Május 15,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Mert másnak járnak ezek a plusz juttatások?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 734,189 forint, még hiányzik 2,265,811 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A rendészeti dolgozók fizetését korábban számos egyéb kedvezmény egészítette ki, de az utóbbi időben ez is sokat változott. „Az elmúlt húsz évben gyakorlatilag csak negatív intézkedések történtek” – summázta a helyzetet a szakszervezeti főtitkár. Megszűnt a szolgálati nyugdíj, a rendőrségi óvoda, nem gondoskodnak a rendőrök lakhatásáról, alacsony a bérezés, nem tudnak kedvezményesen üdülni menni, a cafetéria meg bruttó 200 ezer forint, „ami egy budapesti rendőrnek azt jelenti, hogy kap 130-140 ezret nettóban, 120 ezer körül van az éves BKV-bérlete, és utána egy alkalommal a maradékból megvacsorázik”.

A Telex egy hosszabb cikkben számolt be arról, hogy mennyire is rossz a magyar rendőrök helyzete és milyen súlyos problémákat jelent az, hogy olyannyira alacsony a fizetésük, hogy emiatt sokan inkább elmennek pénztárosnak, vagy gyári munkásnak, hiszen ott nem csak magasabb fizetéseket kapnak, de a felelősségük sem olyan komoly. Noha azzal én magam is egyetértek, hogy jól működő rendőrségre szüksége van minden államnak, de a magyar rendőrség minden, csak nem jól működő. Évek óta a hatalom szolgálatába álltak és ahova éppen vezénylik őket, oda mennek védeni Orbán valamelyik tartózkodási helyét. Ártatlanokat zaklatnak ok nélkül, miközben a valódi bűnesetekre nem derítenek fényt, mert a korrupciós botrányok mint tudjuk, a kormányzati oldalon nem is léteznek. De ameddig mondjuk egy gyilkossági ügyet valóban meg tudnak oldani, addig egy gazdasági bűncselekményt, vagy egy kerékpár ellopását már képtelenek megoldani, amire a válasz a cikkből kiderül: emberhiány van a magyar rendőrségnél.

Én a problémákat megértem és azt is, hogy egyesek emiatt elégedetlenek, de azért aki csatlakozott a rendőrséghez az elmúlt évtizedben, az csak tisztában kellett volna, hogy legyen azzal, hogy mégis milyen munkát fog végezni. Senki számára sem lehetett meglepetés az, hogy alulfizetik őket, de legalább a gumibotjukat és a gázsprayüket használhatják majd libsi felforgatókkal szemben. Persze tudom, nem minden rendőr áll ott a Parlament köré húzott sorfalban és élvezi azt, hogy megrángathat és ütlegelhet tüntetőket, de azért mégis csak ezek voltak azok a képek, amelyek bejárták a sajtót. Ameddig az ilyen emberek tettei alapján ítélnek meg egy munkakört, addig ne csodálkozzunk a negatív viselkedéssel velük szemben és azon sem, hogy nem tisztelik őket túl sokan. Mert akármennyire is igaz, hogy alulfizetik őket évtizedek óta, az is igaz, hogy a hatalom kérdés nélküli kiszolgálói már egy jó ideje.

De térjünk csak vissza arra a részre, ahol a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára, Pongó Géza arról beszél, hogy szegény rendőröknek már nincs szolgálati nyugdíja, nincs rendőrségi óvoda, nem gondoskodnak a lakhatásukról és nem tudnak kedvezményesen üdülni menni sem. Biztosan sokan sajnálják őket, de kérdés, hogy ez miért járna nekik, ha nem jár egy tűzoltónak, mentősnek vagy tanárnak? Miért illetnék meg előjogok a rendőröket másokkal szemben, akik ugyanolyan fontosak a társadalom számára, sőt? Mert azért nem Chicagóban élünk, ahol valóban az életét kockáztatja egy rendőr nap mint nap, mivel szinte mindenki tart magánál fegyvert, ami miatt évente ezrek halnak meg. Magyarországon ugyan van valamiféle veszélye annak, ha az ember rendőrként dolgozik, de nem több, mint ha az ember tűzoltó, mentő vagy épp tanár. De lehetne példaként említeni a gyári munkásokat, villanyszerelőket vagy építkezéseken dolgozókat.

Persze megértem én, hogy a köz szolgálatára esküdtek fel, de a tapasztalat inkább az, hogy mindent csinálnak, csak a közt nem szolgálják sokan. Erőszakos bűncselekmények esetén persze valóban megpróbálkoznak a munkájuk elvégzésével, de ez itt nem kellene, hogy kimerüljön, hiszen a közt sok más módon is lehet szolgálni. A korrupció visszaszorítása – még ha ez nyilván kormányzati kezekben is van, azért vannak Magyarországon is nyomozók -, vagy az a nagyon egyszerű cselekedet, hogy ha egy rendőrt valaki megkérdez az utcán, akkor az illedelmesen válaszol neki – hiszen neki dolgozik végső soron –, és nem tapló módon kioktatja, ha bárkinek is kérdése van hozzá. Ahhoz, hogy a rendőröket a magyar társadalom megsajnálja, empátiával forduljon feléjük, az kellene, hogy úgy viselkedjenek, ahogy az tőlük elvárható. Mert a tűzoltó sem keres túl sokat, mégsem szokott rájuk panasz lenni, vagy épp a mentőre, aki éhbérért végez olyan munkát, amelyet nem sokan végeznének el. Sőt, a covid idején még az is igaz volt, hogy ezek az emberek az életüket kockáztatták másokért, hiszen fertőzött otthonokba mentek, hogy ott ellássák, vagy onnan elszállítsák a betegeket.

Én úgy vélem, hogy nem előjogokat kellene adni a rendőröknek, hanem normálisan megfizetni őket és akkor talán nem a funkcionális analfabéták és a kommunikációra képtelen munkaerő csatlakozna a rendőrséghez, hanem olyanok is, akik egyébként tanultak és nincs gond a fejükben sem. A fizetés megemelése minden esetben a szolgáltatás színvonalának emelésével is jár, de ezen fizetéseket ne úgy emeljék meg, hogy mindenféle plusz juttatásokat kapnak, hanem úgy, hogy egyszerűen megnövelik a havi bérüket. De elnézve azt, hogy más közszolgák, akiknek a munkája talán még fontosabb is, nem láttak béremelést már évek óta, szerintem el kellene gondolkodni a sorrenden is. Mert megértem azt, aki rendőrnek megy és elégedetlen a fizetésével, de le kell nyelnie a békát és el kell fogadnia, hogy a társadalom nagy része nem pont az ő béremelésüket tartja jelenleg a legfontosabbnak.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.