Május 3,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Szerintem Franciaország ezzel csak azt bizonyította, hogy megamradt annak, ami mindig is volt

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 41,556 forint, még hiányzik 2,958,444 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Franciaországban megtiltották a diákok számára az abaja viselését, amely az a női ruhanemű, amely eltakarja a test nagy részét, kivéve az arcot. Ez egy olyan ruhadarab, amely ugyan sok arab országban divatelemként is funkcionál, de nem igazán tagadható az, hogy kulturális üzenete mellett vallási üzenettel is bír. Ritkán látni ugyanis nem vallásos nőt valamilyen vallással összefüggő, szinte teljes testet takaró ruhaneműben mászkálni az utcán, hiszen Nyugaton nem ez a divat. Nem az, hogy minél többet takarjanak el a nők magukból, hanem az, hogy szabadon vállalhassák a nőiességüket anélkül, hogy ezzel bárkinek is problémája lehetne. A Nyugat évtizedekig a nők „felszabadításáért” harcolt, amelyhez olyan ruhadarabok is hozzájárultak, mint mondjuk a bikini. Lehet, hogy egy vallásos ember számára ez már megbotránkoztató, de egy átlagember számára, aki nem követ semmiféle vallást, a legritkább esetben sem az.

A muszlim világban ismert női ruhadarabok lényegében azért születtek, mert a Korán szerint egy nőnek fednie kell a testét, hogy ne jelentsen kísértés a férfiak számára. Én ezt soha nem fogadtam el és a mai napig sem fogadom el, ugyanis ökörségnek tartom. Azért bugyolálják be magukat nők milliói a Közel-Keleten, mert egy réges-régi könyvre hivatkozva a férfiak eldöntötték, hogy ez a helyes? Értem én, hogy egyesek azzal védekeznek, hogy vannak nők, akik saját elhatározásból vesznek fel a testüket takaró ruhát, amit én el is hiszek, noha megérteni talán soha nem fogok. De a többség nem azért hordja ezeket a ruhadarabokat, mert olyannyira tetszik nekik, hanem mert ezt nevelték beléjük, ezt látták maguk körül mióta megszülettek, ezt tartják normálisnak, így természetes az, hogy azért harcolnak, hogy ezek a kulturálisan is jelentősnek tekinthető elemek megmaradhassanak.

Nos, én ezzel nem tudok egyetérteni és nem arról van szó, hogy támogatnám, hogy akár az utcán is tiltsák be ezt a ruhaviseletet, de az iskolákban véleményem szerint abszolút semmi keresnivalója sincs az ilyen vallási/kulturális öltözékeknek. Ahogy a francia iskolákban nem lehet kipát viselni, keresztet hordani, vagy rózsafüzért morzsolgatni, úgy ezentúl abaját sem lehet majd viselni, hiszen az iskolák olyan szekuláris intézmények, ahol nincs különbség a tanulók között, mindenki vallása az ő magánügye. Pont ezért értek egyet a döntéssel és azt nem vagyok hajlandó iszlám-ellenes döntésnek tartani, és még ha egyet is lehet azzal érteni, hogy ezzel talán Emanuel Macron célja valóban az, hogy egyes jobboldali szavazók felé nyisson, a tényeken nem változtat; az iskolákban semmi keresnivalója sincs a vallásoknak.

Nekem is vannak muszlim ismerőseim, de ők sem támogatói a nők eltakarásának, noha azt elmondták, hogy amennyiben a feleségeik úgy döntenének, hogy be szeretnék fedni a testüket, akkor azt nem kérdőjeleznék meg. Ez egyébként még csak olyan egyedi sem lenne itt, noha Granadában annak ellenére is kevesen hordanak vallási ruházatot, hogy igen sok közel-keleti és észak-afrikai él a városban. Én mindig is azt támogattam, hogy tartsuk távol a papokat, apácákat és mindenféle vallási személyeket az iskoláktól, hiszen oda azért járnak a fiatalok, hogy felkészüljenek az életre és megszerezzék a szükséges tudást ahhoz, hogy csatlakozhassanak a felnőtt társadalomhoz. Ha ezen felül vallásos tanulmányokat is szeretnének folytatni, tehessék meg persze, de ne a közpénzek finanszírozott iskolákban, hanem az egyházak által eltartott iskolákban, saját elhatározásból.

Az én gyermeket ne tanítsák a Bibliára, vagy a Koránra, mint ahogy azt sem szeretném, ha mindenféle vallásos szimbólumok vennék körül, még akkor sem, ha Magyarország egy keresztény ország. Spanyolországra is ugyanez igaz – aminek tökéletes példája az, hogy számtalan iskola részlegesen az egyházak kezében van, ezért feszületek díszítik az osztálytermeket -, de itt legalább vannak vallásmentes iskolák is, ahol hagyják, hogy a gyermek gyermek maradhasson és amint felmerülnek vallással kapcsolatos kérdései, akkor gond nélkül megkérdezheti a szüleit erről, akik – ha szeretnék – vagy maguk oktatják őket ebben a kérdésben, vagy hittanra íratják be őket. De ez legyen választás kérdése, ne pedig egy előírás, hiszen messze nem mindenkit érdekel Jézus, vagy Mohamed próféta. Véleményem szerint a fiatalok szexuális oktatása sokkal fontosabb lenne, mint az, hogy miben hisznek, ki teremtette ezt a világot. De a szexuális oktatás mellett lehetne még tanítani a demokrácia működését, pénzügyeket és még sok más, valóban fontos dolgot is számukra, amelyek valóban hasznosak lehetnek a jövőjükre nézve.

Azzal, hogy Franciaországban kitiltják az állami iskolákból a vallási szimbólumokat, véleményem szerint jól döntenek. Erre lenne szükség  idehaza is, de ezzel ellentétben engedélyt kaptak arra az egyházak, hogy páros lábbal lépjenek be szinte minden tanterembe az ország területén és terjesszék a hamis hitüket. Hamis, mert ugyan a Biblia tanításáról papolnak, de egyházuk hozzájárul az ország kirablásához és szétveréséhez. Nem állítom, hogy egyébként nincsenek nagyszerű vallási tanítók, de akkor is úgy vélem, hogy inkább a szekularizáció, nem pedig a vallás még komolyabb elterjesztése felé kellene elmozdulni. Lehet bármennyire szidalmazni a franciákat, de véleményem szerint a fenti döntésükkel más sem bizonyítottak, mint hogy semmit sem változtak az elmúlt évszázadokban; megmaradtak egy olyan országnak, amely nem ad teret az elnyomásnak.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.