Május 21,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nem élhetünk egy több ezer éves könyv szerint

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,623,150 forint, még hiányzik 1,376,850 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Egy észak-jávai, vagyis indonéz bentlakásos vallásos iskola 77 éves vezetőjét Panji Gumilangot előzetes letartóztatásba helyezték istenkáromlás és gyűlöletbeszéd vétségei miatt, mivel engedélyezte nők számára, hogy férfi társaikkal együtt imádkozzanak és akár imát is tartsanak. Tettéért akár 10 év börtön is járhat, ami a férfi esetében akár azt is jelentheti, hogy élete végéig börtönben lesz azért, mert hagyta, hogy férfiak és nők együtt imádkozhassanak. Indonézia alkotmánya szerint ugyan egy világi ország – a túlnyomó muszlim lakossága ellenére –, ahol hat vallást is elfogadnak, mégis úgy tűnik, hogy az egyre inkább konzervatív oldal felé mozduló kormány ezzel nem törődve úgy viselkedik, mintha egyedül a muszlim vallás létezne és annak törvényei szerint kellene élni. Istenkáromlás ugyanis – tudomásom szerint – nem létezik egyetlen alkotmányban sem, mint törvénytelen cselekedet, ezért ha valaki 10 évet kap ezen törvénysértés miatt, az annak a bizonyítéka, hogy Indonézia papíron is muzulmán ország.

Volt már persze korábban példa arra, hogy valakit istenkáromlással akár el is ítéljenek – és ezért két év börtönbüntetést szabhatnak ki -, de ez egy, az utóbbi években megjelenő trend, ami súlyos, negatív változást vetít előre. Ha valakit 10 évre el lehet ítélni egy nem törvénytelennek számító eset miatt, akkor sajnos elmondható, hogy a határ a csillagos ég. Már így is vannak olyan területei az országnak, ahol nyilvános korbácsolás jár annak, aki homoszexuális „bűnt” követ el, vagy házasságtörésen érik. Az ilyen változásokra aztán semmi szükség sincs, hiszen akkor ezen ázsiai ország igen gyorsan vissza fog csöppenni abba a korba, amikor is halálbüntetés járt istentelen megnyilvánulásokért. Itt vagyunk a XXI-ik században és egészen komolyan arról beszélünk, hogy vannak még olyanok országok, ahol a homoszexualitás bűncselekménynek számít, illetve ha valakit istenkáromláson kapnak, az börtönbe kerül?

De mégis mi a fene az az istenkáromlás? Hogy lehet valaki, vagy valami olyannak a törvényeit megsérteni, akinek a létezésére még csak bizonyíték sincs? Az, hogy több ezer évvel ezelőtt egyesek az ő törvényeit követték még talán rendben van, hiszen a civilizációnk nem volt elég fejlett ahhoz, hogy értsük magunk körül a világot, ezért ne kreáljunk maguknak különböző vallásokat és hiedelmeket, de ma a XXI-ik században, a tudomány fejlődésével mégis mi szükségünk van az ilyen hagyományokra? Miért kellene elfogadni azt, hogy egy nő és egy férfi nem imádkozhat együtt? Már miért ne imádkozhatnának együtt? Az ember nem egyenlő? Nem egyenlőnek teremtett minket Isten? Ha már a Bibliáról, meg Istenről szeretnek papolni egyesek. Elképesztő, hogy Isten nevében micsoda gyűlöletnek lehettünk szemtanúi az elmúlt több ezer évben. Emberek millió haltak meg azért, mert valaki úgy vélte, hogy Isten igéjét követi és hajtja végre, miközben ha létezett is valaha egy Jézus nevű valaki, aki valóban Isten gyermeke volt, akkor egészen biztosan állítható az, hogy az ő célja semmiképpen sem az volt, hogy emberek millió haljanak meg az ő nevében, vagy essenek egymásnak.

Nekem úgy tűnik, hogy a vallás nevében az emberek inkább éket ütnek egymás közé, mintsem hogy közelednének egymáshoz. A szélsőségesen vallásos országokban az élet egyre jobban ellehetetlenül és milliók élete törik derékba azért, mert mások megmondják nekik, hogy mi a helyes és mi a helytelen. Nem valós, parlament által hozott törvények értelmében, hanem egy több ezer éves könyvre alapozva. Komolyan nem sikerült még meghaladnunk azokat az időket, amikor szűz férfiak mondták meg nekünk, hogy miként kellene élnünk? Nem vagyunk intelligensebbek annál, mint hogy hagyjuk, hogy az egyházak beleszóljanak a mindennapokba azért, mert egyes kormányoktól olyan elképesztő pénzeket kapnak, hogy hatalmukat nem tudják nem fitogtatni? Ez Magyarországon is ugyanúgy igaz, mint sajnos egyre több országban, ahol az egyházak újra egyre nagyobb hatalomra tesznek szert és egyre több ember gondolatait fertőzik meg.

Indonézia csak egy a sorban, abban a sorban amelybe Magyarország is beletartozik, noha itt azért nem korbácsolnak meg senkit sem nyilvánosan, mint ahogy az istenkáromlás bűne sem létezik, de ha megnézzük a konzervatív „gondolkodók” véleményét, akkor rájöhetünk, hogy igény azért lenne rá. Vagyunk olyan szerencsések idehaza, hogy az EU tagjaiként azért valamiféle korlátok közé lehet szorítani Orbánt és a kormány más tagjait, de ha csupán a hazai egyházakon múlna, akkor nem vagyok abban biztos, hogy nem mennénk vissza a történelemben legalább pár száz évet annak érdekében, hogy a kereszténység újra „felvirágozzék”. És tudom, hogy sikerült egybemosnom a muszlimokat és keresztényeket ebben a cikkben, de ha nem naivan gondolkodunk, akkor azért beláthatjuk, hogy olyan nagy különbség nincs a különböző egyházak között, ha azok igen konzervatív, extrém ágazatairól beszélünk. Ha valaki szélsőséges, akkor teljesen mindegy, hogy zsidó, muszlim, vagy keresztény, hiszen veszélyt jelent a társadalomra.

A gond akkor van, ha ezek a szélsőséges elemek hatalomra kerülnek és megmondják egy egész népcsoportnak, hogy miként éljenek és viselkedjenek. Mert természetesen bizonyos normákra és törvényekre szükség van ahhoz, hogy a társadalmak békében tudjanak élni, de ezen normák nem lehetnek több ezer éves, elvalult, könyvből idézett szólamok. A törvényeket szakemberek, a korhoz igazítva kell, hogy megírják és felülvizsgálják minden egyes alkalommal, amikor arra szükség van. Sem a Korán, sem a Biblia szövegét nem vizsgálta felül senki, vagy modernizálta, hanem úgy teszünk, mintha még mindig állatok között élnénk és fogalmunk sem lenne az életről. Ezeket a korokat már meghaladtuk, ezért jó lenne, ha az ehhez kapcsolódó vallásaink is modernizálódnának, hiszen másként visszafelé fogunk haladni a történelemben.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.