Május 17,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ez a rendszer nem ugyanolyan, de nem is feltétlenül jobb

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,564,948 forint, még hiányzik 1,435,052 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Kedves balos felforgatók, akik folyamatosan diktatúrázzátok Magyarországot, ahol csak lehet, állandóan rossz hírét keltitek és minden lehetséges nemzetközi fórumon befeketíteni igyekeztek hazánkat! Jól nézzék meg az alábbi képet: ilyen az, amikor egy államban elnyomás uralkodik és te az utcára mész, hogy a fennálló hatalommal szembeni ellenérzésedet – egyébként békés eszközökkel – megmutasd.

Jön a rendőr, jobb esetben kapsz tőle párat a tonfával és hazazavar, rosszabb esetben az államhatalom vegzál, nyilvántart, megfigyel, ellehetetlenít és előtte meg utána is megver.

(…) 2010 óta hány békés, baloldali tüntetést lehetetlenítettek el, tiltottak be, ad absurdum vertek szét? Ne is menjünk el 1988-ig vagy 1989-ig, elég csak 2006-ig az összevetésben. Az egymillióan a magyar sajtószabadságért-félét? Az internetadósat? A szánkóégetőset? A köztévéhez vonulósat? A nincsmásikért protestálósat? A Karmelita előtti bohózatokat?Még akkor sem volt ehhez hasonló sem, amikor törtek és zúztak a balos aktivisták. A magyar rendőrök addig mentek el, amennyiért kollégáik Nyugat-Európában csak néznének, hogy ez mi.

A KNDP udvari propagandaoldalán, a vasarnap.hu-n jelentek meg ezek a sorok Trombitás Kristóftól, aki természetesen arról a mellékelt képről beszél, amelyen azt látni, hogy Orbán Viktort gumibottal a rendőrautóhoz szorította a rendőrség. Az tény és való, hogy akkor sokkal látványosabb volt a rendőrállam jelenléte, és nem vitték el az embert a bokorba, hogy a kíváncsi szemek elől eldugva ütlegeljék, vagy rugdossák, de ez nem azt jelenti, hogy egyébként ami most Magyarországon van, az ne lenne elítélendő. Pár nappal ezelőtt volt hír annak a férfinak az esete, akinek a bordáját azért törte el egy rendőr – amellett, hogy egy másik arcon ütötte -, mert faszfejnek merte nevezni a drága rendőrt. Az tény, hogy akkor a férfi valóban szabálysértés követett el azzal, hogy a covid idején maszk nélkül ment be fizetni egy benzinkútra, de ezért valóban verés jár? Verés jár a „tiszteletlenségért”?

De ha már Trombitás arról beszél, hogy mostanság a drága rendőrök még csak hasonlókat sem követnének el, mint annak idején, akkor azért említsük meg az utóbbi időből annak a fiatalnak az esetét, akit közvetlen közelről fújt arcon gázsprayvel egy drága rendőr. De én is emlékszem arra, hogy évekkel ezelőtt a karácsonyi parlamenti tüntetések alkalmával minket, békés tüntetőket úgy fújtak arcok minden ok nélkül a rendőrök ugyancsak gázsprayvel, hogy egy büdös szót sem szóltak előtte. A rendőrség akkor is és sajnos most is a hatalom ökle, ami egyébként is jellemző. A rendőrség nem egy független szerv, amely azért van, hogy kiszolgálja a magyar lakosságot – elvégre közszolgák lennének -, hanem egy hatalmi eszköz, amelyet az Orbán-kormány a saját céljai szentesítésére és elérésére használ fel. Lehet, hogy már nem annyira látványosan, hogy gumibotot fogjanak egy tüntető torkához, de a helyzet ennél még nem lett sokkal jobb.

Azzal jönni, hogy azért nincs diktatúra, mert nem verik az utcán félholtra a másként gondolkodókat, már évekkel ezelőtt is nevetséges volt. Orbán ugyanis nem ostoba, pontosan tudja, hogy a színpadon nem szabad diktátort játszania, elég ha ezt megteszi a színfalak mögött, hiszen a valódi döntések úgyis itt történnek. Ő törvényt módosít, Alkotmányt ír és ír át ahányszor akar, nem pedig azzal törődik, hogy betiltsa az ellenzéki pártokat, vagy börtönbe csukja azok vezetőit. Egyrészt Gyurcsány Ferencre szüksége van a hatalma fenntartásához – aki komolyan hiszi, hogy nem kötöttek valamiféle megállapodást a felek, az véleményem szerint naiv –, másrészt pedig rajta kívül jelentős ellenzéki vezetője ennek az országnak nincs. A Momentum vezetője havonta más, az MSZP már szinte nem is létezik és ugyan vannak intelligensebb ellenzéki politikusok, de az ő szerepük a pártok életében szinte semmis. Talán egyedül Hadházy Ákos az, aki valamekkora problémát okoz Orbán számára, de pont ezért sem süllyeszthetik csak úgy el, hiszen hiánya túl egyértelmű lenne. Megtartják szépen, mint ahogy az ellenzéki pártokat is, csak éppen az ÁSZ-on keresztül ellehetetlenítik őket pénzügyileg. Orbánnak szüksége van arra, hogy legyenek valakik a túloldalon, de ezek a valakik jelentéktelenek és gyengék legyenek, hiszen akkor fenn tudja tartani azt az állapotot, amelyet már egy évtizede építget. Igenis elnyomás az, amit Orbán létrehozott, de nem olyan elnyomás, mint annak idején a kommunizmus volt, hiszen az idők változtak, és noha az emberek nem lettek okosabbak, de mégis alkalmazkodni kellett ezekhez a változásokhoz.

Orbán rendszere semmivel sem jobb, csak különbözik a korábbi rendszerektől, ha úgy tetszik, másképp szar. Illetve azt sem szabad szem elől téveszteni, hogy 2004-ben Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, amely korlátozza Orbán túlhatalmát. Persze ténylegesen beleszólni nem tud abba, hogy mit visz véghez Orbán, de rá tudja bírni arra a felcsútit, hogy vonjon vissza törvényeket, vagy módosítson bizonyos álláspontokat. Illetve újonnan az EU azzal, hogy befagyasztotta ideiglenesen a kifizetéseit Magyarország számára, igen nehéz helyzetbe hozta Orbánt és propagandáját. Persze sikeresen be tudta állítani úgy, mintha Brüsszel az egész magyarságot büntetné azért, mert mi nem csatlakoztunk a mainstream európai erőkhöz, de előfordulhat, hogy eljön majd az a nap, amikor még a legjobban megvezetett szavazóknak is elegük lesz az állandó kifogásból és abból, hogy a magyar gazdaság romokban van, az egyszerű állampolgár pedig lassan már vajat és sajtot sem tud magának vásárolni.

Egyes diktatúrák képesek voltak pár nap leforgása alatt összeomlani, noha kérdés, hogy nálunk ennek mekkora a realitása. Mert mi igen sokáig képesek vagyunk tűrni azt, hogy Orbán a nyakunkon térdel és ehhez még mosolygunk is. Csak hát van egy olyan pont, amikor a mosoly eltűnik, és fel akarunk lélegezni újra. A kínzó kérdés változatlanul az, hogy vajon ez minek a hatására következhet be?

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.