvileg elválasztva működik, meglehetős pofáraesésnek minősíthető kormányzatilag egyenlőségjelet tenni a nemzet és a vallás közé.

*

Háborogtok, amiért A Tántoríthatatlan és a Fidesz főszakácsa nevét márványtábla örökíti meg a 22 milliárdért felújított csepeli iskolában? 

Abbahagyhatnátok a berzenkedést! Nem az a baj, hogy feltüntették: az ő urizálásuk alatt történt a renoválás, hanem az, hogy nem írták oda: ennyivel kevesebbet loptak el!

Ez csak megérne egy mementót, hát nem?!…

*

Napirenden van az Európai Parlamentben a vétójog eltörlése. Hiába, az árulókat ott sem komálják.

Már csak a mi (túl) nagyra becsült Világmegváltónk (vélt) vétőjogát kellene eltörölnie valakiknek, és a Haza fényre derülne!

*

Alkalmasint elutasítja az EU a mi bérbő kipcsakunk nagyívű (1 500 milliárd forintos) hitelkérelmét.

Nocsak, egy újabb koppcsak?!…

*

Értem én hogy ki sem lát a bajuszától ez a mi Ház- és lázmesterünk, de azt a Luciferis poént már Karinthy is elsütötte „Az emberke tragédiája” című örökbecsűjében.

„Luci Ferkó rossz kölök…”

35 év „politizálás” után ideje lenne valami saját vigadnivalót is kitalálni, mordizomadta!

*

Az ideológiai vezérciki, Schmidt Mária szerint „Brüsszel a nyelvünket is el akarja venni.” 

Atya világ!  Csak a talpnyalókét, vagy netán másoké is veszélyben van?… 

*

A „Minek nevezzelek?” verseny idei nagy esélyese kétségtelenül Trombitás Kristóf Keresztély, az ismert médianyikhaj és szellemi kútmérgező, aki nemes egyszerűséggel apukának nevezte a miniszterek elnökét.

Keresztapának azért mégsem mondhatta, nemdebár?

*

Lennének céljaim az életben, de nincsen hozzá fegyvertartási és kilövési engedélyem. 

*

Rájár a rúd az ellenzékre, sajnos, magam sem vagyok derűlátó. Fokozza borúmat, hogy sok tiszteletre méltó, nívós szellemi aktivitást kifejtő ismerősöm van, akik kristálytisztán látják a rezsim bűneit és szóvá is teszik azokat. Ám éleslátásuk egy ponton elhomályosul, lila ködökbe burkolózik, nevezetesen ha a DK és annak vezetője a terítékre kerül. Mihelyst ez a téma vita tárgyát képezi, vért habzó szájú kerberoszokká válnak, ugatnak, harapnak mindenkit, aki nem a nevezett pártalakzat feltétlen híve. A minimum az, hogy nemcsak komplett idióta, hanem egyenesen fideszes az, aki nem Gyurcsányban és kapcsolt részeiben látja a jövő zálogát.

Emlékeztetőül: a nevezett politikus az, aki miatt A Megingathatatlan rátelepedhetett az országra, ő az, aki miatt játszi könnyedséggel nyeri sorra a választásokat. Ez részemről nem a megnevezett illető képességeinek, habitusának a kritikája, hanem ténymegállapítás. Mint ahogy az is az, hogy Orbán addig marad nyeregben, amíg nevezett félre nem áll, legalább ideiglenesen.

Lehet és kell is ezen meglátásomat vitatni – például köldöknézegetés helyett -, de az idő vészesen fogy, és az ellenzék még azt is elveszítheti, amit kínkeservesen – eléggé érdemtelenül – eddig megszerzett.

*

Karbantartás helyett kárbantartás folyik ebben az országban.

*

Az európai kultúrnépek között ólálkodik egy túlkúrtnép is.

*

Gyakorló skriblerként, eleddig megúsztam a letiltásomat vagy a korlátozásokat, de egyre több tartalmam tűnik el a semmiben. Többnyire úgy, hogy magam sem férek hozzájuk. De a legutóbbi fb-üzenet meglepett. 

Eltávolították két bejegyzésemet, kiberbiztonsági okokból.

Hát ez meg mi a fittyfene és hogyhogy?!… 

Azért már átéltem én egyet s mást. Voltak idők, amikor kényesebb témákról csak kinyitott vízcsap mellett volt tanácsos beszélgetni. Megtörtént, hogy esténként egyszerűen képtelen voltam hazaérni, mert közben folyton bevittek a milíciára vagy a Securitate-ra, attól függően hogy egyen- vagy civilruhások állítottak meg. Felbontották a leveleimet, a csomagokat. „Aranyat” keresve tartottak nálam házkutatást, de csak a kézirataimat vitték el. Utána hetekig járattak be közös műelemzésre. 

Változnak az idők, változnak a módszerek. Csak az emberi és a szabadságjogok semmibe vevése, a megfélemlítési hátsó szándék, az egyéniség megnyirbálása az, ami nem változik semelyik diktatúrában. 

*

A dolgok rosszindulata soha nem magányos.

*

Bírom, hogy a társkereső oldalakon a hölgyek ottani tartózkodásuk céljaként azt jelölik meg: csevegni szeretnének.

Egy frászt, pénzt szeretnének, szinte kivétel nélkül, üzletszerűleg. Mondjuk, a csevegés nem is menne nekik, a minimál szókészletükkel és életismeretükkel.

Az urak is szép kis firmák! Komoly kapcsolatot keresnek, írják, oszt’ csak dugni szeretnének, ingyér’! 

Pandula Dezső

Címlapkép: Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára, Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára, Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos, jedlikes öregdiák, Iliás Gergely és Marczis Rebeka diákönkormányzati képviselők, Bese Benő intézményvezető, Sztankov Attila, a kivitelező Laterex Zrt. vezérigazgatója és Tóth János, a tankerület igazgatója (b-j) a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium felújított és kibővített épületének átadásán 2023. augusztus 31-én. Az intézmény 22,5 milliárd forintból újult meg. A teljes egészében államilag finanszírozott beruházás során az iskola régi épületrészét felújították és egy új épületrész is épült. Az iskolában színháztermet, sportcsarnokot, szaktantermeket, könyvtárt és kápolnát is kialakítottak. (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.