Május 13,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Túlzások és súlyok

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 637,643 forint, még hiányzik 2,362,357 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép reggelt kívánok mindenkinek! Úgy tűnik, nem csak az időjárás szélsőségesen szeszélyes mostanság, hanem minden más is. Néhány napja még azt olvashattuk az egyik vezető portálon, hogy mindenki veri a fejét a falba, aki nem vett forintot. Merthogy szárnyal, hasít, kilőtt, világcsudája és hasonlók. Most ugyanott rémálom, szakad, zuhan, érthetetlen, mindmeghalunk! Rendes, hithű fideszeseket ez egyáltalán nem érinti, mert ők eddig is ötezerért tankoltak és most is annyiért, a boltban pedig nem euróval, hanem forinttal fizetnek, valamint ha Gyurcsány lenne, már forint sem lenne. Erről a különleges gondolkodásmódról jut eszembe a minapi idegrohamom. A krisnások ételosztós oldalán nézelődtem – itt ni -, amikor egy poszt alatt heves vita alakult ki. Azt nem tudom, hogy honnan és miért, de felbukkantak azok a nagyon okos, az élet napos oldalán tartózkodó embertársaink, akiknek mindenről nagyon határozott, és megmásíthatatlan véleményük van. Jellegéből adódóan az oldal arról számolt be, hogy milyen sokan voltak az aktuális ételosztáson, és mennyire örülnek neki, hogy minőségi ételekkel és tartós élelmiszerekkel tudnak kedveskedni a vendégeiknek. Mindig így nevezik őket; vendégek. Olyan udvariasan bánnak mindenkivel, mint sok méregdrága étteremben sem. Szóval megjöttek a mindenhez is jobban értők – érdekes módon jellemzően nők, legalábbis a profiljuk alapján ezt gondolom -, és záporoztak az okosságok. Hogy ezek – aki a krisnásoknak örömmel látott vendég, az a vérmagyaroknak ezek – nem is rászorulók. Mert rendes ruhában vannak, nem retkesek és a legtöbb többé vagy kevésbé túlsúlyos. És ők már beszéltek olyannak, aki hallotta, hogy valaki valakinek azt mondta, ő is jár ételosztásra, mert nincs kedve főzni, és hát ha ingyen van, miért ne? És el kell menni dolgozni, akkor majd lesz pénz, mert ők is dolgoztak – mármint a bölcsek – egész életükben, és nincs okuk panaszra. Valamint levonták a következtetést is, nem kellene ezeket etetni, mert csak élősködnek.

Hiába próbálták a népek elmagyarázni, hogy egyrészt nem tudják, de nem is akarják ellenőrizni a rászorultságot, mindenkit örömmel látnak vendégül. Másrészt lehet, nemrégiben még jobb helyzetben volt valaki, aztán történt valami, ami padlóra küldte. A jó ruhák évekig jó ruhák, de akár adományba is kaphatta, akár vehette turkálóban is, attól még nincsen mit ennie. Harmadrészt a szegénység nem feltétlenül jár együtt az ápolatlansággal. Negyedrészt a túlsúly sok esetben éppen a minőségi éhezés miatt alakul ki, amikor valaki szénhidrátot eszik szénhidráttal, mert az olcsó és laktató, szemben a friss gyümölccsel, zöldséggel, esetleg hallal, sovány húsokkal. Próbálták elmagyarázni azt is, hogy bárki, bármikor kerülhet nehéz helyzetbe. Még az is, aki soha nem gondolta. Elég egy baleset, egy elveszített munkahely, egy családi tragédia, egy betegség, egy rossz döntés. Azt már én teszem hozzá, hogy az is elég, ha valaki megöregedett, és régebben állapították meg a nyugdíját. Ő mára biztosan a nyomorszint alatt van, de nem tud elmenni már dolgozni. Szerintem senki nem hobbiból áll be a sorba – mégpedig sokat áll ott, időnként már hajnalban beállnak, hogy biztosan jusson. Mínusz 10 fokban és plusz 40 fokban is. Esőben is -, hanem mert átmenetileg vagy tartósan segítségre van szüksége.

Miután hétvége volt, és egyébként is nyár van, aki teheti, az nyaral valahol, aki nem engedheti meg magának, annak úgyis mindegy, úgyhogy a pártmédia elszórakoztatja magát. Origóék – természetesen szigorúan az után, hogy megjósolták Ukrajna bukását ötszázadszor is – azzal szórakoztatják magukat, hogy kétoldalas cikkben fikázzák a közel hatvan éves, nagyon súlyos autóbalesetet túlélt Bridget Fondát, akinek volt képe megőszülni és meghízni. Franc tudja, biztosan elkerülte a figyelmemet az a kétoldalas cikk, mely arról szól, hogy a 60 éves Orbán Viktor gerinc és hátsérülés nélkül produkálta ugyanezt. Vagy Németh Szilárd, aki szintén. Bár talán jobb is ez így, mert a valóban túlsúlyos egykori színésznő még így is esztétikusabb látványt nyújt, mint a két díszpinty. És lehet ugyan cikizni Bridget Fonda lófarokba kötött ősz haját, de ő ma már civil, azt csinál és úgy néz ki, amit akar és ahogy akar. Ezzel szemben egy mindenhol megjelenő miniszterelnök és az ő becses neje nem civil, ameddig hivatalban van a csúti, akár akarjuk akár nem, az országot képviselik. Még nyaralás, bulizás és szarás közben is. Jut eszembe az összegumizott, igénytelen frizuráról.

Keresgéltem, de a pártsajtóban nem leltem hírt arról, hogy valami gond van a Tolnatej által gyártott, Aldi által forgalmazott tejekkel, pontosabban egy gyártási sorról származó termékekkel. Talán még nem sikerült megfelelően kidolgozni, hogy miként lehet szidni az aljas multit úgy, hogy közben a magyar tejipar gyöngyszeme ne sérüljön. Majdcsak kitalálják. Lehet, hogy Lázár János dolgozik az ügyön, elvégre neki bökte erősen a csőrét a multik által forgalmazott európai élelmiszeripari hulladék, amivel mérgezik a drágaszép mimagyarok templomként tisztelt testét ahelyett, hogy mindenki a nagyon minőségi magyar termékeket vásárolná. Vagy ilyesmi. Szóval óvatosan a tejjel, bár nekem nem menne le nélküle a torkomon a kávé, de én szeretek veszélyesen élni. Ezt senki másnak nem javaslom, ellenben jó ébredezést, kellemes napot kívánok mindenkinek, akit még nem vitt el a vihar!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.